Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preberite odprto pismo kardinala Ouelleta nadškofu Viganoju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2018 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preberite odprto pismo kardinala Ouelleta nadškofu Viganoju

Preberite odprto pismo kardinala Ouelleta nadškofu Viganoju

Kardinal zavrača številne očitke nekdanjega nuncija v ZDA. Pismo objavljamo v celoti.

Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se je v odprtem pismu odzval na očitke nekdanjega vatikanskega diplomata, »svojega sobrata« nadškofa Carla Marie Viganoja, proti papežu in Vatikanu. V zapisu, ki ga je včeraj objavil vatikanski tiskovni urad, se Ouellet neposredno obrača na nekdanjega papeškega nuncija v Washingtonu. Ta je Ouelleta konec letošnjega septembra izzval, naj razkrije dokumente, ki naj bi dokazovali domnevno neustrezno ravnanje Vatikana v zvezi z očitki proti nekdanjemu washingtonskemu nadškofu Theodorju McCarricku.

Četudi napačnih ocen s strani kurije glede kardinala McCarricka ne izključuje, Ouellet v svojem tristranskem pismu zavrača številne Viganojeve očitke. McCarrick naj bi se po upokojitvi zaradi očitkov spolnih zlorab polnoletnih semeniščnikov umaknil iz javnega življenja, vendar po Ouelletovih besedah to niso bile »sankcije« Benedikta XVI., ki naj bi jih Frančišek kasneje ukinil, ampak previdnostni ukrepi, da s svojimi nastopi v javnosti ne bi sprožal dodatnih nepotrebnih govoric.

V dokumentaciji kongregacije ni na voljo ustreznih dokumentov s podpisi enega ali drugega papeža. Za razliko od danes takrat ni bilo dovolj dokazov, s katerimi bi lahko upravičili uradno kazen. Poleg tega v dokumentih, ki jih je Vigano ob nastopu službe v Washingtonu prinesel s seboj s Kongregacije za škofe, McCarrickovo ime sploh ni omenjeno.

Zakaj je McCarrick »prilezel« tako visoko na hierarhični lestvici?

Ouellet priznava, da se danes sprašuje, zakaj je McCarrick kljub številnim govoricam dosegel tako visok položaj v cerkveni hierarhiji. Treba pa je razumeti, da so papeževe odločitve odvisne od informacij, ki mu jih predložijo njegovi sodelavci in svetovalci. Kljub temu je krivično, da bi odgovornim očitali pokvarjenost in sostorilstvo. McCarrick je znal takrat zelo dobro braniti svoje dobro ime.

Kanadski kardinal je pojasnil, da je pismo napisal s papeževim dovoljenjem. V njem piše o svojih osebnih ocenah kot prefekt Kongregacije za škofe, te pa temeljijo na dokumentaciji omenjene kongregacije in na njegovih osebnih stikih z udeleženimi.

Vigano naj obžaluje svoje zmotno ravnanje

Viganojev trenutni položaj, piše Ouellet, se mu zdi »nerazumljiv in izredno nizkoten«. Zelo zgrešeno je, kako Vigano poskuša s škandalom zaradi spolnih zlorab doseči, da bi zamajal moralno avtoriteto papeža. Viganoja poziva, naj se prikaže iz svojega trenutnega skrivališča, obžaluje svoje ravnanje in se spravi s papežem.

Dan pred objavo Ouelletovega pisma je Vatikan sporočil, da je papež Frančišek ukazal temeljito preiskavo v kuriji zaradi očitkov glede ravnanja v primeru nadškofa McCarricka.


Celotno pismo si lahko preberete v priponki.

Odprto pismo kardinala Ouelleta nadškofu Viganoju.docxOdprto pismo kardinala Ouelleta nadškofu Viganoju.docx

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican Media / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh