Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Preteklost je ugrabila mlade, namesto da bi mladi ugrabili prihodnost«

Objava: 27. 11. 2014 / 17:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Preteklost je ugrabila mlade, namesto da bi mladi ugrabili prihodnost«

Predzadnji Nikodemov večer v Ljubljani je postregel s pestrim seznamom gostov.

Predzadnji Nikodemov večer v Ljubljani je obljubljalzanimivo razpravo: seznam gostov, na katerem je bil poleg Žige Vavpotiča(projekt Simbioza), Žana Mahniča (24-letni poslanec SDS) in Nine MilenkovičKikelj (skavtinja in podpresednica Mladinskega sveta Slovenije) tudi vodjaposlanske skupine Združene levice Luka Mesec, je že v preteklih dneh nadružbenih omrežjih poskrbel za različna mnenja. Tema tokratnega večera je bila:mladi in njihov odnos do polpreteklezgodovine. Moderator Mario Plešej s Socialne akademije je na začetkupoudaril, da gre za temo, ki je za mlade obrobna, posebej v okoliščinah, vkaterih so se sami znašli na obrobju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žan Mahnič,  ki je s24 leti drugi najmlajši poslanec tokratnega sklica državnega zbora, je povedal,da Slovenija potrebuje mlade, ki zrejo v prihodnost, a ne pozabljajo napreteklost. Zato se mu zdi prav, da se o preteklosti, tudi o dogodkih med drugosvetovno vojno in po njej, pogovarjamo. Ne razume pa, zakaj se o tej temi takopogosto prepiramo, pogosto celo v razpravah, ki z zgodovino sploh nisopovezane. Ker so njegovi sorodniki padli tako v domobranskih kot v partizanskihvrstah, lahko, je še dodal, o drugi svetovni vojni govori nevtralno. Svoj nagovorje zaključil z mislijo, da socializem ni branik pred fašizmom in nacizmom,temveč vzrok zanj.

Sklepne misli svojega predhodnika zagotovo ni preslišal LukaMesec, ki se opredeljuje za demokratičnega socialista. Socializem želi Mesec črpativ njegovih temeljih, medtem ko socialistične sisteme 20. stoletja označuje za(vsaj delno) diktatorske. Poslanec Združene levice je menil, da mladih dogodkiiz 2. svetovne vojne ne bi smeli razdvajati, saj jih nismo doživeli, pač pa smoo njih le slišali. Da bi se več morali ukvarjati s prihodnostjo je menil tudiŽiga Vavpotič, ki trdi, da je preteklost ugrabila mlade, namesto da bi mladiugrabili prihodnost. Oba prisotna politika je pozval, da se zavzameta zaspomenik vsem žrtvam oz. naredita kakšen drug korak v smer sprave. Tako gostjekot sodelujoči iz občinstva so večinoma menili, da s takim spomenikom sicer nebi bilo nič narobe, vendar sam po sebi ne bi rešil ničesar. Nina MilenkovičKikelj rešitev vidi v medsebojnem spoštovanju, odpuščanju in iskrenem terempatičnem dialogu z drugače mislečimi, s čimer je potrdila Vavpotičevo misel,da je največja težava v Sloveniji nespoštovanje različnosti.

Milenkovič Kikljeva se raje, kot da bi razmišljala opolpretekli zgodovini, usmerja na prihodnost, pri čemer je izpostavila željomladih, da bi postali samostojni. K temu bi po njenem mnenju morala stremetivsa družba. Pa žal ni tako, kažejo izkušnje, ki jih je pridobila v večletnemsodelovanju v mladinski politiki: »Mladi smo odlična priložnost za nabiranjepolitičnih točk, dejansko pa nam starejša generacija ne prihajanasproti.«Navedla je še nekaj zanimivih rezultatov raziskave Mladina 2013,vključno z ugotovitvama, da delež levo in desno usmerjene mladine in da se manjkot 1% mladih zelo strinja s stališči katerekoli politične stranke. Morda jetako tudi zato, ker se, kot je izjavila Milenkovič Kikljeva, v politiki vsebinavedno umika barvam.

Luka Mesec je poudaril, da je levičar in socialist, ni paantikristjan, ter dodal: »Pomembno je, da se na takih dogodkov srečujemo ljudjez različnih političnih polov.« Drugačnega mnenje pa so bili nekateri v občinstvu,kar so izrazili tudi s svojimi vprašanji oz. mnenji. Nekateri iz občinstva paniso komentirali le gostov večera, pač pa tudi govornike iz občinstva. Tako smomed drugim lahko slišali tudi poziv k spoštljivemu dialogu, ki med mladimiposlušalci (in teh danes ni bilo tako malo!) naletel na odobravanje. Spoštljivosta se ves večer pogovarjala tudi Žan Mahnič in Luka Mesec. Mahnič je večkratpoudaril, da se z nekaterimi stališči Luke Mesca nikoli ne bo mogel strinjati,kljub temu pa je brez težav naštel področja, kjer so njuna stališča podobna alicelo enaka (ukinitev volonterskih pripravništev, izboljšanje stanovanjskepolitike, ureditev študentskega dela …).

Vsekakorpa je žgoča razprava (predvsem v občinstvu) potrdila, da rane iz polpreteklezgodovine še zdaleč niso zaceljene.

 

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh