Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Prijetna dišava Kristusa po župniji Rakovnik« [FOTO]

Igor Vojinovič
Za vas piše:
Igor Vojinovič
Objava: 08. 09. 2024 / 19:39
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2024 / 18:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Prijetna dišava Kristusa po župniji Rakovnik« [FOTO]
Soboški škof dr. Peter Štumpf je nekdanji rakovniški župnik. FOTO: Tatjana Splichal

»Prijetna dišava Kristusa po župniji Rakovnik« [FOTO]

Marija Pomočnica na Rakovniku v Ljubljani je bila ob svojem »rojstnem dnevu« – malem šmarnu – 8. septembra – obdarjena z lepimi darovi: slovesnostjo ob 100. obletnici posvetitve cerkve s škofovim posvečenjem novega oltarja in ambona, Majcnovo nedeljo z gosti iz vrhovne postulature v Rimu in praznovanjem zakonskih jubilantov.

100. obletnica posvetitve cerkve z novim oltarjem in ambonom

Praznovanje, ki je dodatno obogatilo letošnji župnijski misijon, je padlo do dneva natančno na 100. obletnico posvetitve cerkve Marije Pomočnice. Kot je v nagovoru dejal škof dr. Peter Štumpf – nekdanji rakovniški župnik – je rajni kardinal Cagliero na današnji dan, 8. septembra 1924, prihitel sem na Rakovnik, star že 86 let, da s posvetilno molitvijo in oljem svete krizme posveti, blagoslovi in mazili to Marijino hišo kot kraj stalnega Božjega prebivanja in čaščenje Veličastja Božje slave.

»Že v stari zavezi so mazilili velike duhovnike, preroke in kralje iz olja v rogu.« FOTO: Tatjana Splichal

Škof je v nadaljevanju dejal: »Danes bomo posvetili nov oltar. Mazilno olje, ki je sestavljeno iz oljčnega olja, balzama in drugih dišav, škof posveti na veliki četrtek pri krizmeni sveti maši. To olje se imenuje sveta krizma. Kdor je maziljen s tem svetim oljem, je po Svetem Duhu posvečen Bogu. Že v stari zavezi so mazilili velike duhovnike, preroke in kralje iz olja v rogu. Po maziljenju smo usposobljeni, da opravljamo najsvetejša dejanja v čast Bogu, ki jih ljudje, ki nimajo tega maziljenja, ne morejo opravljati. Kakor bo dišava kadila napolnila cerkev Marije Pomočnice, ki se bo dvigala z oltarja, ki ga bomo posvetili, tako bosta Cerkev in salezijanska družina razširila prijetno dišavo Kristusa po župniji Rakovnik in ostalih slovenskih škofijah

Sledil je lep in redko viden obred posvečenja novega glavnega daritvenega oltarja na prezbiteriju, ki ga je škof Peter s pomočniki opravil v posebni liturgični opravi. Ob koncu maše je uradni škofov certifikat o posvetitvi novega oltarja škof Peter izročil salezijanskemu inšpektorju Petru Končanu.

Letos mineva 25 let od Majcnove smrti. FOTO: Tatjana Splichal

Majcnov mesec

Ker je meseca septembra tudi Majcnova nedelja in ker letos mineva 25 let od njegove smrti (30. 9. 1999) je škof Peter v svojem nagovoru počastil tega svetniškega kandidata, za katerega se v Rimu nadaljuje postopek za beatifikacijo in je v fazi priprave t. i. »Positio« - poročila o življenju in junaških krepostih. Osnutek tega poročila, obsežen 800 strani, je bil med slovesnostjo izpostavljen na oltarju pri tabernaklju.

Med slovesnostjo je bil na oltarju pri tabernaklju izpostavljen t. i. »Positio« - poročilo o življenju in junaških krepostih Božjega služabnika Andreja Majcna.FOTO: Tatjana Splichal

Majcen je bil prerok po Izaijevem srcu: bil je močan, ni se bal.

Škof Peter je o njem dejal: »Ta vietnamski in slovenski don Bosko, sedaj že Božji služabnik Andrej Majcen, še vedno vodi za roko fante iz Vietnama, tudi v Slovenijo, da kot salezijanci sedaj med nami misijonarijo. Vodi tudi slovenske fante in dekleta po drugih misijonih, da govorijo o Jezusu in Mariji Pomočnici ... Majcen je bil prerok po Izaijevem srcu: bil je močan, ni se bal. Mladim je povsod govoril: 'Glejte, vaš Bog'. Odpiral je vrelce mnogih zasušenih src, da so v pustinji nastali potoki mnogih milosti in goljave so postale jezero z Živo vodo, ki teče v večno življenje (prim. Iz 35, 4-7a),« je še dejal škof Peter.

Slovesnosti na Rakovniku se je udeležila tudi gostja iz vrhovne postulature salezijanske kongregacije v Rimu ga. Lodovica Maria Zanet, glavna pomočnica generalnega postulatorja g. Pierluigija Cameronija SDB. FOTO: Tatjana Splichal

Gostja iz postulature v Rimu

Božjega služabnika je s svojim obiskom počastila tudi gostja iz vrhovne postulature salezijanske kongregacije v Rimu ga. Lodovica Maria Zanet, glavna pomočnica generalnega postulatorja g. Pierluigija Cameronija SDB. Lodovica skupaj z vicepostulatorjem dr. Alojzijem Slavkom Snojem opravlja »levji delež« priprav gradiva za Dikasterij za zadeve svetnikov. V Sloveniji je bila navzoča tudi ob sklepu škofijske faze postopka za beatifikacijo (27. 9. 2019). Kot je dejala, bodo gradivo izročili predivoma do božiča, nato ga bodo papeževi sodelavci za zadeve svetnikov – tudi škofje in kardinal – pregledali in – upamo - potrdili junaško stopnjo Majcnovih kreposti ter ga razglasili za »častitljivega«.

Gostja iz Italije je povabila k molitvi, da bi v Rimu potrdili junaško stopnjo Majcnovih kreposti ter ga razglasili za »častitljivega«. FOTO: Tatjana Splichal

V nagovoru ob koncu slovesnosti je ga. Lodovica vse povabila, naj molimo za uspeh tega koraka, s katerim bo Cerkev tudi uradno priznala, da je njegovo življenje vzorno uresničevanje Jezusovega evangelija. »Ganjena gledam ta 'Positio', postavljen pri najsvetejšem in pod kipom Marije Pomočnice. Je sad dela mnogih ljudi in sodelovanja med Slovenijo in Italijo. Naše oči vidijo 800-stransko gradivo. Toda oči vere vidijo dar življenja, ki ga je Andrej Majcen daroval Bogu in ljudem. Je povzetek njegove vere, ljubezni in zaupanja v številnih težkih okoliščinah, njegove poslušnosti, konkretnosti, ponižnosti, lepote in čistosti njegovega srca ... On je še živ in nas spremlja s svojo priprošnjo,« je dejala in vse spodbudila, da ga najprej mi bolje spoznamo in da njegovo življenje širimo med ljudi. 

Ker je za beatifikacijo potreben tudi čudež, se v svojih potrebah priporočajmo k Majcnovi priprošnji.

Ker je za beatifikacijo potreben tudi čudež, je spomnila, se v svojih potrebah priporočajmo k njegovi priprošnji. Milosti namreč dežujejo in to ne samo pri nas, kajti vse te napore vlagajo tudi številni Majcnovi duhovni dediči v Vietnamu, kjer je prav on ustanovil prvo salezijansko skupnost in vrsto pastoralnih, mladinskih in dobrodelnih dejavnosti. V eni izmed prihodnjih številk tednika Družina bomo z gostjo iz Rima objavili pogovor.

Škof Štumpf je ob vstopu v cerkev blagoslavljal zbrano občestvo. FOTO: Tatjana Splichal

Za današnjo slovesnost je bil predviden tudi prihod salezijanske delegacije iz Vietnama, in sicer inšpektorja, delegata za mladinsko pastoralo in ekonoma, toda tamkajšnje komunistične oblasti jim žal niso hoteli izdati potrebnih dovoljenj.

Današnje praznovanje je dodatno obogatilo letošnji župnijski misijon. FOTO: Tatjana Splichal

Povabilo k solidarnosti z Vietnamom

G. Janez Podobnik SDB je ob koncu predstavil novo pobudo slovenske Fundacije don Bosko, ki bo s pomočjo dobrotnikov podprla pomoč, ki jo salezijanska družina v Vietnamu nudi sirotam in najbolj revnim otrokom. Ob tem vabijo velikodušna srca, da njihovo pobudo podprejo z darovi.

Rakovniški ministranti. FOTO: Tatjana Splichal

Zakonski jubilanti in agape

Svoj dar zvestobe so Mariji za rojstni dan izročili tudi rakovniški zakonski jubilanti, ki jih je s posebnim priznanjem počastil škof Peter, njihov nekdanji župnik, ki se ga še dobro spomnijo. Med njimi sta zakonca Cimerman obhajala biserno poroko (60 let), zakonca Anžel pa zlato poroko. Škof je še posebej pozdravil jubilanta g. Staneta, ki je Božjega služabnika Majcna redno oskrboval v zadnjem obdobju življenja vse do smrti.

Slovesnost je s čudovitim petjem obogatil domači pevski zbor, gospodinje pa so poskrbele, da je bilo po koncu bogoslužja druženje še prijetnejše.

Gledališka predstava o Božjem služabniku Andreju Majcnu. FOTO: SMC Rakovnik

Mariji Pomočnici pa so svoje darilo pripravili tudi mladi iz gledališke skupine SMC Rakovnik, ki so zvečer v dvorani tamkajšnje glasbene šole izvedli gledališko biografsko igro o življenju in misijonskem delovanju Andreja Majcna z naslovom »Rad vas imam«. 

Nalaganje
Nazaj na vrh