Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Prepričati se je treba, da ti Nekdo zgoraj stoji ob strani«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 03. 2021 / 15:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2021 / 05:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Prepričati se je treba, da ti Nekdo zgoraj stoji ob strani«

»Prepričati se je treba, da ti Nekdo zgoraj stoji ob strani«

Nika Križnar, dobitnica velikega kristalnega globusa, za #Najst tudi o svoji veri.

Boljše od Nike Križnar to zimo bilo ni nobene. FOTO: SloSki.si



Za slovensko žensko reprezentanco v smučarskih skokih je najuspešnejša sezona svetovnega pokala doslej. Trem kolajnam z nordijskega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu ob bok velja postaviti 2. mesto v končni razvrstitvi pokala narodov in seveda veliki kristalni globus Nike Križnar za skupno zmago v sezoni svetovnega pokala.

Dve zmagi in deset uvrstitev na stopničke

Nika Križnar, članica žirovske Alpine, ki je nedavno dopolnila šele 21 pomladi, je v skupnem seštevku Japonko Saro Takanaši ugnala za pičlih 9 točk, Avstrijko Marito Kramer pa za 11 točk. V tej zimi je na trinajstih tekmah svetovnega pokala kar desetkrat stala na zmagovalnem odru, dvakrat pa tudi zmagala – februarja v Hinzenbachu in Rasnovu.

»Družina drži pesti zame, joče z mano, se veseli z mano«

Obenem se je s svetovnega prvenstva v Nemčiji vrnila z dvema kolajnama – bronasto s posamične preizkušnje na veliki napravi in srebrno z ekipne tekme. »V globus je bilo vloženo ogromno dela. Hvaležna sem trenerju Zoranu Zupančiču za podporo in vse, kar mi je dal, pomočniku trenerja Anžetu Lavtižarju, serviserju Gabru Arhu in, kar je najpomembneje, družini, ki me res vedno podpira. Drži pesti zame, joče z mano, se veseli z mano,« je STA povzela Nikine besede po koncu sanjske sezone.



Nika Križnar tudi o veri

Nika je pred dvema letoma v pogovoru za #Najst spregovorila tudi o svoji veri. Tedaj je dejala: »Vez med mojo vero in športom, s katerim se ukvarjam, je bila tesna že od začetka. Na zaletišču se je treba pripraviti in se prepričati, da ti Nekdo zgoraj sledi, pomaga, stoji ob strani. Ko moraš oditi na večjo skakalnico, je to pomembno za samozavest. Že na manjših napravah sem se v mlajših selekcijah pogosto pokrižala, to mi je veliko pomenilo.«

Iz župnije Poljane nad Škofjo Loko

Danes se pred odrivom ne pokriža več, v mlajših letih pa se je tako povsem avtomatsko odzvala na strah in si rekla »OK, saj bom preživela, gremo, saj bo šlo!« Med molitvami ji je najbolj pri srcu zdravamarija, »ki jo najpogosteje molimo doma, ko smo skupaj«. Družina Križnar, v njej je šest otrok, prihaja iz župnije Poljane nad Škofjo Loko. »Trudim se hoditi k nedeljskim mašam, pohvalim pa se lahko, da sem bila birmanska botra sestrični Klari. Na pomembne dni, ko je sveta maša za pokojnega starega ata ali mamo, grem vedno v cerkev,« je tedaj, še brez globusa, zaupala Nika Križnar.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Ema Klinec svetovna prvakinja

Slovenke na Ljubnem do prve ekipne zmage

Izjemna slovenska športna nedelja

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh