Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primer Rupnik: Kolumbovi vitezi prekrili mozaike v Washingtonu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 07. 2024 / 12:45
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2024 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primer Rupnik: Kolumbovi vitezi prekrili mozaike v Washingtonu
Kapelo Svetlih skrivnosti v nacionalnem svetišču sv. Janeza Pavla II. v ameriški prestolnici Washington krasijo Rupnikovi mozaiki, ki so jih Kolumbovi vitezi zdaj prekrili s papirno zaveso. FOTO: washington.org

Primer Rupnik: Kolumbovi vitezi prekrili mozaike v Washingtonu

Kolumbovi vitezi, človekoljubna organizacija s sedežem v Združenih državah Amerike, so s papirno zaveso začasno prekrili umetnine, ki jih je v nacionalnem svetišču sv. Janeza Pavla II. v ameriški prestolnici Washington ustvaril nekdanji jezuit Marko Rupnik.

Mozaiki bodo zakriti, dokler se ne zaključi vatikanska preiskava obtožb glede Rupnikovih spolnih zlorab, poroča spletni portal CNA.

Rupnikovi mozaiki krasijo stene kapele Svetlih skrivnosti, v kateri je na sprednji strani oltarja relikvija krvi sv. Janeza Pavla II., in večje kapele Človekovega Odrešenika, ki sta v notranjosti svetišča blizu vhoda. Svetišče sponzorirajo in upravljajo Kolumbovi vitezi, človekoljubna katoliška organizacija.

Preberite tudi: Rupnikovi mozaiki: Vatikan jih brani, v Lurdu se obeta odstranitev

Papirnato zaveso bodo sčasoma zamenjali s platneno, medtem ko v Vatikanu nadaljujejo preiskavo glede obtožb, da je Rupnik duhovno, duševno in spolno zlorabil od 20 do 40 odraslih žensk, med njimi tudi redovnice iz Skupnosti Loyola. Omenjena skupnost je bila z odlokom Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja razpuščena, rok za prenehanje delovanja skupnosti se izteče konec letošnjega oktobra.

Kolumbovi vitezi mozaike so zakrili, »ker nas mora najprej skrbeti za žrtve spolnih zlorab, ki so v Cerkvi že doslej veliko pretrpele in ki bi jih lahko še dodatno prizadelo stalno razstavljanje mozaikov v svetišču«.

Mozaiki prekriti tudi drugod

Rupnikovo umetniško delo so v celoti prekrili minuli torek, 23. julija, manj kot dva tedna po tem, ko je vrhovni vitez Patrick Kelly napovedal, da bo njihova človekoljubna organizacija prekrila Rupnikove mozaike v omenjenem svetišču in tudi na svojem sedežu v New Havenu v ameriški zvezni državi Connecticut.

Kelly je dejal, da bodo Kolumbovi vitezi mozaike zakrili, »ker nas mora najprej skrbeti za žrtve spolnih zlorab, ki so v Cerkvi že doslej veliko pretrpele in ki bi jih lahko še dodatno prizadelo stalno razstavljanje mozaikov v svetišču«.

 V Vatikanu zaenkrat trdijo, da ni razloga za odstranitev mozaikov, v Lurdu pa razmišljajo, da bi jih sneli in razstavili na kakšnem manj občutljivem kraju.

Prednost žrtvam zlorab

Kolumbovi vitezi so se pred odločitvijo posvetovali z žrtvami spolnih zlorab in tistimi, ki jim pomagajo pri soočanju s preteklimi dogodki, pa tudi z umetnostnimi zgodovinarji, romarji v svetišče, škofi in moralnimi teologi. Kot so zapisali v izjavi za javnost, so se mnenja med sogovorniki sicer precej razlikovala, vsi pa so se nepreklicno strinjali, da je treba dati prednost potrebam žrtev, še posebej, ker so obtožbe aktualne, nerešene in grozljive«.

Rupnikovo umetniško delo je drugod po svetu še vedno razstavljeno, med drugim tudi v vatikanski kapeli Odrešenikove Matere. V Vatikanu zaenkrat trdijo, da ni razloga za odstranitev mozaikov, v Lurdu pa razmišljajo, da bi jih sneli in razstavili na kakšnem manj občutljivem kraju. Lurški mozaiki namreč niso prilepljeni na baziliko, zato za odstranitev umetnin ni treba uničiti.

Nalaganje
Nazaj na vrh