Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Svetem sedežu opažajo pozitiven odziv na novega irskega nuncija

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 18. 04. 2012 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pri Svetem sedežu opažajo pozitiven odziv na novega irskega nuncija

‘L’Osservatore Romano’ je nenavadno izčrpno poročal o prvih tednih od nastopa novega vatikanskega veleposlanika v Dublinu; irska vlada še vedno nasprotuje ponovnem odprtju vatikanskega veleposlaništva.

Vatikan je na Irskem zaznal pozitiven odziv na prihod novega papeževega odposlanca. Tamkajšnji mediji so ‘izčrpno in pozitivno’ poročali o začetku dela apostolskega nuncija, nadškofa Charlesa Johna Browna, kot so minuli teden zapisali v vatikanskem časniku ‘L’Osservatore Romano’. Nadškof Brown je že februarja irskemu predsedniku Michaelu Danielu Higginsu izročil poverilna pisma. Njun pogovor je potekal v prisrčnem ozračju. Higgins je pohvalil dobre diplomatske odnose med Svetim sedežem in Irsko. V središču pogovora so bile teme, ‘ki zadevajo tako družbene kot cerkvene interese’.

Odnos med Rimom in Dublinom je nazadnje veljal za precej napetega. Predsednik irske vlade Enda Kenny je Vatikanu lanskega julija očital, da je oviral državni kazenski pregon duhovnikov, obtoženih spolne zlorabe. Novembra je irska vlada naznanila, da zapira svoje veleposlaništvo pri Svetem sedežu, naloge vatikanskega veleposlanika pa je prevzel eden izmed diplomatov v dublinski centrali. Kot razlog je vlada takrat navedla varčevalne ukrepe. Vatikan je že tedaj poudarjal, da diplomatski odnosi med Irsko in Svetim sedežem še vedno ostajajo.

Nadškofa Browna, ki prihaja iz New Yorka, je papež Benedikt XVI. za novega vatikanskega veleposlanika na Irskem imenoval lanskega novembra. Pred tem je ameriški duhovnik deloval v vatikanski Kongregaciji za nauk vere. Brownovega predhodnika na Irskem, italijanskega nadškofa Giuseppeja Leanzo, so po julijskem dogajanju poklicali na posvet v Rim, septembra pa ga je papež imenoval za nuncija v Pragi.

Tudi ‘L’Osservatore Romano’ je nenavadno izčrpno poročal o nastopu službe novega veleposlanika. V takšnih primerih v vatikanskem časniku običajno objavijo le krajše obvestilo.

Irska vladajoča stranka pa je minuli konec tedna na svojem kongresu ponovno potrdila odločitev, da v Vatikanu ne bo ponovno odprla samostojnega veleposlaništva. Kot so poročali irski mediji, je član vladajoče stranke Gerry Kerr izrazil zahtevo, naj bo veleposlaništvo zaprto toliko časa, dokler Vatikan ne bo v celoti sodeloval z irskimi državnimi organi pri obravnavi škandala glede spolnih zlorab.
Joe Costello, irski minister za trgovino in razvoj, je spomnil tudi na denarno plat zaprtja veleposlaništva. Če se bo gospodarski položaj izboljšal, bi se lahko pri reviziji diplomatske mreže odločili za ponovno odprtje veleposlaništva pri Svetem sedežu, je minister Costello dejal v pogovoru za irski časnik ‘The Irish Times’.

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh