Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pripravnik z Downovim sindromom pri Radiu Vatikan

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 03. 2014 / 14:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pripravnik z Downovim sindromom pri Radiu Vatikan

Papež Frančišek pa se je danes srečal z Jeanom Vanierjem.

Papež Frančišek se je danes, ko obhajamo svetovni dan Downovega sindroma, v Vatikanu srečal z Jeanom Vanierjem, ustanoviteljem skupnosti Barka. Skupnost je nastala v 60. letih prejšnjega stoletja, združuje pa preko 130 skupin po celem svetu. Rodila se je iz izkušnje srečanja z osebami z motnjo v duševnem razvoju. Kot je ustanovitelj skupnosti po današnji avdienci pri svetem očetu povedal za Radio Vatikan, se je v nekem trenutku zavedel, da so prav te osebe »najbolj zatirane in največkrat zavrnjene«.




Jean Vanier je leta 1964 odkril neko ustanovo, ki je bila po njegovih besedah »strašna«. V njej je bilo zaprtih osemdeset ljudi, prepuščenih sami sebi, ne da bi karkoli počeli. Voditeljice ustanove ni skrbelo dobro teh oseb, temveč olajšanje položaja staršev, ki niso več vedeli, kaj naj počno s svojimi otroci s posebnimi potrebami. Z njimi namreč niso ravnali kot s človeškimi bitji, ki bi imela pravico do besede, do lastnih načrtov ali želja. »Barka se je porodila takrat, ko sem v tistem inštitutu odkril dva moža z motnjo v duševnem razvoju in ju povabil, naj prideta živet z menoj v Francijo, kjer sem imel neko propadajočo hišo. Tako smo začeli živeti trije skupaj, potem so prišle še druge osebe in mi pomagale …« Tako se začetkov skupnosti spominja Jean Vanier.

»Zgodovina Barke je zgodovina čudenja.« Ljudje so prihajali, da bi pomagali, a so se pri tem spremenili sami. Odkrili so, da je oseba s posebnimi potrebami »Božji glasnik«. Po Vanierjevih besedah nas prav te osebe »oblikujejo in delajo bolj človeške«. Ko se nekdo sreča in živi z eno izmed teh oseb, odkrije del sebe, ki ga prej ni poznal. Odkrije, da prijateljstvo z osebo s posebnimi potrebami spreminja, daje drugačen pogled na družbo, družbo, ki naj ne bi bila individualistična in tekmovalna, ampak bi si v njej prizadevali za ustvarjanje odnosov, skupnosti, v katerih bi ljudje lahko živeli skupaj in se ne bali srečati nekoga, ki je drugačen.




Drugačnost pa sprejemajo tudi v Vatikanu, kjer na današnji dan prav tako želijo pomagati pri osveščanju ljudi o osebah z Downovim sindromom in zatrjujejo, da ljudje z dodatnim kromosomom igrajo ključno vlogo v naših življenjih in občestvih.

Kot so sporočili z angleško govorečega uredništva Radia Vatikan, je pri njih pred nedavnim zaključil štirinajstdnevno pripravništvo 33-letni Michael Gannon, prva oseba z Downovim sindromom, ki je doslej opravljala tovrstno delo na tem položaju.

Po končanem pripravništvu so Michaela zasipali s pohvalami zaradi njegove vedoželjnosti, navdušenja nad delom in radoživosti. Sean Patrick Lovett, vodja angleško govorečega programa na Radiu Vatikan, je pojasnil, da je bilo to pripravništvo pomembna izkušnja za radio, saj je pripomoglo, da so zaposleni na stvarnost pogledali tudi z drugega zornega kota, Michael Gannon pa jih je naučil, da ničesar ne smejo jemati kot samoumevno.

Vrhunec dvotedenskega pripravništva je za Michaela predstavljalo srečanje s papežem Frančiškom ob zaključku sredine splošne avdience, ki so ga pripravili sodelavci na radiu. Michael je kasneje v radijskem pogovoru pojasnil, kako čustven dogodek je bilo srečanje s svetim očetom tako zanj kot za vso njegovo družino.

Vir: Radio Vatikan / Radio Vaticana

Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh