Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primc pred 14. velikim shodom pred Magistratom: Vztrajati moramo še naprej!

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 07. 2024 / 08:02
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2024 / 08:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primc pred 14. velikim shodom pred Magistratom: Vztrajati moramo še naprej!
Aleš Primc: Hvala vsem, ki prihajate! Skupaj smo že leto in pol obranili vodo pred Jankovićevo in Golobovo zastrupitvijo. FOTO: Siniša Kanižaj

Primc pred 14. velikim shodom pred Magistratom: Vztrajati moramo še naprej!

Ljubljanski mestni svet se bo še zadnjič pred poletnimi počitnicami zbral danes, prvi julijski dan, na 15. seji. Kot je že običaj, bo uro prej, torej ob 14.30, opozicijski mestni svetnik Glasu za otroke in družine Aleš Primc pred ljubljanskim Magistratom izpeljal nov, že 14. veliki shod za zaščito pitne vode.

»Vsak lahko naredi nekaj za čisto vodo v svojih pipah. Protesti pred Magistratom so ključni! Vztrajati moramo še naprej, sicer bosta župan Zoran Janković in premier Robert Golob zastrupila vodo za 300.000 ljudi, ki živijo v Ljubljani, in 120.000 ljudi, ki dnevno prihajajo v mesto. Ne smemo dovoliti, da župan nad zbirališči pitne vode vsak dan spusti več kot 3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak. In to na najbolj potresno nevarnem območju v Sloveniji,« poudarja Aleš Primc.

Ugotovljene nepravilnosti

Upravna inšpekcija je na pobudo lastnikov zemljišč ob kanalu C0 in Aleša Primca izvedla inšpekcijski nadzor izdaje odločbe državne sekretarke na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Tine Seršen z lanskega 29. decembra, da za nevaren kanal C0 nista potrebna presoja vplivov na okolje in okoljevarstveno soglasje. Upravna inšpekcija je pri nadzoru ugotovila nepravilnosti, ki se nanašajo na upravičenje za izdajo in podpisovanje upravnih aktov, pri čemer so bili predstojniku organa odrejeni ukrepi za odpravo ugotovljenih nepravilnosti.

V nasprotju z Zakonom o varstvu okolja

Ta ugotovitev upravne inšpekcije je po prepričanju ljubljanskega opozicijskega mestnega svetnika nov velik dokaz nezakonitosti kanala C0 in njegovega pravičnega boja za čisto vodo v pipah, zlasti pa je odločba Tine Seršen nezakonita zato, ker je v nasprotju z Zakonom o varstvu okolja, ki jasno določa, da je za tak projekt, kot je kanal C0, nujno narediti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Ne nameravata se ustaviti

»Janković in Golob kljub temu nadaljujeta aktivnosti, da bi nekaznovano zastrupila pitno vodo, ki jo vsak dan uporablja 300.000 Ljubljančanov in 120.000 Neljubljančanov. V zadnjih treh tednih sta se zgodila dva pomembna dogodka, ki kažeta njuno namero, da se nimata namena ustaviti in da sta odločena, da zaženeta nevaren, nezakonit in protiustaven Jankovićev drekovod,« jasno in glasno svari Aleš Primc.

Preveč koruptivno za javnost

Eden od teh dogodkov se je zgodil 12. junija 2024, ko je minister za javno upravo mag. Franc Props z mesta načelnice Upravne enote Ljubljana odstavil Andrejo Erjavec in jo nadomestil z Markom Grujičićem. Janković in vlada sta, tako Primc, očitno presodila, da bi bilo za javnost očitno vendarle preveč koruptivno, če bi novo gradbeno dovoljenje za kanal C0 izdala Upravna enota Ljubljana pod vodstvom načelnice Erjavčeve, saj je župan njeni hčeri uredil zaposlitev v ljubljanskem živalskem vrtu.

Ščitenje Jankovića in Goloba

Primc je še opozoril, da je Državni zbor na 21. redni seji v sredo, 19. junija 2024, sprejel spremembe Zakona o kazenskem postopku, ki je iz nabora kaznivih dejanj črtal oškodovanje evropskih sredstev in onesnaženje pitne vode. S tem je koalicijska večina po njegovem zaščitila župana Jankovića in premierja Goloba, da ne bi bila preganjana, ko bo prišlo do zastrupitve ljudi, ki bi jo povzročil kanal C0, če bo prižgana zelena luč za njegov zagon.

Ogromno oškodovanje sredstev EU

»To dokazuje, da Janković, Golob in vsi vpleteni v nezakonite postopke gradnje kanala C0 vedo, da bodo zastrupili pitno vodo, in se hočejo s črtanjem zastrupitve vode iz kaznivih dejanj zaščititi pred kazenskim pregonom. Obenem je Janković odgovoren za ogromno oškodovanje sredstev EU, ki jih bosta Ljubljana in Slovenija izgubili, ker ni izvedel nujnega projekta prenove 88 kilometrov kanalizacije pod ljubljanskimi ulicami, čemur nihče ne nasprotuje,« je še podčrtal Primc.

Nujno nadaljevati množične shode

Kljub dosedanjim (tudi sodnim) uspehom je, kot še izpostavlja, nujno nadaljevati množične shode za zaščito pitne vode pred Magistratom, saj se Janković in Golob očitno sama ne bosta ustavila, temveč bosta počela ne le vsega, da bi nad zbirališča vode dnevno spustila nad 3 milijone litrov nevarnih kanalizacijskih odplak, temveč sta si tudi že uredila zakonodajo, s katero bosta zaščitena, če bi (ko bo) prišlo do zastrupitve ljudi z vodo.

Že leto in pol branijo vodo

»Zato lepo vabljeni, da v ponedeljek, 1. julija 2024, ob 14.30 spet množično pridemo pred Magistrat ter Jankoviću in Golobu pokažemo, da ne bomo dovolili zastrupitve vode za nas, naše otroke in vnuke. Pridite in povabite naprej! Hvala vsem, ki prihajate! Skupaj smo že leto in pol obranili vodo pred Jankovićevo in Golobovo zastrupitvijo. Vztrajati moramo še naprej,« vabi pobudnik shodov in udeležencem svetuje, naj ne pozabijo na pokrivala in dežnike za senco, poskrbljeno pa bo za vodo.

Pobudniki velikih shodov pred ljubljanskim Magistratom, opozicijski mestni svetnik Aleš Primc. FOTO: Ivo Žajdela

Priročnik za zaščito otrok pred LGBTQIA+ ideologijo

Spomnimo še, da je Aleš Primc nedavno izdal priročnik Za otroke gre! za mame, očete in učitelje za zaščito otrok pred LGBTQIA+ ideologijo, ki ga je želel predstaviti v ljubljanski mestni hiši, a mu je župan Zoran Janković to prepovedal. Zato je predstavitveno novinarsko konferenco izpeljal pred Magistratom. »Občina Ljubljana ni last LGBTQIA+ aktivistov, da oni lahko delajo vse, drugi ne smemo pa nič,« je Primc takrat povedal za spletno Družino.

Nezakonito, protiustavno in nedopustno

O »nezakoniti in protiustavni prepovedi novinarske konference o nevarnosti LGBTQIA+ ideologije« je Aleš Primc zastavil tudi pisno svetniško vprašanje in pobudo ter v njej med drugim zapisal, da Jankovićevo prepoved novinarske konference mestnega svetnika o pomembnem družbenem vprašanju razume kot nezakonito, protiustavno in nedopustno poseganje v njegovo delo kot mestnega svetnika.

Projekt, ki se nikdar ne bi smel niti začeti izvajati

Obenem bo Primc zastavil tudi ustno svetniško vprašanje in pobudo o nezakoniti odločbi mag. Tine Seršen, da ni potrebna presoja vplivov na okolje za kanal C0. Županu predlaga, naj takoj preneha vse aktivnosti za končanje in zagon nevarnega in nezakonitega kanala C0 ter takoj preneha Mestni občini Ljubljana delati še dodatne milijonske stroške zaradi projekta, ki se ob spoštovanju zakonodaje in tehničnih standardov nikdar ne bi smel niti začeti izvajati.

Svetniško vprašanje dr. Tine Bregant

Svetniško vprašanje v zvezi s kanalom C0 bo podala še ena opozicijska svetnica dr. Tina Bregant (SLS), ki župana sprašuje: na koliko delov je razdeljen kanal C0? Kakšen je posamezen prispevek vsakega dela kanala in kakšna je vloga po segmentih? Ali lahko vsak posamezen segment, za katerega se je pridobilo gradbeno dovoljenje, deluje kot samostojen? Pri tem svetnica prosi za pojasnilo glede avtonomije delovanja posamičnega segmenta.

Nerazumljivo v  času okoljske ozaveščenosti

In nadalje: ali kanal deluje le kot celota? Ali se je pri gradnji in okoljski presoji de facto uporabljalo koncept drobljenja? Ali je celoten projekt kanala C0 skladen z Direktivo 2011/92/EU o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje? Kdo je odgovoren za končno izvedbo projekta in bo ob morebitnem izlitju tudi odgovarjal za okoljsko katastrofo? »V času okoljske ozaveščenosti, zavedanja pomena pitne vode, pomembnosti okoljskih determinant zdravja je nerazumljivo, da se gradnja kanala C0 nadaljuje čez vodonosno območje,« je prepričana Bregantova.

Nalaganje
Nazaj na vrh