Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovali bodo 800-letnico vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90-letnico kardinala Rodeta

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 09. 2024 / 08:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 06:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznovali bodo 800-letnico vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90-letnico kardinala Rodeta
Tako je vtisnjenje ran sv. Frančišku Asiškemu naslikal Giotto. VIR: Wikipedia

Praznovali bodo 800-letnico vtisnjenja ran sv. Frančišku in 90-letnico kardinala Rodeta

V torek, 17. septembra 2024, mineva natanko 800 let, odkar je sv. Frančišek Asiški prejel Kristusove rane, ko je molil na gori La Verna. Okroglega jubileja se bodo na Brezjah spomnili s slovesno mašo, obenem bodo praznovali tudi skorajšnjo 90-letnico življenja kardinala msgr. dr. Franca Rodeta.

17. septembra obhajamo praznik vtisnjenja ran sv. Frančišku Asiškemu, ki jih je prejel na ta dan leta 1224. Sv. Frančišek je imel dar, da je ob pogledu na križanega Jezusa vedno trpel skupaj z njim. Kot odgovor na to iskreno sočutje je prejel Kristusove rane – stigmate.

Videnje Križanega

Ko je na praznik Povišanja sv. Križa na gori La Verna, kjer je imel kamnito kapelico, z veliko ljubeznijo premišljeval Kristusovo trpljenje, je imel videnje Križanega, ki mu je razodel, da ga bo njemu podobnega naredila njegova velika ljubezen do Gospoda in ne telesno trpljenje.

Krvaveče rane

Po koncu videnja so na Frančiškovih rokah, nogah in prsih ostale rane, kakršne je videti pri Jezusu na križu. Iz njih je tekla kri, bile so vidne tudi drugim, imel jih je do smrti in postal prvi zgodovinsko izpričani primer karizmatične stigmatizacije.

Samostan na gori La Verna. FOTO: Tuscany Untouched

Ran ni želel kazati

S tem je Frančišek na svoj način presegel vse dotedanje svetnike, saj ni bilo dotlej med njimi nobenega, ki bi nosil Kristusa upodobljenega na svojem telesu. Frančišek je prejete rane varoval kot svoj zaklad in jih ni želel kazati nikomur. Mnogi, tudi bratje, niso verjeli, da nosi prave rane.

Mašo bo daroval kardinal Rode

Letos tako obeležujemo častitljivi jubilej, 800-letnico prejema ran, ki ga bodo v torek obeležili s slovesno mašo ob 10. uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah. Daroval jo bo kardinal msgr. dr. Franc Rode, ob njem bodo somaševali frančiškani Slovenske frančiškanske province Sv. Križa pod vodstvom provinciala p. Marjana Čudna.

Msgr. dr. Franc Rode bo 90 let dopolnil prihodnji ponedeljek. FOTO: Ivo Žajdela

90 let življenja

Hkrati bodo praznovali 90-letnico kardinalovega življenja. Franc Rode se je namreč rodil 23. septembra 1934 v Ljubljani, a je že kot otrok ob koncu vojne zapustil Slovenijo, njegova družina pa se je leta 1948 izselila v Argentino, kjer je nadaljeval šolanje.

Od nadškofa do kardinala

Papež Janez Pavel II. ga je 5. marca 1997 imenoval za ljubljanskega nadškofa metropolita, 11. februarja 2004 za prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, papež Benedikt XVI. pa 22. februarja 2006 za kardinala.

Zlati red za zasluge

Prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor mu je konec leta 2021 vročil državno odlikovanje, zlati red za zasluge, za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije, njeno uveljavitev v svetu in za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Kupi v trgovini

Frančišek Asiški
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh