Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdaj in kje lahko oddate glas pred »supervolilno« nedeljo?

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 03. 06. 2024 / 13:08
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2024 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdaj in kje lahko oddate glas pred »supervolilno« nedeljo?
Najprej bodo prešteli glasovnice z evropskih volitev, saj so zaradi preferenčnih glasov te najbolj zahtevne. FOTO: Tatjana Splichal

Kdaj in kje lahko oddate glas pred »supervolilno« nedeljo?

Predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi bo potekalo od torka do četrtka, rok za prijavo posebnih oblik glasovanja pa se izteče v sredo. Prvi neuradni izidi referendumskega odločanja bodo na volilni dan znani po 21. uri, izidi volitev poslancev v Evropski parlament pa po 23. uri.

Predčasno glasovanje pred evropskimi volitvami in referendumi bo potekalo od torka do četrtka med 7. in 19. uro na 97 voliščih po državi. Ta volišča so kot običajno na lokacijah, ki jih določijo okrajne volilne komisije, v Ljubljani pa bo glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev znova na Gospodarskem razstavišču, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob.   

Za predčasno glasovanje se volivcem ni treba prijaviti, ne morejo pa glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča. 

Isti dan se izteče tudi rok, do katerega se je mogoče prijaviti za glasovanje na domu. To je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču in bodo glasovali pred volilnim odborom na svojem domu. 

Volilna nedelja: 2981 rednih volišč po Sloveniji

V nedeljo pa bo poleg 55 volišč omnia po državi med 7. in 19. uro odprtih 2981 rednih volišč, še 31 jih bo odprtih na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah, je pojasnil direktor službe DVK Igor Zorčič. Volišča bodo ista tako za evropske volitve kot za posvetovalne referendume. Volivci so na dom že prejeli obvestila, ki jih ni treba prinesti, vendar je priporočljivo zaradi lažje identifikacije v volilnih imenikih. 

FOTO: Tatjana Splichal 

Ta bosta dva, eden za evropske volitve in eden za referendume, pri čemer se bodo morali v slednjega volivci podpisati za vsak referendum posebej. Skupaj se bodo torej morali podpisati štirikrat.

Vijolična, modra, rumena, rdeča so barve referendumskih vprašanj

Po podpisu v volilni imenik bodo volivci prejeli pet glasovnic - eno za evropske volitve in po eno za vsako referendumsko vprašanje. Te bodo različne barve: za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bo vijolična, za preferenčni glas modra, za rabo konoplje v medicinske namene rumena, za osebno rabo konoplje pa rdeča, je povedal Zorčič. Volivci glasujejo tako, da pri vsakem referendumskem vprašanju obkrožijo besedo "za" ali "proti". 

Ob glasovnici za evropske volitve pa je mogoča tudi oddaja preferenčnega glasu. Golob je ob tem opozoril, da morajo volivci preferenčni glas dati kandidatu iste liste, za katero glasujejo, sicer glasovnica ne bo veljavna. V primeru, da volivec obkroži le ime kandidata, pa se šteje tudi glas za listo, ki ji pripada, in je torej glasovnica veljavna.

Kdaj bodo znani rezultati? 

V nedeljo bodo čez dan znani podatki o volilni udeležbi. Za predčasno glasovanje bo znana udeležba za evropske volitve in referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Po zaprtju volišč ob 19. uri bodo najprej prešteli glasovnice z evropskih volitev, rezultati pa bodo znani po 23. uri, ko se zapre zadnje volišče v EU. Nato bodo prešteli glasovnice z referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, sledili bodo referendumi o preferenčnem glasu, rabi konoplje za medicinske namene in uporabi konoplje za osebno rabo. Prvi neuradni izidi referendumov bodo tako znani po 21. uri. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh