Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenova Plečnikove hiše v knjigi in na videu

Za vas piše:
STA
Objava: 26. 01. 2016 / 12:44
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prenova Plečnikove hiše v knjigi in na videu

Prenova prostorov je glavna tema knjige Hiša Plečnik in dokumentarnega filma Okna naj bodo bela, bela, čista.

Konec septembra je v Trnovem vrata odprla prenovljena Plečnikova hiša. Prav prenova prostorov je glavna tema knjige Hiša Plečnik, dostopne v slovenščini in angleščini, ter dokumentarnega filma Okna naj bodo bela, bela, čista, ki je delo Toneta Stojka. Poleg prenove je v knjigi z bogatim fotografskim gradivom vseskozi v ospredju tudi duh Plečnika. Knjiga in dokumentarni film po besedah direktorja Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaža Peršina pričata o tem, kakšni napori so bili vloženi v prenovo Plečnikove hiše, kako subtilno je bila izvedena, ter o tem, kako izjemni so končni rezultati. Dodal je, da je obisk hiše zelo dober. Od odprtja si jo je ogledalo 4000 ljudi.

Predstavitev knjige in videa je bila v centru za raziskovanje dela arhitekta Jožeta Plečnika, ki je tudi sicer namenjen dogodkom, posvečenim njegovemu življenju in delu. Prihodnje leto, ko bo minilo 60 let od Plečnikove smrti, si po besedah Peršina želijo še večje promocije Plečnikovih del, predvsem in situ po Ljubljani.



Pri knjigi, ki jo je uredila Mojca Ferle, so sodelovali strokovnjaki iz institucij, ki so bdele nad prenovo - Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorskega centra, arhitekturnega biroja ARREA in MGML. Knjiga, ki bo v prihodnje predvidoma dostopna tudi v nemščini in italijanščini, je razdeljena na dva dela. V prvi, strokovni del je svoje izsledke v sedem člankov združilo 18 avtorjev. Ti so se med drugim dotaknili dolge poti do začetka fizične prenove hiše ter postopkov konserviranja in restavriranja. Ferletova je dejala, da ta del prinaša "podroben življenjepis Plečnikove hiše, opremljen s strokovnim komentarjem". Drugi del knjige se posveča Plečniku osebno. Med drugim vključuje mojstrov psihološki portret, nastal na podlagi analize njegovih pisem, spominske zapise ljudi, ki so Plečnika srečevali v zadnjih letih njegovega življenja, ter pričevanje o prijateljstvu med Plečnikom in Franom Saleškim Finžgarjem. Knjiga vključuje še prvič objavljene zasebne fotografije, ki po besedah Ferletove pričajo, da je bil Plečnik tudi iskriv in razigran. Matevž Paternoster je katalog dopolnil s serijo fotografij, ki prinašajo vpogled v prenovljeno Plečnikovo hišo. Delo je oblikoval Bojan Lazarevič.

Film Okna naj bodo bela, bela, čista je pripravil videast in fotograf Tone Stojko ob pomoči Simona Stojka Falka, vključuje pa glasbo Milka Lazarja. Poleg dokumentarnega gradiva o prenovi Plečnikove hiše vključuje tudi intervjuje s številnimi akterji, ki so pripomogli k njeni današnji podobi.

Arhitekt in ljubljanski podžupan Janez Koželj je prenovo označil za "obredno dejanje", saj je bilo treba raziskati celotno zgradbo in vsak predmet v njej ter nato vse ponovno sestaviti, tako da je v stvareh še vedno prisoten Plečnikov duh, hkrati pa temu dodati duh sedanjosti. Pohvalil je vse sodelujoče, ki sta jih pri svojem delu gnali želja po raziskovanju in težnja k popolnosti. Na podlagi uspešne prenove hiše, ki je bila v zelo slabem stanju, meni, da bi bilo mogoče prenoviti tudi Plečnikov stadion.

Foto: MGML

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh