Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prebivalstvo se pospešeno stara

Za vas piše:
STA
Objava: 01. 10. 2015 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prebivalstvo se pospešeno stara

Danes je mednarodni dan starejših; največ oseb, starejših od 80 let, živi v Italiji.

1. oktobra obhajamo mednarodni dan starejših, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 1990. Ob tem dnevu v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji opozarjajo na staranje prebivalstva. Glavni tajnik Združenih narodov Ban Ki-moon pa vlade poziva, naj poskrbijo, da bodo mesta in naselja varna in vključujoča za vse, tudi za starejše.

Geslo letošnjega mednarodnega dneva starejših poziva k vključevanju starejših v urbanem okolju. Ustvarjanje mest, ki bodo vključujoča za starejše, pomeni, da oblikujemo priložnosti za njihovo gospodarsko in družbeno sodelovanje v zanje dostopnem in varnem okolju, da zagotovimo cenovno dostopne nastanitve ter tudi zdravstvene in socialne storitve, je v svojem sporočilu ob letošnjem mednarodnem dnevu pojasnil Ban Ki-moon.

Pospešeno staranje prebivalstva in urbanizacija bosta po njegovih besedah oblikovala našo družbo. Število starejših od 60 let bo v mestih po predvidevanjih do leta 2050 zraslo na več kot 900 milijonov, kar bo predstavljajo četrtino celotnega mestnega prebivalstva v državah v razvoju, je opozoril Ban Ki-moon. Soočanje z demografskimi spremembami v naslednjih petnajstih letih bo imelo po njegovih napovedih tudi neposreden vpliv na doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

Delež starejših od 65 let je bil lani 18,5 %, do leta 2080 pa naj bi se povečal na skoraj 30 %. Delež starejših od 80 let naj bi se v tem obdobju več kot podvojil, in sicer z lanskih petih odstotkov na več kot 12 % leta 2080, kažejo podatki Evropskega statističnega urada Eurostat, ki so jih posredovali iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Največ oseb, starejših od 80 let, po njihovih podatkih živi v Italiji (6,4 %), Grčiji (6 %) ter Španiji in Franciji (v obeh po 5,7 %). Najmanjši delež starejših od 80 let je na Irskem in Slovaškem (v obeh po 3 %) ter na Cipru (3,1 %).

V Sloveniji je bilo lani starejših od 65 let 17,5 % ljudi, do leta 2080 pa naj bi se ta delež povečal na 28,1 %. Delež starejših od 80 let je bil 4,7 %, do leta 2080 naj bi se več kot podvojil na 11,7 %.

V Evropski zvezi je po podatkih Eurostata leta 2013 na robu revščine ali socialne izključenosti živelo 18,2 % oseb, starih vsaj 65 let, v Sloveniji pa 23 %. Poleg Slovenije so starejši bolj izpostavljeni tveganju revščine ali socialne izključenosti še v Bolgariji, Estoniji in na Hrvaškem.

Medtem ko je v Evropski zvezi lani internet uporabljajo 42 % oseb, starih med 65 in 74 let, je v Sloveniji internet iz te starostne skupine uporabljalo 27 % ljudi.

K spoštovanju do ostarelih in skrbi zanje je v svojih nagovorih že večkrat pozval tudi papež Frančišek.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh