Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (od 3. do 9. avgusta 2024)

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 02. 08. 2024 / 15:35
Čas branja: 10 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2024 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (od 3. do 9. avgusta 2024)
Izbor izstopajočih televizijskih in radijskih oddaj ter filmov prihodnjega tedna. FOTO: Pexels

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (od 3. do 9. avgusta 2024)

Izbor televizijskih in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (od 3. do 9. avgusta 2024) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Naš gost: p. Marko Novak

Radio Ognjišče, sobota, 3. avgusta 2024, ob 17. uri

P. Marko Novak, frančiškan, je eden letošnjih zlatomašnikov. Kot njegov velik zgled, sv. Frančišek Asiški, se tudi on zna približati trpečemu človeku, bolniku ali osebam s posebnimi potrebami pri gibanju Vera in luč. Kako je tekla njegova pot, kako ga je oblikovala družina in kje vse je deloval, boste slišali v popoldnevu 3. avgusta ob 17. uri.

Sledi večnosti: Kako vera in hvaležnost pomagata mladim?

Radio Slovenija 1, v soboto, 3. avgusta 2024, ob 19. uri

Hvaležnost je globoko prepletena tudi z vero. Za kaj so mladi najbolj hvaležni v času in prostoru, v katerem živimo? Kako na hvaležnost gledajo mladi iz mariborske nadškofije? O tej temi bomo govorili s katoliškim duhovnikom Juretom Sojčem, ki je vodja odbora za mlade pri mariborski nadškofiji, ter Urbanom Hajncem, ki bo med drugim povedal, kako on in njegovi vrstniki gledajo na hvaležnost in jo povezujejo z Bogom. Oddajo pripravlja Jasmina Bauman.

EINSTEIN (Einstein), nemški film (2015)

Pop TV, sobota, 3. avgusta 2024, ob 22.15

Igrajo: Tom Beck, Annika Ernst, Rolf Kanies, Mark Keller; režija: Thomas Jahn.

32-letni Felix je genij. Sodeluje pri več znanstvenih raziskovalnih projektih in je najmlajši profesor, ki je kdaj koli poučeval teoretično fiziko na svoji univerzi. Je tudi pravnuk slavnega znanstvenika Alberta Einsteina. Vendar je Felix hudo bolan, saj ima redko dedno Huntingtonovo bolezen, ki povzroča postopno razpadanje živčnih celic v možganih. Ko mladega genija obtožijo kraje in zlorabe prepovedanih poživil, mu policija ponudi dogovor. Če jim bo pomagal razrešiti primer umora, mu ne bo treba prestajati zaporne kazni in bo lahko nadaljeval svoje raziskave. Lahko Felix v napeti tekmi s časom razreši primer umora?

Musica sacra: Glasba armenske liturgije

Radio Ars, nedeljo, 4. avgusta 2024, ob 9.25

Armenska cerkev je v marsičem podobna pravoslavni, tudi po glasbi, hkrati priznava katoliški nauk in papeževo vrhovno oblast. In kakšna je glasba? Zborovski pevci, tako ženske kot moški, morajo nositi posebne, liturgične tunike, za razliko od pravoslavne cerkve se v armenski uporabljajo orgle. Armensko liturgično petje sicer velja za eno najbolj eksotičnih na Vzhodu, je zelo spevno in, morda zaradi nenaklonjene zgodovine, tudi polno melanholije; kljub temu, poleg psalmov in molitev, premore več kot tisoč hvalnic.

Sluh svetosti, dokumentarna oddaja

TV Slovenija 1, nedelja, 4. avgusta 2024, 11.25

Dokumentarna oddaja »Sluh svetosti« predstavlja življenjsko pot pomembnega slovenskega teologa, duhovnika, prevajalca in kandidata za svetnika dr. Antona Strleta. Bil je izrazit asket in človek, ki je svoje besede tudi zares živel. Zase je rekel, da je čutil dolžnost do takšnega načina življenja, ker je le tako lahko ostal zvest sebi. Njegova osebnost je pustila velik pečat v življenju sodobnikov, ki dandanes izpričujejo »sluh svetosti«.

LOVEC: ZIMSKA VOJNA (Huntsman: Winter's War), ameriški film (2016)

Kanal A, nedelja, 4. avgusta 2024, ob 20. uri

Igrajo: Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Charlize Theron, Emily Blunt, Nick Frost; režija: Cedric Nicolas-Troyan,

Dolgo preden naj bi Sneguljčica uničila zlobno kraljico Ravenno, je njena sestra, ledena kraljica Freya, zaradi srce parajoče izgube zbežala iz kraljestva. Na severu je zgradila veličastno trdnjavo, v kateri je za vedno zamrznila svoje srce in desetletja posvetila urjenju legije smrtonosnih lovcev. Med njimi sta bila tudi njena najbolj cenjena bojevnika Eric in Sara, ki pa sta zavoljo svoje prepovedane ljubezni plačala visoko ceno. Ko Freya izve, da je Sneguljčica porazila Ravenno, naroči bojevnikom, naj ji pripeljejo sestrino magično ogledalo, s pomočjo katerega lahko ponovno obudi zlobno kraljico. Če sestri združita njune temačne sile, si bosta pokorili celotno kraljestvo … Porazita ju lahko le odtujena in izgnana lovca Eric in Sara.

KRALJ RICHARD (King Richard), ameriški film (2021)

Pop TV, nedelja, 4. avgusta 2024, ob 20. uri

Igrajo: Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis-Taylor, Jon Bernthal; režija: Reinaldo Marcus Green.

Po resnični zgodbi posneta biografska drama spremlja življenje Richarda Williamsa, odločnega očeta dveh najbolj nadarjenih ameriških športnic vseh časov, Serene in Venus, ki sta za vselej spremenili svet tenisa. Richard Williams, oborožen z jasno vizijo in 78 strani dolgim načrtom, je odločen, da bo svoji hčeri Venus in Sereno zapisal v zgodovino. Z intenzivnimi treningi na zapuščenem in zanemarjenem teniškem igrišču v Comptonu v Kaliforniji ne glede na to, ali pada dež ali sije sonce, sta dekleti oblikovani z očetovo nepremostljivo predanostjo ter materino uravnoteženo perspektivo in intuicijo, ki premaguje na videz nepremostljive ovire. Globoko navdihujoč film o moči družine, vztrajnosti in neomajni volji po doseganju nemogočega.

TESLA (Tesla), biografski, drama, ZDA (2020)

Planet TV, nedelja, 4. avgusta 2024, ob 20.20

Režija: Michael Almereyda; igrajo: Ethan Hawke, Eve Hewson , Eli Smith.

Za oskarja večkrat nominirani Ethan Hawke v biografskem filmu o Nikoli Tesli, znanstvenem geniju in največjem izumitelju vseh časov, posebej na tem prostoru. Življenjska zgodba človeka, ki je, kot pravijo, „sanjal 20. stoletje“, kronološko spremlja Teslova ameriška leta, nizanje njegovih ključnih odkritij in izumov ter spor s Thomasom Alvom Edisonom. Pripovedni slog je nenavaden, saj liki uporabljajo sodobno tehnologijo, ki v Teslovih časih še ni bila dosegljiva, s tem pa kažejo, kako velik vpliv imajo njegova odkritja še danes.

Zgodovina pravoslavnega krščanstva (1. del), dokumentarna serija

Exodus TV, ponedeljek, 5. avgusta 2024, ob 20. uri

Začenja se dokumentarna serija o zgodovini pravoslavnega krščanstva z vidika Grkov. Razkoli v Cerkvi so zelo boleče zgodbe zgodovine. Do danes Cerkev diha z dvema pljučnima kriloma, vzhodnim in zahodnim. Najbližje sta v veri Katoliška cerkev in pravoslavne cerkve, ki se v malenkostih razlikujejo v verovanju in nekaj v disciplini. Z nekaj dobre volje bi bilo mogoče doseči edinost.

Leto dni po poplavah, informativna oddaja

TV Slovenija 1, ponedeljek, 5. avgusta 2024, ob 21.25

Mineva leto od katastrofalnih poplav v Sloveniji. Te so močno vplivale na življenje ljudi na prizadetih območjih. Kaj je bilo v tem času narejeno, kako teče sanacija in kaj storiti, da bi bilo takšnih dogodkov čim manj. Leto dni po poplavah, v ponedeljek, 5. avgusta, na prvem.

Družinska kateheza: Gibanja za Družine

Radio Ognjišče, torek, 6. avgusta 2024, ob 20. uri

V Družinski katehezi bomo za vas pripravili utrinke predstavitev nekaterih gibanj, skupnosti in skupin, ki v Sloveniji delujejo v podporo zakoncem in družinam. V celoti ste jim lahko prisluhnili v oddajah v prvi polovici tega leta. Če ste oddaje zamudili, jim lahko v strnjeni obliki prisluhnete v tokratni Družinski katehezi v torek ob 20. uri

OBVEŠČEVALNA (Central Intelligence), ameriški film (2016)

Kino, sreda, 7. avgusta 2024, ob 20. uri

Igrajo: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Aaron Paul, Amy Ryan, Jason Bateman; režija: Rawson M. Thurber.

Zabavna akcija o dveh prijateljih, ki morata rešiti svet pred kriminalci. Bob je bil v mladih letih zasmehovan na vsakem koraku, toda postal je neustrašni agent CIA, ob vrnitvi na šolsko obletnico pa znova naveže stik s starim prijateljem Calvinom. Ta je postal umirjeni računovodja, vendar pogreša stare divje pustolovščine. Kljub temu ne računa, da mu bo druženje z Bobom povsem spremenilo življenje, saj se nenavadni par zaplete v divji obračun s kriminalci, kjer Bob skrbi za divje uničevanje, Calvin pa za nenehno zabavno nerganje.

Vesoljske smeti, francoska dokumentarna oddaja

TV Slovenija 1, četrtek, 8. avgusta 2024, ob 20.15

Človek je povsod, kamor se je odpravil – od morskega dna do Lune, od puščav do obeh tečajev –, za seboj puščal odpadke. Ko so leta 1957 izstrelili Sputnik, prvi satelit v zgodovini, smo dobili še prve vesoljske smeti. Po petinšestdesetih letih znanstveniki ocenjujejo, da okoli Zemlje kroži 9000 ton odpadkov, od tega je približno 30.000 kosov, večjih od deset centimetrov. Mikroodpadkov je še več – več kot 150 milijonov. V oddaji (SPACE TRASH / Francija / 2023 / Režija: Liza Fanjeaux) so predstavljene zgodovina onesnaževanja vesolja, težave, ki jih to povzroča človeštvu, in možnosti za njihovo reševanje v prihodnjih desetletjih.

Pogovori o prihodnosti: Pogled v vesolje

TV Slovenija 1, četrtek, 8. avgusta 2024, ob 21.15

Niz pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki je namenjen izmenjavi idej o izzivih sedanjosti in prihodnosti. V peti oddaji bodo trije astrofiziki razkrivali skrivnosti in možnosti odkrivanja vesolja. Gostje so: dr. Andreja Gomboc s Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici, dr. Tomaž Zwitter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter dr. Jurij Simčič z Instituta Jožef Stefan.

BOURNEOV ULTIMAT (Bourne Ultimatum), ameriški film (2007)

Kino, petek, 9. avgusta 2024, ob 20. uri

Igrajo: Matt Damon, Julia Stiles, David Strathairn, Joan Allen; režija: Paul Greengrass.

Jason Bourne se vrača v tretjem filmu, da bi dokončno obračunal z ljudmi, ki so mu uničili življenje. Hoče se maščevati za umor svoje ljubljene Marie, nato pa za vedno izginiti. Toda sedaj angleški novinar Simon Ross v časopisu objavi zgodbo o njem. Bourne tako spet postane tarča, vsi upi, da bo lahko kdaj mirno zaživel, pa se mu sesujejo v prah. Ponovno se znajde na begu pred agenti in morilci, ki ga hočejo za vedno utišati, še preden odkrije resnico o svoji preteklosti.

KAR SI DEKLE ŽELI (What a Girl Wants), ameriški film (2003)

Pop TV, petek, 9. avgusta 2024, ob 21. uri

Igrajo: Amanda Bynes, Colin Firth, Kelly Preston, Anna Chancellor; režija: Dennie Gordon.

Daphne Reynolds je ameriška najstnica, ki živi z mamo. Čeprav je njeno življenje zelo polno, ji vseeno nekaj manjka. Vse od otroštva sanja o dnevu, ko bo spoznala svojega očeta. Ker noče več čakati, nekega dne odleti k njemu v London. Tako odkrije, da je njen oče vpliven politik, lord Henry Dashwood. Henry je šokiran, ko se Daphne pojavi pred njim, saj sploh ni vedel zanjo. Kljub negodovanju svoje bodoče žene in njene hčerke jo sprejme v svoj dom. Žal pa nima veliko časa zanjo, saj je njegov urnik zelo natrpan.

KLIC DIVJINE (Call of the Wild), ameriški film (2009)

Pop TV, petek, 9. avgusta 2024, ob 23.20

Igrajo: Christopher Lloyd, Ariel Gade, Wes Studi, Timothy Bottoms; režija: Richard Gabai.

Devetletna Ryan je tipično mestno dekle, vajeno betonske džungle in nakupovalnih centrov. Zato ni nič čudnega, da se v podeželski Montani, kjer obišče svojega dedka, ne počuti najbolje. Vse se spremeni, ko spozna ranjenega divjega volka, ki ga poimenuje Buck in mu pomaga čim prej okrevati. Toda namesto da bi Bucka vrnila v divjino, kamor spada, Ryan upa, da ga bo skupaj s svojimi novimi prijatelji lahko izurila v vleki sani do te mere, da bo lahko nastopil na vsakoletni dirki. Bo Ryan lahko ukrotila Buckovo divjo naravo?

Mladoskop: Slovenske udeleženke na Genfestu v Braziliji

Radio Ognjišče, petek, 9. avgusta 2024, ob 21. uri

Mladostna energija in obenem prevzemanje odgovornosti za svoje življenje, za življenje drugih in družbe, v kateri živimo. S temi besedami bi lahko opisali letošnji Genfest - srečanje Mladih za zedinjen svet iz celotnega sveta, ki ga mladi iz Gibanja fokolarov pripravijo vsakih šest let. Tokrat je potekal v Braziliji, udeležili pa so se ga mladi iz 52 držav. Pričevali so o tem, kako tudi v najtežjih okoliščinah, kot so vojne, naravne katastrofe, zlorabe in druge stiske, iščejo pot naprej ne le zase, ampak prinašajo moč ljubezni v svoja okolja. Nekaj pričevanj smo za vas pripravili tudi v oddaji Mladoskop. Vabljeni k poslušanju!

Nalaganje
Nazaj na vrh