Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednikova napaka

Objava: 17. 06. 2009 / 09:44
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predsednikova napaka

Vrstijo se odmevi na ravnanje predsednika države glede pridige apostolskega nuncija v Kočevskem rogu.

Kritika predsednika države na račun roške pridige apostolskega nuncija doživlja širši odmev. Za tiskano izdajo Družine smo zato nekaj uglednih udeležencev letošnje roške slovesnosti vprašali, kako so – tudi v luči poznejše predsedniške kritike – sprejeli in razumeli nuncijev mašni nagovor.

Odgovor nam je posredoval tudi generalni vikar novomeške škofije Božidar Metelko. Njegov pogled, ki je moral biti zaradi omejenega prostora v tiskani izdaji nekoliko skrajšan (tam sicer lahko prebereta še stališča Lenarta Riharja, dr. Braneta Senegačnika in dr. Matija Ogrina), na tem mestu objavljamo v celoti.

"Kar šestnajst let (1976–1993) sem kot kočevski župnik spremljal dogajanje okoli Kočevskega roga, zato sem bil ob kritikah predsednika države na račun letošnje roške pridige globoko pretresen, razočaran in tudi prizadet, saj predsednik ni užalil samo apostolskega nuncija, ampak vse, ki ne razmišljamo v kategorijah prejšnjega sistema in nam ta slovenska Kalvarija, ta sveti kraj veliko pomeni. Izjava me je še toliko bolj presenetila, ker sem bil prepričan, da se je slovenski predsednik v času službovanja pri Združenih narodih navzel dovolj širine in razgledanosti ter se je »poslovil« od svojih tovarišev. Toda iz njegovega odziva se vidi, da se še vedno ni ločil od svoje pokojne mentorice Vide Tomšič.

Če bi bil predsednik pri spravni slovesnosti, če bi se v Rogu pogovarjal z ljudmi, bi morda tudi sam drugače razmišljal. Kajti ko sem se po spravni slovesnosti vračal od brezna Pod Krenom in na poti do avtomobila srečeval razne ljudi, znance in nekdanje farane, so mi vsi po vrsti govorili: »Kako lepo je bilo danes; čudovit nagovor gospoda nuncija; končno nam je nekdo na lep, jasen način spregovoril o povojnih grozotah; tako lepega govora v Rogu še nismo slišali … Bogu hvala za današnji dan«. »Naš« predsednik pa izjavlja, »da bo moral biti nuncij bolj občutljiv do naše zgodovine«. Prepričan sem, da je apostolski nuncij dovolj »občutljiv« do slovenske zgodovine in do ljudi, ki še danes zaradi Roga in drugih morišč po Sloveniji nosijo v sebi globoke nezaceljene rane. Želel bi, da bi bil tudi predsednik nekoliko bolj »občutljiv« do naše zgodovine in do vseh tistih, ki jim še do danes niso bile popravljene krivice (mislim na zunajsodne povojne poboje!) in še danes hodijo v Kočevski rog, da po več kot 60. letih javno, pred breznom izjočejo svoje solze in svojo notranjo bolečino.

Gospod predsednik, bil sem ob breznu Pod Krenom, ko je Rog leta 1990 »molče« smel uradno spregovoriti. Videl sem matere, očete, ki so poljubljali zemljo, jo močili s svojimi solzami, ko so prvič v življenju stali pred »grobovi« svojih otrok, bližnjih sorodnikov in poslušal njihove izpovedi in bolečino. Svetoval bi vam, da si okrog praznika vseh svetnikov, 1. novembra, vzamete čas, se odpeljete v Kočevski rog. Tam se boste srečali s temi ljudmi in boste morda tudi vi nekoliko »bolj občutljivi« do vseh teh povojnih grozodejstev.

Naj dodam še to: gospod predsednik je tudi izjavil, »da je bila v pridigi povedana pomembna resnica, ne pa vsa resnica«… S tem pa se zelo strinjam. Vsa resnica še dolgo ne bo prišla na dan. Žal prihaja prepočasi, po kapljicah, ker njeni očividci živijo v strahu in pod prisego. Tisti maloštevilni pa, ki poznajo vso resnico, molčijo, so izgubili spomin … Njihove oprode pa jih vztrajno podpirajo, zato nosijo tudi oni velik del krivde, da pri nas še vedno ni prišla na dan VSA RESNICA!

Tudi v tem se zelo strinjam z gospodom predsednikom Türkom, da je v dveh letih v Sloveniji med politiki srečal več laži kot v prejšnji službi v 15 letih. In to »NAPAKO« smo prejšnji teden slišali tudi iz njegovih ust.

Naj končam z mislijo zgodovinarja Staneta Granda, ki je na Radiu Ognjišče dejal nekako takole: »Pri nas v Sloveniji ni zločincev, ni zločinov, ni grobov … To je neki miselni sistem, ki je v Evropi izginil s padcem berlinskega zidu, pri nas pa še vedno živi … Bili smo prepričani, da bo ta miselni sistem z novim predsednikom Türkom izginil, pa smo se zmotili …«

Po vsej verjetnosti gospod predsednik plačuje visoke obresti tistim, ki so ga javno podprli in izvolili. To pa je bila v resnici NAPAKA, kajti gospod predsednik kljub zaprisegi v svojih izjavah (sodbah) ni do vseh enako pravičen, ampak samo do »svojih«!"

Božidar Metelko, generalni vikar Škofije Novo mesto


Predsednik države napadel apostolskega nuncija

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh