Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočila škofom, duhovnikom, redovnicam, redovnikom in vernikom v letu apostola Pavla

Objava: 24. 06. 2008 / 08:54
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priporočila škofom, duhovnikom, redovnicam, redovnikom in vernikom v letu apostola Pavla

Škofije so povabljene, da se pridružijo številnim slovesnostim in prireditvam. Župnijske in podružnične skupnosti, ki kot svojega zavetnika častijo apostola Pavla, so povabljene, da okrepijo in poživijo shode in pobožnosti na čast apostola narodov.

Vernikom priporočamo, naj ob nedeljah in praznikih pozorno prisluhnejo drugemu berilu, ki je večinoma vzeto iz Pavlovih pisem. Duhovniki naj Pavlove zapise pogosteje uporabijo kot izhodišče za homilije in druga spremna besedila. Vsem priporočamo, naj v prostih dnevih pogosteje počastijo apostola Pavla z mašnim obrazcem njemu v čast in z utrinkom iz njegovega življenja in nauka.

Svetopisemskim skupinam, zlasti tistim, ki za prihodnje pastoralno leto še pripravljajo načrt, priporočamo, da v svoja srečanja vključijo apostola Pavla. Pavlova pisma in Apostolska dela predstavljajo dobro gradivo za refleksijo in molitev. Slovensko biblično gibanje in Svetopisemska družba Slovenije sta na voljo za podporo in nasvet.

Leto družine je marsikatero skupnost spodbudilo k rednejšemu branju Svetega pisma pri družinski mizi. Apostol Pavel ima v svojih pismih čudovite odlomke tudi o družinskem življenju: 1 Kor 7; Ef 5–6; Kol 3. V svojih pismih nekajkrat naroča ali izroča pozdrave za določeno hišo: Rim 16,5; 1 Kor 16,19; Kol 4,15; Flm 1,2.

Vsem, ki radi prebirate svetopisemske odlomke, apostol Pavel ponuja obilo kakovostnega branja. Zlasti Drugo pismo Korinčanom, pa tudi številni odlomki v drugih njegovih pismih razodevajo dobroto in milino njegovega srca, njegove boje in preizkušnje, njegove uspehe in poraze, njegove radosti in bridkosti. Vedno znova občudujemo razpon, ki ga je zmogel nositi v sebi.

Samo nekateri odlomki Pavlovih pisem so za globlje razumevanje nekoliko težji, velika večina besedil pa je razumljiva tudi manj izurjenemu bralcu. Judovski razlagalci se radi slikovito in nazorno izražajo in tudi apostol Pavel je bil najprej rabin. Kar se je naučil pri Gamalielovih nogah (Apd 22,3), je kot razlagalec v veliki meri upošteval tudi potem, ko je postal Kristusov apostol.

Pavlovo leto naj pride do izraza tako pri katehezi in različnih pripravah, na srečanjih in konferencah kot tudi na tečajih in simpozijih, na duhovnih vajah in obnovah. Sveti oče predlaga, da bi v Pavlovem letu zasledovali zlasti dva cilja: da bi se navzeli Pavlove gorečnosti in zavzetosti ter da bi po Pavlovem zgledu zahrepeneli po edinosti. Naše geslo naj bo Pavlovo naročilo, ki stoji pred njegovo hvalnico ljubezni: »Hrepenite pa po večjih darovih!« (1 Kor 12,31).


Posebni odpustki v letu sv. Pavla

Papež Benedikt XVI. je Apostolsko penitencierijo pooblastil, naj določi pogoje za podelitev posebnih odpustkov v tem času. Veliki penitenciar James Francis kardinal Stafford je dne 28. maja 2008 podpisal dekret št. 459/07/I, v katerem so določeni pogoji za prejem posebnih odpustkov v Pavlovem letu.

1. Popolni odpustek časnih kazni za storjene grehe lahko prejmejo vsi verujoči kristjani, če so resnično spokorjeni, so opravili sv. spoved in prejeli sv. obhajilo ter so nenavezani na kateri koli greh, so poromali v baziliko sv. Pavla zunaj obzidja v Rimu in so molili po namenu sv. očeta. Popolni odpustek lahko prejmejo enkrat na dan zase ali za pokojne, če izpolnjujejo vse zgoraj naštete pogoje.

V molitvah, ki jih verniki opravijo v Pavlovi baziliki, naj počastijo spomin na apostola narodov in sicer tako, da pri oltarju sv. Rešnjega telesa in pri glavnemu oltarju zmolijo Očenaš in apostolsko vero ter počastijo tudi Devico Marijo in apostola Petra in Pavla.

2. Popolni odpustek lahko pod enakimi pogoji prejmejo tudi verniki krajevnih Cerkva, če se v času slovesne otvoritve in zaključka Pavlovega leta udeležijo svetih obredov – sv. maše ali druge javne pobožnosti, ki je pripravljena v čast apostolu narodov, sv. Pavlu. Ob izpolnjevanju naštetih pogojev je popolni odpustek mogoče prejeti tudi v vseh cerkvah in v drugih svetiščih, ki so posvečena sv. Pavlu, in sicer ob posebnih dnevih, ki jih določijo krajevni škofje. Tako kraji kot dnevi bodo za Cerkev na Slovenskem objavljeni naknadno.

3. Verniki, ki so bolni ali upravičeno zadržani ter posledično ne morejo izpolniti vseh zahtevanih pogojev (npr. obiskati določene cerkve), lahko prejmejo popolni odpustek, če imajo v srcu resen namen, da bodo pogoje izpolnili takoj, ko bo to mogoče. Popolni odpustek lahko prejmejo tudi vsi na kateri koli greh nenavezani bolniki, ki se duhovno povežejo s katero od jubilejnih slovesnosti v čast sv. Pavlu s tem, da svoje molitve in trpljenje darujejo Bogu za edinost kristjanov.

Duhovniki naj bodo v letu apostola Pavla za poveljevanje zakramenta sv. spovedi velikodušno na voljo.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh