Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier Janša o angleškem sevu in ukrepih [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 01. 2021 / 15:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2021 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier Janša o angleškem sevu in ukrepih [VIDEO]

Premier Janša o angleškem sevu in ukrepih [VIDEO]

Prvi primer okužbe z angleškim sevom pri nas pri državljanu Kosova, ki je v Slovenijo prišel iz Belgije.

Janez Janša: »Vsi si želimo čim prej sprostiti vse, a trenutne številke tega ne dovoljujejo.« FOTO: FB Vlada RS



Predsednik vlade in začasni minister za zdravje Janez Janša je na današnji popoldanski novinarski konferenci spregovoril o pojavu angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji in s tem povezanih ukrepih, ki jih bo treba sprejeti.



Včeraj prvi uradni primer angleškega seva pri nas

»Včeraj je bila v Sloveniji odkrita oseba, ki je bila uradno pozitivna na angleški sev novega koronavirusa. Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije. Ta oseba dela v slovenskem podjetju, menda s sedežem v Kranju. Po informacijah, ki jih imamo, je bila oseba po prihodu v Slovenijo prestrežena, preden je imela kakršne koli stike, bila testirana in poslana v izolacijo. Če ti podatki držijo, kakega velikega tveganja ni bilo. Skrbi pa me razkorak med dejstvom, da je datum na testu 16. januar, včeraj, ko smo bili prek evropskega sistema za zgodnje opozarjanje obveščeni, pa je bilo teden dni pozneje. Ali je toliko časa potoval od Belgije do Slovenije ali pa podatki, ki jih je podal na anketiranju, niso točni,« je pojasnil predsednik vlade Janez Janša.

»Za primer smo bili torej obveščeni prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje, belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa 16. januarja, ko naj bi tudi odpotovala iz Belgije. Ko je bila včeraj pri nas odkrita, je ta oseba povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj, in to z negativnim testom. Pozneje so odkrili, da je imela oseba dva testa, enega pozitivnega in enega negativnega; ob vstopu v državo ali pa že ob prehodu drugih meja med Belgijo in Slovenijo pa je očitno uporabila le negativen test,« je razkril Janša.



Šole in vrtci v torek po programu

Kako bo odkritje prvega potrjenega primera okužbe z angleškim sevom novega koronavirusa pri nas in resnem sumu na še dva tovrstna primera vplivalo na ukrepe za zajezitev epidemije, ki so se začeli sproščati vsaj v statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko? V torek so bodo osnovne šole (za učence prvega triletja) in vrtci odprli po programu v 9 regijah, torej tudi v tistih, ki so po sredi spet zdrsnile iz rdeče nazaj v črno fazo. Sicer pa Janša za prihajajočo sredo napoveduje spremembe glede protikoronskih ukrepov: »Vsi si želimo čim prej sprostiti vse, a trenutne številke tega ne dovoljujejo.«

Kaj pravi statistika?

Včeraj je bilo med skoraj 3000 testiranimi (2140 s testom PCR in 835 s hitrim antigenskim testom) potrjenih novih 537 okužb, kar je 18-odstotni delež pozitivnih. Umrlo je 31 bolnikov, skupno že 3360 oseb. Zdravniško oskrbo danes potrebuje 1149 ljudi (skoraj dveodstotni prirast), v intenzivni terapiji jih je 190. Število cepljenih oseb se približuje 50.000 (do včeraj 48.717), drugi odmerek cepiva je že prejelo 6963 ljudi.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh