Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred sedemdesetimi leti je umrl sv. Maksimilijan Kolbe

Objava: 09. 08. 2011 / 15:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred sedemdesetimi leti je umrl sv. Maksimilijan Kolbe

V spomin na frančiškanskega patra v nekdanjem koncentracijskem taborišču prirejajo delavnico in spominsko bogoslužje.

Evropski predstavniki iz cerkvenega, političnega in družbenega življenja se od včerajšnjega dne na delavnici v nekdanjem koncentracijskem taborišču v Auschwitzu ukvarjajo z današnjim pomenom teh krajev, z izkušnjami nasilja in njegovimi posledicami. Kot je sporočila Nemška škofovska konferenca, je prireditelj enotedenskega srečanja s tridesetimi udeleženci ustanova Maksimilijana Kolbeja.

Povod za omenjeno delavnico je sedemdeseta obletnica smrti frančiškanskega patra in taboriščnika Maksimilijana Kolbeja, ki jo obhajamo 14. avgusta. Kolbe, ki ga je papež Janez Pavel II. leta 1982 razglasil za svetnika, je leta 1941 v Auschwitzu prostovoljno nase prevzel kazen sojetnika, družinskega očeta, in je življenje izgubil v t.i. ‘bunkerju lakote’.

Projekt ustanove Maksimilijana Kolbeja je konkretni prispevek katoliške Cerkve h konstruktivnemu obravnavanju zgodovine. Cilj letošnje delavnice pod geslom ‘Povabilo k širjenju perspektiv’ naj bi bil združiti različne poglede na dogodke v Auschwitzu. Pri tem naj bi na primeren način spregovorili o razlikah dojemanja tega koncentracijskega taborišča, ki se pojavljajo v različnih evropskih družbah. Gre pa tudi za to, da se izkaže konkretno pričevanje cerkvenih prizadevanj za spravno obravnavanje nasilne zgodovine.

Vrhunec letošnje prireditve predstavljajo spominske slovesnosti ob sedemdeseti obletnici smrti patra Kolbeja prihodnjo nedeljo. Poljaki in Nemci bodo na ta dan obhajali skupno bogoslužje v Auschwitzu, vodil ga bo bamberški nadškof Ludwig Schick. Spominsko bogoslužje bo tudi slovesen zaključek nemško-poljskega romanja, ki vodi skozi različne življenjske postaje frančiškanskega patra. Poljski senat je leto 2011 razglasil za spominsko leto sv. Maksimilijana Kolbeja.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/2BA3E9D7B4328B41C12577C9003E8139?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh