Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred 500 leti je umrl slikar Hieronymus Bosch

Za vas piše:
STA
Objava: 09. 08. 2016 / 07:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pred 500 leti je umrl slikar Hieronymus Bosch

Bosch je bil slikar vizionar trdne katoliške vere.

Na današnji dan mineva 500 let od smrti slovitega nizozemskega renesančnega slikarja Hieronymusa Boscha, ki je ustvarjal v obdobju t.i. severne renesanse. Njegovi triptihi, med njimi Vrt naslad in Poslednja sodba, na katerih so upodobljeni grehi in človeške moralne pregrehe, še danes burijo človeško domišljijo.

Bosch se je s pravim imenom Jeroen Anthoniszoon rodil okoli leta 1450 v kraju Hertogenbosch. Letnica rojstva ni gotova, postavljena je na podlagi morebitnega slikarjevega avtoportreta, na katerem je moški v poznih 60. letih, ki je nastal leta 1516, tik pred Boschevo smrtjo.

O slikarjevem življenju je malo znanega, saj slik ni datiral. Izhajal je iz družine slikarjev iz Aachna. Njegovo ime je mogoče zaslediti v dokumentih slikarske bratovščine rojstnega kraja od leta 1486, ko so ga označili za »odličnega slikarja«.

Bosch je bil slikar vizionar trdne katoliške vere, po osnovni naravnanosti pesimist in umetnik, ki je z izjemno domišljijo upodobil trdno versko moralo svojega časa. Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalija.

Med Boschevimi najbolj znanimi deli je Vrt naslad. Na levi plošči triptiha je upodobljen raj pri Adamu in Evi, na srednji plošči je vrt s številnimi golimi figurami, sadjem in pticami, na desni plošči pa pekel z upodobitvami kaznovanja grešnikov. Ob zaprtju zunanjih plošč je vidna podoba stvarjenja sveta. Znana sta tudi triptiha Seneni voz in Poslednja sodba ter dela Skušnjave sv. Antona, Smrt in skopuh ter Ladja norcev.

Že od začetka leta 500-letnico Boscheve smrti obeležujejo s številnimi razstavami. Od februarja do maja je bila denimo v Muzeju Severnega Brabanta v slikarjevem rojstnem mestu Den Bosch prvič po slikarjevi smrti na ogled postavitev z naslovom Hieronymus Bosch - vizije genija. Vključevala je 17 od 24 ohranjenih umetnikovih slik in 19 od 20 risb in si jo je ogledalo rekordnih 421.000 obiskovalcev.

V madridskem Pradu je še do 11. septembra na ogled razstava Bosch - razstava ob 500-letnici, na kateri je razstavljenih kar 75 odstotkov skromno ohranjenega umetnikovega opusa. V hamburškem razstavišču Bucerius Kunst Forum je na ogled razstava Narobe svet - stoletje Hieronymusa Boscha. Tam so predstavljeni prizori pekla in greha, ki so bili značilni za nizozemsko umetnost 16. stoletja. Postavitev združuje okoli 90 del umetnikov iz generacije, ki je sledila Boschu in povzela ter redefinirala njegov slikovni slovar.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh