Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (11.–17. maj)

Za vas piše:
Kristina Knez
Objava: 11. 05. 2024 / 00:29
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2024 / 07:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priporočamo: oddaje in filmi tedna (11.–17. maj)
FOTO: Pexels

Priporočamo: oddaje in filmi tedna (11.–17. maj)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (11.–17. maj) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Lojzka Krevs: Od koška do koša

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 11. 5., ob 17.00 

Tokratna oddaja bo predstavila življenje in delo Lojzke Krevs, ki je bila dolga leta učiteljica razrednega pouka v Mirni Peči. Prispevala pa je tudi zgodbe za knjigo iz zbirke Glasovi: Od koška do koša. Zbirko je spodbudila ddr. Marija Stanonik, ki je hkrati tudi njena urednica. V knjigi Od koška do koša so Mirnopečani zbrali zgodbe, ki so jih slišali od prednikov. Prvi sklop od desetih začenjajo pravljice pisatelja in kronista Vida Ambrožiča iz Gorenje vasi pri Mirni, vse druge povedke in anekdote pa so pridobili na terenu. Največ zgodb je zapisanih v knjižnem jeziku, nekaj v pogovornem, velik del pa v poenostavljenem narečnem zapisu; šestnajst pripovedi, ki jih je v knjigo umestila dialektologinja prof. dr. Vera Smole, pa v strokovnem zapisu mirnopeškega narečja. Za lažje razumevanje besedil je knjigi dodan slovar.

Marjetka Saje je z lepimi ilustracijami osvetlila življenje v starih časih, izdelala pa je tudi zemljevid s kraji, kjer so se zgodbe rodile. Oddajo pripravlja Mateja Subotičanec.

Moč prijaznosti

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 11. 5., ob. 19.00

Živimo v svetu, ki je mnogokrat neprijazen do ljudi in narave; mnogokrat občutimo jezo v medosebnih odnosih in beremo neprijazne, žaljive zapise na medmrežju. Kako ohraniti prijazno držo do sočloveka? Kako jo udejanjiti v vsakdanjih odnosih? Kaj vse je prijaznost? O teh vprašanjih bosta ob knjigi Skrita moč prijaznosti premišljevala katoliški duhovnik Marko Rijavec in David Ahačič iz založbe Družina. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Evtanazija? Ne, hvala.

PriVidi

Exodus TV v soboto, 11. 5., ob 20.00

Smo pred referendumom o pomoči pri samomoru. Informiranost je pomembna. Če se želite o tej tematiki poučiti pri specializiranih zdravnikih, moralnih teologih in izobražencih na področju etike, si oglejte oddajo PriVidi. Voditeljica Vida Petrovčič se bo v studiu pogovarjala z gostoma prof. dr. Romanom Globokarjem, profesorjem moralne teologije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in Jožetom Faganelom, predsednikom Združenja za redke bolezni, dve gostji bosta z nami na daljavo prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med. iz Inštituta za zgodovino medicine in dr. Vida Orožim, nevrologinja in psihiatrinja.

Umetna inteligenca v medijih

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 12. 5., ob 11.15

Umetna inteligenca je navzoča na vseh področjih našega življenja, usmerja tudi medijsko ustvarjanje. Kaj naj katoliški mediji doprinašajo k profesionalnosti komuniciranja v družbi in k uporabi umetne inteligence v prid človeštva? O tem bo govora v oddaji na svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Papež Frančišek je poslanico naslovil Umetna inteligenca in modrost srca: za popolnoma človeško komunikacijo. Človeško srce ni algoritem. Papež zato vabi komunikatorje k poslušanju drugega in k spodbujanju govorjenja – človek s človekom.

Kaj pomeni biti pokončen kristjan

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 12. 5., ob 18.00

O tem, kako promovirati krščansko držo v praktičnem življenju v oddaji govorita dva intelektualca, kristjana, žena in mož Nina in Zoran Mladenović iz Ljubljane. Nina je univ. dipl. pravnica, podsekretarka na ministrstvu za finance, Zoran pa je univ. dipl. ekonomist, svetovalec za analitiko na Računskem sodišču RS. Oba sta novorojena kristjana iz obnebja evangelijskih protestantskih cerkva, iskrena in iskriva pričevalca svoje konkretne krščanske drže. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Dr. Aleš Maver o Gruziji

Spoznanje več, predsodek manj

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 13. 5., ob 17.00

Voditelj Robert Božič je k pogovoru povabil prof. dr. Aleša Mavra, zgodovinarja in političnega analitika. Ustavili se bomo ob vrenju in protestih v Gruziji, ki so posledica sprejemanja sporne zakonodaje in pogledali kakšna je evropska perspektiva te države, ki ima od decembra status kandidatke za članstvo v EU.

Kako glasba pomaga spoznavati Boga?

Globine

Radio Ognjišče, v torek, 14. 5., ob 20.00

Kdor poje, dvakrat moli, je zapisal sv. Avguštin. O tem, kako lahko glasba pomaga spoznavati Boga, kakšna glasba dviga duha, kaj je slavilna glasba, ki se je v zadnjih desetletjih razširila tudi v naše kraje, bomo tokrat govorili tik pred festivalom sodobne krščanske glasbe Ritem srca. Pridružite se nam v živo ob 20. uri.

Pomanjkanje duhovnikov – kako naprej?

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 15. 5., ob 23.00

Leta 2022 so bili v Katoliški cerkvi v Sloveniji 704 škofijski duhovniki, kar je 17 manj kot leta 2021. Njihova povprečna starost je bila dobrih 63 let. Staranje duhovnikov in dejstvo, da je na novih duhovnih poklicev zgolj za vzorec, marsikaterega vernika navdaja z občutki zaskrbljenosti in negotovosti. Kljub nespodbudnim okoliščinam pa se zdi, da se Cerkev na Slovenskem na stanje, ko bo marsikatera župnija žal ostala brez duhovnika, pripravlja slabo, predvsem pa nesistematično. O tem, kakšna prihodnost nas čaka in kako se nanjo pripraviti, pa v tokratni oddaji Sveto in svet.


Filmi

Sreča na vrvici

Slovenski film, 1977

Kino v soboto, 11. 5., ob 7.10

Režija: Jane Kavčič Igrajo: Matjaž Gruden, Lidija Kozlovič, Ivo Ban, Brane Grubar

Sreča na vrvici je legendarni mladinski film. Glavni junak filma je Matic, ki sam z mamo živi v blokovskem naselju v Ljubljani, oče pa je službeno v tujini. Matičevo življenje se nenadoma spremeni, ko ga k sodelovanju povabijo filmarji. Izberejo ga za glavno vlogo, z njim pa zaigra tudi velik dresiran novofundlanec Jakob. Jakob in Matic se tako navežeta eden na drugega, da Maticu psa na koncu kar podarijo. Takrat pa se začnejo težave. Jakob v bloku zaradi lajanja in razgrajanja ni priljubljen, zato sosedi vztrajajo, da mora oditi. Še bolj se zaplete, ko Matičeva mama da oglas v časopis, da prodaja psa. Zato morajo Matic in njegovi prijatelji ukrepati.

Bean (Bean)

ameriški film, 1997

Kanal A v soboto, 11. 5., ob 20.00

Režija: Mel Smith Igrajo: Rowan Atkinson, Peter MacNicol, Pamela Reed, Harris Yulin

Zgodbo o štorastem gospodu Beanu, ki stalno povzroča kaos in tako sproža smeh, pozna ves svet in velja za televizijsko klasiko. Film se začne, ko se zmedeni Bean po spletu naključij znajde v Ameriki, kjer ga zamenjajo za pomembnega poznavalca umetnin. V svoj dom ga sprejme David Langley z ženo in dvema otrokoma. Verjetno ni treba poudarjati, da Bean njihovo življenje spremeni v popoln kaos, za piko na i pa se na kocki znajdeta še Davidova kariera in zakon.

Pesem Evrovizije 2024

Izbor iz Malmöja

TV SLO 1 v soboto, 11. 5., ob 21.00

V finalu Pesmi Evrovizije se bo predstavilo 26 skladb. Iz vsakega predizbora deset najboljših in Italija, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Španija in gostiteljica Švedska, ki imajo že zagotovljena mesta v finalu. Zmagovalno skladbo 68. tekmovanja bo določilo glasovanje strokovnih žirij in glasovanje gledalcev. Slovenski gledalci bodo poleg že utečenega telefonskega glasovanja lahko prvič glasovali tudi prek spleta, glasovanje pa se bo v finalu začelo že po nastopu prve skladbe. Točke glasovanja slovenske žirije bo v Malmö sporočila Lorella Flego. Voditeljici finalnega večera bosta Petra Mede in Malin Åkerman.

Spomini na mladost (Testament of Youth)

angleški film, 2014

POP TV v nedeljo, 12. 5., ob 23.10 

Režija: James Kent Igrajo: Alicia Vikander, Kit Harington, Taron Egerton, Emily Watson, Hayley Atwell

Biografska drama Spomini na mladost, posneta po knjižni uspešnici avtorice Vere Brittain, prinaša čustveno pripoved o ljubezni, vojni in spominih. Mlada Britanka okrog leta 1914 pripoveduje o tem, kako je njeno generacijo zaznamoval ter nepovratno spremenil izbruh druge svetovne vojne. Dramatično potovanje od mladostnih želja in idealov do neskončnega obupa ter spet nazaj govori o mladi ljubezni, absurdnosti vojne in iskanju smisla v najtežjih časih.

Poslastica (Delicious)

francoski film, 2021

TV SLO 1 v sredo, 15. 5., ob 20.05

Režija: Éric Besnard Igrajo: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup, Laurent Bateau, Manon Combes, Félix Fournier in drugi …

Zgodovinska drama in romanca. Francija, leto 1789, tik pred francosko revolucijo. Pierre Manceron je nadarjen kuhar, Louise pa njegova varovanka in pomočnica. Oba sta se znašla v okoliščinah, v katerih morata pokazati moč in odločnost, da se rešita odvisnosti od plemiškega sloja. V tistem obdobju je bila gastronomija domena aristokratov. Pravzaprav je bil prestiž plemiške hiše popolnoma odvisen od kakovosti in slovesa njene mize. Nadarjeni in ponosni kuhar Pierre nekega večera svojemu samooklicanemu vojvodi Chamfortskemu pripravi jed, ki ni bila naročena, kar pomeni, da ni bila odobrena. Pierre je poklican na zagovor in pred vsem omizjem plemičev osmešen, pozneje pa tudi odpuščen. Z ranjenim ponosom se skupaj s sinom umakne s posestva in se nastani v okoliški gostilni. Tam ni živahnega prometa, saj so obroki bolj ali manj samo zelenjavne juhe. K sreči se kmalu pojavi skrivnostna Louise, ki mu je pripravljena ponuditi plačilo v zameno za to, da bi jo izučil za kuharico. Po težavnih začetkih se pokaže, da ima tudi sama nekaj dobrih zamisli, in tako skupaj ustanovita prvo francosko restavracijo kot simbol kulinarične ljudske demokracije v nasprotju z okostenelo in izkoriščevalsko plemiško kulinarično kulturo …

Kupi v trgovini

Novo
Skrita moč prijaznosti
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh