Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Prišel je trenutek za ekološko spreobrnjenje«

Objava: 09. 12. 2015 / 14:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Prišel je trenutek za ekološko spreobrnjenje«

Kardinal Turkson je predstavil svoj govor na podnebni konferenci v Parizu.

Kardinal Peter Turkson je kot predstavnik Vatikana v torek predstavil svoj govor udeležencem podnebne konference, ki se v prihodnjih dneh zaključuje v Parizu. V nagovoru je dejal, da je »človeštvo ena družina, kot bratje in sestre pa imamo en sam, skupen dom, zato moramo zanj skrbeti«.

Predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir je najprej poudaril, da stališče Cerkve ni stališče posameznega naroda, temveč je stališče celotne človeške družine. Nihče nima pravice zlorabljati ali uničevati okolja. Kadar je okolje prizadeto, najbolj trpijo revni, ki jim je onemogočeno, da bi se branili. Zato si ne smemo še naprej zatiskati oči pred krivicami, ki so doletele naš planet in milijone oseb. Nihče namreč nima pravice s svojim uničujočim in brezbrižnim delovanjem obsoditi posameznih narodov na obup in bedo; nihče nima pravice prihodnjim generacijam odvzeti možnosti, da bi živele na našem planetu.

V nadaljevanju je kardinal Turkson spomnil na bistvene poudarke papeževe okrožnice Hvaljen, moj Gospod. Nazadujoče podnebne spremembe izhajajo iz izrabljene predstave o razvoju. Potrebna je drugačna vrsta napredka, ki bi bila »bolj zdrava, bolj človeška, bolj socialna in bolj celostna«. To je bilo izhodišče, na podlagi katerega je kardinal države, prisotne na konferenci, povabil, da bi sprejele dogovor, ki ne bi gledal samo na interese posameznih narodov. Prišel je namreč trenutek, ko moramo ukrepati; prišel je trenutek za »ekološko spreobrnjenje«. Napredek je bil predolgo utemeljen na fosilni energiji. Tako je sedaj, zaradi kopičenja izpuhov, ta napredek postal nazadovanje. Nepogrešljive vrednote v tem trenutku so etika, skupno dobro in solidarnost. Prisotne morajo biti v kateremkoli prizadevanju za spremembe, da bi bilo prizadevanje učinkovito. Aktualna pogajanja so težka ravno zato, ker nimajo etičnih smernic.

Prav tako je v tem trenutku bistvenega pomena pravično razločevanje odgovornosti. Narodi, ki so največ prispevali k nazadovanju, morajo sedaj najbolj pomagati državam, v katerih se razvoj komaj začenja. Končni dogovor podnebne konference mora biti utemeljen na skupnem pogledu, okrepljenem z odločenostjo in pogumom, da se zagotovi pravno zavezujoče in nepristransko sodelovanje, ki bo omogočilo spremembe. Konferenca v Parizu mora biti »ambiciozna«. Od sedaj pa do leta 2030 se mora po mnenju strokovnjakov svetovna naložba v čisto energijo vrteti okoli dveh trilijonov dolarjev na leto. Gre za ogromno vsoto, je pripomnil kardinal, ki pa predstavlja manj kot dva odstotka svetovnega bruto domačega proizvoda in ki je približno enakovredna letnim vojaškim izdatkom.

Nazadnje je predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir pozval še k duhu pravega in konstruktivnega dialoga, ki je bistven za ustvarjanje zaupanja med pogajanji. Pa tudi za vnovično odkritje našega človeškega dostojanstva in nov začetek kot bratje in sestre, ki vedo, kako preprečiti spore in graditi mir.

Vir: Radio Vatikan
Foto: RV / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh