Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznično v 1050 let starih Selcih

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 07. 2023 / 07:43
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 09:21
Praznično v 1050 let starih Selcih
1050 let Selc z blagoslovom vaškega jedra in odkritjem doprsnih kipov Janeza Ev. Kreka in Franca Kosa. FOTO: Urška Bernik

Praznično v 1050 let starih Selcih

Slovesna maša s škofom Francem Šuštarjem in odprtje vaškega jedra z blagoslovom doprsnih kipov Janeza Evangelista Kreka in Franca Kosa.

Ob 1050-letnici prve pisne omembe vasi so v Selcih pripravili slovesno mašo (tudi ob dnevu državnosti), ki jo je daroval škof Franc Šuštar ob somaševanju domačega župnika Damjana Prošta in duhovnega pomočnika Christiana Balinta ter Jerneja Marenka in p. dr. Metoda Benedika, s prapori in v uniformah so se je udeležili tudi gasilci, čebelarji in lovci.

Zadnji dan junija pa so v Selcih slovesno odprli novo vaško jedro s spominskim parkom in v njem odkrili in blagoslovili prva dva od petih doprsnih kipov zaslužnih Selčanov – duhovnika, narodnega voditelja in politika dr. Janeza Evangelista Kreka in zgodovinarja dr. Franca Kosa. Svečane slovesnosti sta se udeležila tudi arhitekt Bojan Rihtaršič in kipar Metod Frlic, ki sta oblikovala vaško jedro (zamisel o njem se je porodila pred 5 leti, ko se je podrl stari gasilski dom) oziroma doprsna kipa.

Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič je izpostavil, da sta oba moža zaznamovala življenje Slovencev: Krek je tlakoval prih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh