Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Torinu razstava »Rafael - sonce umetnosti«

Za vas piše:
STA
Objava: 02. 10. 2015 / 06:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pri Torinu razstava »Rafael - sonce umetnosti«

Postavitev raziskuje vpliv tega renesančnega umetnika na področju dekorativnih umetnosti.

V Muzeju Venaria v bližini Torina je na ogled postavljena razstava z naslovom Rafael - sonce umetnosti. Postavitev, ki združuje devet originalnih Rafaelovih del in 130 drugih eksponatov, predvsem izdelkov dekorativne umetnosti, raziskuje vpliv tega renesančnega umetnika na področju dekorativnih umetnosti, na ogled pa bo do 24. januarja prihodnje leto.

Rafaelove slikarske mojstrovine so bile navdih številnim izdelkom - tapiserijam, izdelkom iz stekla in keramike, grafikam ter izdelkom iz zlata in srebra.

Ideja za razstavo se je porodila ob restavriranju tapiserije Čudežni ribolov, ki je razstavljena v omenjenem muzeju. Na tapiseriji iz leta 1520 je upodobljen prizor iz Nove zaveze, ko je apostol Peter na Jezusovo besedo še zadnjič vrgel mrežo, četudi vso noč ni ujel ničesar. Tapiserijo so izdelali v Bruslju po izvirnih Rafaelovih risbah za freske v Sikstinski kapeli.

Sprva so želeli pripraviti razstavo, na kateri bi primerjali pet tapiserij z upodobitvijo te teme, nato so idejo razširili na vpliv Rafaela na celotno polje dekorativnih umetnosti tako za časa njegovega življenja kot po smrti.

Med drugim je na ogled slika Ezekijelova vizija, ki so si jo za to priložnost izposodili iz palače Pitti. Sliko je kopiral Rubens v svoji risbi, poleg tega je kopirana na baldahinu, ki je krasil posteljo papeža Leona X.

V prvi razstavni dvorani so ob Rafaelovih delih razstavljena dela njegovega očeta Giovannija Santija, ki je umrl, ko je bilo Rafaelu 11 let. Santi je Rafaelu odprl vrata vojvodske palače v Urbinu, kjer ga je predstavil velikim mojstrom renesanse.

Rafael (1483-1520) se je rodil v Urbinu. Šolal se je pri očetu zlatarju in slikarju ter pri Peruginu, nanj je sprva vplival tudi Pinturicchio. Najprej je delal v Perugii, nato v Firencah in potem še v Rimu. Bil je varovanec papežev Julija II. in Leona X. Leta 1514 je bil imenovan za glavnega arhitekta bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Kot slikar je poznan po čistih oblikah, klasični, skrbno zasnovani kompoziciji, svetlem, toplem koloritu ter dostojanstvu in idealizirani lepoti figur in obrazov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh