Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predlog novele zakona o vrtcih potrjen

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 01. 2021 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2021 / 07:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predlog novele zakona o vrtcih potrjen

Predlog novele zakona o vrtcih potrjen

Pravica do brezplačnega vrtca se z novelo širi še na družine z vsaj tremi otroki.

Predlog v zakon vnaša tudi koalicijsko zavezo o vnovičnem uvajanju brezplačnega vrtca za drugega otroka iz družine, ki je v vrtcu hkrati s starejšim bratom ali sestro. FOTO: Tatjana Splichal


Odbor državnega zbora za izobraževanje je v četrtek ob obstrukciji dela opozicije potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o vrtcih za obravnavo na seji državnega zbora, s katerim želi vlada odpraviti pomanjkljivosti zakona, ki so se najočitneje pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki.

Besedilo novele prižiga rdečo luč za opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok vsem, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, za kršitve pa določa sankcije, za ponavljajoče bo lahko vrtec celo izgubil dovoljenje za opravljanje dejavnosti.


Odbor državnega zbora za izobraževanje je potrdil dopolnjeni predlog novele zakona o vrtcih za obravnavo na seji državnega zbora. FOTO: Tatjana Splichal


Obstrukcija dela opozicije

Obenem predlog v zakon vnaša tudi koalicijsko zavezo o vnovičnem uvajanju brezplačnega vrtca za drugega otroka iz družine, ki je v vrtcu hkrati s starejšim bratom ali sestro. Pravica do brezplačnega vrtca pa se širi še na družine z vsaj tremi otroki, saj bo lahko tretji (in vsak nadaljnji) otrok do tega upravičen ne glede na to, ali je še kdo od njegovih sorojencev v vrtcu ali ne.

Del opozicije je glasovanje o predlogu novele obstruiral, saj je predsednica odbora Iva Dimic zavrnila glasovanje o predlogu dopolnila, po katerem bi imele občine več besede pri odločanju o financiranju zasebnih vrtcev brez koncesije, saj da ni bil vložen k ustreznemu členu. Predlog novele v celoti je bil sicer podprt z devetimi glasovi za in nobenim proti.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh