Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica države na obisku v Ukrajini izrazila neomajno podporo Slovenije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 06. 2024 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2024 / 09:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednica države na obisku v Ukrajini izrazila neomajno podporo Slovenije
Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: UPRS

Predsednica države na obisku v Ukrajini izrazila neomajno podporo Slovenije

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je na povabilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega na obisku v Ukrajini. To je prvi obisk te države na najvišji politični ravni po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Namen obiska je izkazati politično podporo in vsestransko pomoč Slovenije Ukrajini v času ruske vojaške agresije ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Obisk je hkrati priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama. Podpisan pa je bil tudi Memorandum o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ukrajine o sodelovanju na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Republiki Sloveniji, so sporočili iz predsedničinega urada.

Podpis memoranduma ob srečanju s predsednikom vlade Denisom Šmihalom. FOTO: UPRS

Pirc Musarjeva se je sestala tudi z ukrajinskim predsednikom vlade Denisom Šmihalom in predsednikom Vrhovne Rade Ruslanom Štefančukom. Obiskala je tudi Center za zaščito otrokovih pravic v Kijevu, ki nudi psihosocialno rehabilitacijo ukrajinskih otrok, vrnjenih iz Rusije.

Obisk Centra za zaščito otrokovih pravic v Kijevu. FOTO: UPRS

V mestu Buča pa se je s prižigom sveče in obiskom lokacije nekdanjega masovnega grobišča poklonila spominu ubitim v grozljivem poboju civilistov. »Obisk potrjuje neomajno podporo Slovenije Ukrajini, ki so jo pokazali tudi obiski predsednika vlade ter zunanjega in obrambnega ministra,« je ob tem dodala predsednica.

Polaganje sveče pri spomeniku žrtvam poboju v Buči. FOTO: UPRS

Ob tem se je slovenska predsednica zahvalila Ukrajini za pomoč med uničujočimi poplavami v Sloveniji avgusta lani: »Solidarnost deluje v obe smeri in izjemno smo hvaležni, da je Ukrajina kljub vojni poslala svoje enote, da nam pomagajo.« Poudarila je poudarila, da Slovenija še naprej popolnoma podpira neodvisnost, suverenost in teritorialno celovitost Ukrajine. »Ostro obsojamo rusko agresijo proti Ukrajini in pričakujemo, da bo Rusija nemudoma začela spoštovati mednarodne vrednote in norme, h katerim se je zavezala,« je dejala. Dodala je, da bo Slovenija še naprej nudila humanitarno, materialno in vojaško pomoč ter podporo pri obnovi in rekonstrukciji Ukrajine.

Polaganje venca pri zidu padlim v obrambi Ukrajine s predsednikom Zelenskim. FOTO: UPRS

Slovenska vlada je sicer v prvi polovici junija sprejela sklep, da bo naša država v letu 2024 namenila 5 milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno pomoč, za pomoč pri obnovi Ukrajine ter za blaženje posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na svetovno prehransko varnost. V letošnjem letu poleg tega Slovenija namenja še približno 1,2 milijona evrov iz rednih sredstev Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za razvojno in humanitarno pomoč za tekoče, večletne projekte s področja zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije, razminiranja, usposabljanja predstavnikov ukrajinskih občin in javnih uslužbencev ter prenove sirotišnice, še spominjajo v uradu predsednice države.

Nalaganje
Nazaj na vrh