Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predlog zakona ne podpira starševstva

Za vas piše:
STA
Objava: 19. 01. 2016 / 13:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predlog zakona ne podpira starševstva

Koalicija Za otroke predstavila svoj predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti.
Predstavniki Koalicije Za otroke gre so pred stavbo DZ predstavili svoj predlog zakona o ureditvi položaja istospolnih partnerskih skupnosti. Predlog po njihovih besedah izenačuje vse pravne položaje istospolnih partnerjev s pari različnega spola, razen v primerih posvojitve, umetne oploditve ter vloge mame in očeta za razvoj in vzgojo otroka.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je v torek, 19. januarja, v izjavi za medije poudaril, da zakonski predlog uvaja neregistrirano istospolno partnersko skupnost, ki je bila tako v na referendumu zavrnjeni noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter v zavrnjenem družinskem zakoniku. Predlog po njegovih besedah posega v 60 zakonov in ima skupaj 119 členov.

Zakonski predlog v zvezi s tem določa okoliščine, v katerih po zakonu ne more nastati neregistrirana istospolna skupnost, in sicer: med študentoma v študentskem domu ali zasebnem študentskem stanovanju v času študija ali srednje šole, v domu za ostarele ter v drugih vzgojno- in socialnovarstvenih zavodih, je pojasnil Primc. V teh primerih je po njegovih besedah za ugotovitev istospolnega partnerstva potrebno obojestransko soglasje ali da partnerja zvezo registrirata. Gre namreč za oblike dalj časa trajajočega bivanja, kjer praviloma skupaj bivajo osebe istega spola, zato je namen te omejitve zgolj preprečevanje zlorab iz tega naslova, je dejal.

V zakonskem predlogu po Primčevih besedah ostaja poimenovanje zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti in postopka kot "registracija", vendar je koalicija to v predlogu ohranila zgolj zato, ker iz javnih razprav doslej ni bilo mogoče razbrati, katero poimenovanje bi bilo za osebe, katerim je zakon namenjen, najbolj sprejemljivo. Enako velja tudi za obred.


Metka Zevnik in AlešPrimc iz Koalicije Za otroke gre, foto: Tatjana Splichal

"V tem smislu bomo v Koaliciji Za otroke gre upoštevali najbolj usklajen predlog poimenovanja tega zakona, postopka in skupnosti ter obličnosti obreda, ki ne bo v nasprotju z referendumsko odločitvijo, se pravi, da ne bo posegal v poimenovanje zakonske zveze oziroma zunajzakonske skupnosti," je dejal. Ob tem je Primc opozoril, da zakonski predlog v ničemer ne posega v zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je spreminjala na decembrskem referendumu zavrnjena novela. Sicer so v Koaliciji za otroke gre poudarili, da predlog ni dokončen, ampak pomeni ponujeno roko dialoga in izhodišče za pogovore, da se v najkrajšem času celostno uredi položaj istospolnih skupnosti.

Koalicija zato po Primčevih besedah odpira javno razpravo, ki bo trajala predvidoma do 20. februarja, po potrebi pa lahko tudi nekaj dlje. Državljane, organizacije homoseksualnih aktivistov, druge organizacije civilne družbe, politične stranke in vladne institucije je zato pozval, naj se opredelijo do predloga ter jim posredujejo predloge za njegovo izboljšavo. Primc je izrazil željo, da bi jim zakonski predlog, ki je v največji meri nastal na podlagi analize Zavoda za kulturo raznolikosti - Open in Mirovnega inštituta, uspelo uskladiti na ravni civilne družbe. Predlog bodo vložili v DZ s pomočjo strank le v primeru, če ga bodo podprle vse parlamentarne stranke. Če tega soglasja ne bo, bo koalicija šla v zbiranje podpisov za vložitev predloga.

V zvezi s predlogom zakona o partnerski zvezi, ki ga je po razglasitvi izida glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v DZ vložil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, je Primc dejal, da je ključni problem Möderndorferjevega predloga v tem, da vsebinsko posega v zakon, katerega novela je bila na referendumu zavrnjena. So pa v Koaliciji za otroke gre Möderndorferja povabili k združitvi dobrih plati obeh zakonskih predlogov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh