Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljeni trije kandidati za nagrado Saharova

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 10. 2021 / 10:51
Oznake: Družba, Parlament
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 11:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavljeni trije kandidati za nagrado Saharova
Nagrado Evropskega parlamenta za svobodo misli podeljujejo v čast sovjetskemu fiziku in političnemu oporečniku Andreju Saharovu FOTO: Evropski parlament

Predstavljeni trije kandidati za nagrado Saharova

Evropski parlament je včeraj oznanil tri finaliste, ki so letošnji kandidati za nagrado Saharova.

Med njimi so tokrat ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, skupina afganistanskih aktivistk za enakopravnost in človekove pravice ter bolivijska začasna predsednica Jeanine Anez.

Kdo izmed njih bo letošnji prejemnik omenjene nagrade za svobodo misli, bodo predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsedniki parlamentarnih frakcij odločali 21. oktobra, slovesna podelitev nagrade pa je predvidena 15. decembra v Strasbourgu.

Nagrajenec bo znan 21. oktobra.

Evropski parlament nagrado Saharova podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.

Lani je nagrado Saharova za svobodo misli prejela beloruska opozicija, med finalisti pa je bil tudi mosulski nadškof Najeeb Moussa Michaeel. Leto pred tem si jo je prislužil Ilham Tohti, ujgurski gospodarstvenik, ki se bori za pravice zatirane muslimanske manjšine Ujgurov na Kitajskem.

Evropski parlament nagrado Saharova od leta 1988 podeljuje v čast sovjetskemu fiziku in političnemu oporečniku Andreju Saharovu. Prva prejemnika sta bila Nelson Mandela in posmrtno sovjetski oporečnik Anatolij Marčenko.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh