Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priključitev Primorske k matični domovini

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 09. 2014 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priključitev Primorske k matični domovini

Priključitev Primorske k matični domovini

Danes je primorski praznik – dan vrnitve Primorske k matični domovini. Vsaj večine, del nje je verjetno za vedno ostal v tujih rokah.

Izola

Danes je primorski praznik – dan vrnitve (oz. priključitve) Primorske k matični domovini. Vsaj večine, del nje je verjetno za vedno ostal v tujih rokah. To je državni praznik od leta 2006, vendar ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe leta 1947. Letošnje praznovanje je v znamenju 70 let Nove Gorice.



Primorska se je znašla v krempljih italijanske države po Rapalski pogodbi leta 1920 Slovenci so pod tujo oblastjo trpeli, saj so italijanske oblasti poskušale z vsemi sredstvi zatreti njihovo slovenskost ter jim vsiliti italijanski jezik, kulturo in zavest. Po drugi svetovni vojni, leta 1947, je začela veljati mirovna pogodba z Italijo in Jugoslavijo in Primorska je bila priključena k Sloveniji. Neuradna himna Primorske je Vstala Primorska, ki je vsakič vrhunec praznovanja priključitve Primorske k matični domovini. Jugoslaviji pa ni uspelo priključiti Trsta in Gorice ter Kanalske doline, Rezije, Beneške Slovenije in okolice.


Pod Sveto Goro

Po drugi svetovni vojni so se vnele razprave, komu naj pripadajo Trst, Gorica in njuna okolica. Na območju Trsta in delu severne Istre je bilo oblikovano t. i. Svobodno tržaško območje, ki so ga razdelili na cono A (mesto Trst in občine Devin - Nabrežina, Zgonik, Repentabor, Dolina in Milje) in cono B (okraj Buje in Koper). Cona A je 5. oktobra 1954 z Londonskim sporazumom pripadla Italiji, cona B pa Jugoslaviji.

Foto: Andrej Praznik, Oton Naglost

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh