Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priprave na svetovno srečanje družin v ZDA v polnem teku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 03. 2014 / 10:55
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priprave na svetovno srečanje družin v ZDA v polnem teku

Priprave na svetovno srečanje družin v ZDA v polnem teku

Dogodek v Filadelfiji pomemben v luči sinod jeseni 2014 in 2015.

V Združenih državah Amerike so s polno paro pričeli s pripravami na osmo katoliški svetovno srečanje družin, ki ga prihodnje leto prirejajo v Filadelfiji. V kratkem pričakujejo tudi geslo, ki naj bi ga za veliki dogodek izbral papež Frančišek, je na včerajšnji predstavitvi svetovnega srečanja družin v Vatikanu pojasnil filadelfijski nadškof Charles Joseph Chaput. Na tiskovni konferenci sta sodelovala tudi zakonca Estauce in Susanne Mita, predstavili pa so tudi logo srečanja.

Svetovnemu srečanju družin v Filadelfiji pripisujejo poseben pomen v luči škofovskih sinod o zakonu in družini, ki jih v Vatikanu pripravljajo jeseni 2014 in 2015, je na predstavitvi dejal predsednik pristojnega vatikanskega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia. Papež Frančišek je v preteklih mesecih jasno poudaril, kako pomembna se mu zdi družinska tematika. Nadškof Paglia je spomnil na izjave, da se je potrebno zoperstaviti vedno slabšemu odnosu do družine in zakonske zveze, ki danes vlada v svetu.

»Bolj ko bomo spodbujali in podpirali družine, 'živahnejša' bo naša družba«, je pojasnil nadškof Chaput. Po škandalih zaradi spolnih zlorab v minulih letih je katoliška Cerkev v Filadelfiji na poti prenove. Cerkev mora biti na razpolago žrtvam ter njim in njihovim družinam pomagati pri celjenju globokih ran. Obenem mora otroke, mlade in njihove družine zaščititi pred kakršnimi koli napadi, je dejal filadelfijski nadškof.

Svetovno srečanje družin v ameriški zvezni državi Pennsylvania bo osmi tovrstni dogodek, prirejajo pa ga med 22. in 27. septembrom prihodnje leto. Zaenkrat še ni jasno, ali se ga bo udeležil tudi papež Frančišek. Petih izmed doslej sedmih mednarodnih dnevov družin, ki smo jih v katoliški Cerkvi pričeli obhajati leta 1994, sta se udeležila papeža Janez Pavel II. (1978-2005) in Benedikt XVI. (2005-2013).

Logo tokratnega svetovnega srečanja družin prikazuje zvon, v katerem je upodobljenih pet figur različnih velikosti in starosti: predstavljajo družino in različne vloge družinskih članov. Zvon, ki je tudi simbol Filadelfije, spominja na zvonjenje, ki družine po vsem svetu vabi v cerkev. Na vrhu zvona je upodobljen križ in poudarja pomembno vlogo Kristusa v družini. Logo predstavlja družinsko povezanost, Filadelfijo in vlogo tega mesta, ki ga je imelo kot rojstni kraj verske svobode v Združenih državah.

Frančiškove odločitve glede potovanja v ZDA ne gre pričakovati pred jesenjo, je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal filadelfijski nadškof. Ob tem je izrazil upanje, da se bo papež odločil za obisk, vendar ne pričakuje skorajšnjega odgovora. Nadškof je še spomnil, da Vatikan v večini primerov papeževo potovanje potrdi največ leto dni, običajno pa šest mesecev pred dejanskim obiskom.

Od začetka letošnjega leta v Združenih državah Amerike nenehno ugibajo o morebitnem papeževem obisku prihodnje leto. Opazovalci računajo, da bo predsednik Obama med jutrišnjim obiskom v Vatikanu svetemu očetu predal uradno vabilo.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: splet

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh