Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pri znova poročenih ne gre le za zakramente«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 03. 2015 / 10:09
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pri znova poročenih ne gre le za zakramente«

»Pri znova poročenih ne gre le za zakramente«

Kardinal Koch: zakon in družina človekove svobode ne ogrožata, ampak jo udejanjata.

Kardinal v rimski kuriji Kurt Koch v razpravi o znova civilno poročenih zakoncih ne podpira stališča, da bi odnos Cerkve do tega vprašanja omejili zgolj na prejemanje zakramentov. »Verodostojne in koristne rešitve tega vprašanja« bomo našli le v primeru, če bomo imeli dovolj poguma natančno poimenovati temeljne težave, je kardinal Koch zapisal v prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano. Škofovska sinoda lani oktobra je vsaj v izjavah za javnost celotno mnenje zožila le na prejemanje zakramentov, je kritično ocenil švicarski kardinal.



»Globljo težavo« pa predstavlja vse hitreje naraščajoča nesposobnost za sprejemanje dolgosežnih in dokončnih odločitev, v prispevku nadaljuje kardinal Koch. Predsedniku Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani se posebej zaskrbljujoče zdi dejstvo, da si mladi v Evropi danes »skorajda ne želijo več otrok«. Kardinal prepričano zagovarja temeljitejšo pripravo na zakon in spodbuja ustanovitev »zakonskega katehumenata«, ki bi lahko nadomestil nekdaj običajno zaroko.

Krščanski starši, ki svoje otroke jemljejo kot »najdragocenejšo dobrino družine«, s tem dajejo »preroško znamenje« proti vse nižji stopnji rodnosti v Evropi, je zapisano v prispevku. Razvoj v tej smeri pomeni nastanek »demografske puščave« in je izraz pomankljivega zaupanja v življenje ter pomankljivega upanja v prihodnost.

Redna škofovska sinoda v letošnjem oktobru bo morala po Kochovem mnenju jasneje izraziti, da zakon in družina ne pomenita omejevanja človekove svobode, ampak sta izraz njene najbolj pristne uresničitve.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Špranje do svetlobe
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh