Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primož Trubar na avstrijskem Koroškem

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 03. 05. 2012 / 09:48
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Primož Trubar na avstrijskem Koroškem

Na razstavi pojasnjujejo, kako je reformator Primož Trubar (1508-1586) pri prevajanju Svetega pisma v slovenski jezik 'upošteval ljudsko govorico'; razstava v koroškem mestecu Brežnje (Fresach) bo na ogled do 31. oktobra.

Slovenskemu reformatorju in teologu Primožu Trubarju (1508-1586) so v Evangeličanskem centru Brežnje na avstrijskem Koroškem posvetili posebno razstavo. »Trubar je bil pomembna zgodovinska osebnost, ki je za Slovence to, kar je bil za Nemce Luther«, je ob odprtju minuli konec tedna pojasnil pobudnik razstave, evangeličanski superintendent Oskar Sakrausky. Njegov oče, leta 2006 umrli upokojeni luteranski škof Oskar Sakrausky, je bil eden izmed vodilnih strokovnjakov o Primožu Trubarju.

Kot je v svojem nagovoru spomnil Sakrausky, je moral Primož Trubar za svojo vero in za svoje 'svobodno' udejstvovanje 'tudi precej pretrpeti'; pri tem je pobudnik razstave omenil tudi Trubarjevo vodilo 'Stati inu obstati'. Trubar je svoje ljubljene Slovence želel popeljati k novi samozavesti, »tako kot Luther je želel, da bi vsakdo lahko Sveto pismo prebiral in preučeval v svojem jeziku ter o prebranem tudi razmišljal«.

Na razstavi sta predstavljena življenje in delo Primoža Trubarja, njeno srce pa predstavlja slovenski katekizem iz koroških Zagorič (Agoritschach) iz leta 1580. Trubarjeva življenjska pot je namreč močno povezana tudi s Koroško. Za izdajo svojih temeljnih del je Trubar pokrovitelje našel med koroškimi deželnimi stanovi, na poti v izgnanstvo pa je prečkal tudi današnje ozemlje avstrijske Koroške, prav v bližini Zagorič, kjer se je kasneje oblikovala edina ne nemško govoreča evangeličanska skupnost na tem področju.

Razstava o Primožu Trubarju v Evangeličanskem centru Brežnje na avstrijskem Koroškem bo na ogled do 31. oktobra.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani http://www.evangelischeskulturzentrum.at/ausstellung_de/C33/.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh