Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje goda sv. Alojzija Gonzage v Alojzijevi cerkvi

Za vas piše:
Jure Sojč
Objava: 22. 06. 2024 / 19:55
Oznake: Duhovnik, God, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2024 / 00:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovanje goda sv. Alojzija Gonzage v Alojzijevi cerkvi
V pridigi je nadškof Cvikl izpostavil življenjsko zgodbo sv. Alojzija Gonzage. FOTO: Niko Ogrizek

Praznovanje goda sv. Alojzija Gonzage v Alojzijevi cerkvi

Na god sv. Alojzija Gonzage smo se zbrali v edini cerkvi, posvečeni temu svetniku v Sloveniji. Ob 19.00 uri je v cerkvi potekala slovesna sveta maša, ki jo je vodil godovnjak nadškof Alojzij Cvikl DJ, ob njem so somaševali še generalni vikar g. Janez Lesnika, dekan g. Danijel Lasbaher, p. Marijan Kokalj, ki je zastopal provinciala jezuitov in Primož Lorbek, vodja hrvaške katoliške misije, ki je lastnica cerkve.

Sveto mašo smo pričeli s posebnim dogodkom – blagoslovom obnovljene fasade pročelja cerkve. S prenovljeno podobo bo sedaj cerkev še bolj poudarila svojo duhovno dimenzijo na Glavnem trgu in pritegnila številne vernike ter obiskovalce, ki se ustavijo na trgu.

Med blagoslovom. FOTO: Niko Ogrizek

Sveto mašo je s svojim čudovitim petjem povzdignil župnijski pevski zbor iz župnije Sveto Rešnje Telo.

Pridiga nadškofa Cvikla: Življenjska zgodba sv. Alojzija Gonzage

V pridigi je nadškof Cvikl izpostavil življenjsko zgodbo sv. Alojzija Gonzage. Povedal je, kako se je mladi Alojzij, sin plemiča iz Mantove, že kot otrok odločil za življenje v veri. Njegova mati, globoko verna ženska, ga je usmerjala na to pot, ki se je po prvem svetem obhajilu še bolj utrdila. Kot 12-letnik je Alojzij vsak dan pet ur posvetil molitvi in premišljevanju Božje besede.

Nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Niko Ogrizek

Nadškof Cvikl je izpostavil Alojzijevo odločitev za redovniško življenje pri jezuitih, kljub nasprotovanju njegovega očeta. Dejal je tudi, da je Alojzij v času kuge v Rimu nesebično skrbel za bolnike, pri čemer se je tudi sam okužil in pri 23 letih izročil svoje življenje Bogu. Pridigo je nadaljeval s poudarkom na Alojzijevi veri, ki mu je omogočila »plavati proti toku« miselnosti sveta. Nadškof je izpostavil, kako se je mladi svetnik odpovedal užitkom in se posvetil veri ter molitvi, kar je napolnjevalo njegovo srce.

Sposobnost ljubiti s čistim in svobodnim srcem

Osrednja točka pridige pa je bila Alojzijeva čistost in tema čistosti srca in telesa, ki je pomembna tema za vse ljudi. Nadškof je izpostavil Alojzijevo sposobnost ljubiti s čistim in svobodnim srcem ter njegovo zvestobo in spoštovanje, ki sta bistvena za vsak pravi odnos v ljubezni. Poudaril je, da čistost omogoča globok odnos z Bogom in s tem krepi osebno vero in predanost.

Ob zaključku pridige je nadškof Cvikl izrazil hvaležnost za dar naše domovine in izrazil prošnjo, naj Bog izlije svoj blagoslov na Slovenijo, še posebej ob prihajajočem prazniku državnosti. Povabil je vse prisotne, da skupaj gradimo naš skupni dom, ki bo toliko lepši, če bomo imeli za cilj skupno dobro, spoštovanje življenja in dostojanstva vsakega posameznika.

Nalaganje
Nazaj na vrh