Praznično, a varčno v novo leto
Praznično, a varčno v novo leto
Za praznično kosilo ali večerjo ni treba porabiti mesečnega proračuna, ni treba okititi mize s kičem ali se ves teden pripravljati nanj. Tudi skromno je lahko dobro, saj bistvo praznovanja ni tisto, kar pojemo, temveč tisto, kar čutimo. Svoje bližnje lahko razveselimo s preprosto okrašeno mizo in dobrotami, narejenimi iz ljubezni, ne stresa in nuje.
Takšne recepte ponuja Marija Remec v Varčni kuharici. Me njimi najprej omenimo eno najbolj znanih in priljubljenih slovenskih jedi govejo juho. Vanjo lahko dodamo drobnjakove štrukeljce. Ideje, kaj lahko juhi sledi, pa si preberite spodaj. Več o tem, kako kuhati varčno, pa kljub temu okusno, si preberite v Varčni kuharici.
Silvestrovo ni edina priložnost v dneh po božiču za praznično kosilo ali večerjo. Posebno vzdušje lahko pripravite tudi na novega leta dan, na prvo nedeljo v letu ali na svete tri kralje.
Drobnjakovi štrukeljci za v juho
Sestavine: moka, jajce, sol, mast, surovo ali kuhano maslo, kisla smetana, krušne drobtine
Napravi vlečeno testo iz 1/4 litra moke, mlačne vode, pol jajca in nekoliko soli ter pusti pokrito, da počiva vsaj pol ure. Medtem vmešaj v skledi pol žlice masti, surovega ali kuhanega masla, žlico kisle smetane, rumenjak in sneg 1 beljaka. Razvleci testo, odreži, kar je ob robu debelega, ter namaži s pripravljenim nadevom; potresi po njem pest krušnih drobtin in žlico drobno zrezanega drobnjaka, potem zvij od široke strani, da je štrukelj bolj podolgast, ga razdeli s kuhalničnim držalom v dva prsta široke kose in jih odreži, kjer si pritisnila, na male štrukeljce. Te štrukeljce zakuhaj v vrelo juho, kjer naj vrejo 8 do 10 minut. Stresi jih v skledo in postavi takoj na mizo 6 osebam.
Goveje meso v zeliščni omaki
Sestavine: goveje meso, drobnjak, peteršilj, pehtran, česen, šalotka, olje, krušne drobtine, juha, poper, sok limone
Skuhaj kakor navadno goveje meso v juhi (1/2 kg). V kozici pa napravi omako. Razreži prav drobno drobnjaka, zelenega peteršilja, pehtrana, vsakega naj bo zrezanega eno žlico, dva stroka česna in štiri šalotke. Potem deni v kozico dve žlici olja; ko se segreje, prideni zrezano zelenjavo, dobro jo prepraži ter prideni dve žlici krušnih drobtin in 1/4 litra juhe; ko 1/4 ure vre, pridaj kuhano meso, ki naj se v tej omaki duši 10 minut, nazadnje pridaj ščep popra in soka od četrt limone. Meso razreži na kose, zloži ga na krožnik ter obloži s kruhovimi cmoki, opraženim rižem ali krompirjem.
Krompirjev kipnik
Sestavine: kisla smetana, surovo maslo, jajce, krompir, sol, parmezan, mleko, krušne drobtine
Vmešaj v skledi žlico kisle smetane, za oreh surovega masla, rumenjak in celo jajce, dodaj 3 srednje debele, kuhane, pretlačene in ohlajene krompirje, za noževo konico soli, žlico parmezana ter 2 pesti z mlekom napojenih krušnih drobtin. Vse to narahlo zmešaj in deni v model, ki si ga namazala s surovim maslom in potresla z drobtinami, ter peci 15 do 20 minut v pečici. Na mizo ga daj kot prikuho ali kot samostojno jed s solato ali kislim zeljem.
Leča v solati
Sestavine: leča, olje, kis, jajce, motovilec, redkev
Lečo, v slani vodi kuhano, odcedi in zabeli z oljem in kisom. Lahko jo potreseš z nasekljanimi trdo kuhanimi jajci ali jo pa obloži z motovilcem ali nakrhljano redkvijo. Daš jo lahko k pečenki kot solato ali za postno jed.
Ohrovtovo brstje z jajcem
Sestavine: ohrovt, sol, surovo maslo, jajce
Skuhaj pest ohrovtovega brstja, osoli ga in odcedi. Razpusti v plitvi kozici žlico surovega masla ter prideni kuhano brstje, ki ga parkrat premešaj. Posebej ubij v lonček eno jajce, ga zmešaj in polij po brstju. Posodo postavi v pečico, da jajce zakrkne.
Puding iz koruznega zdroba, pečen
Sestavine: mleko, koruzni zdrob, sol, sladka ali topljena smetana, surovo maslo, jajce, sladkor, limonovi olupki, maline ali drugo sadje, rozine
Dobro segrej 1/4 litra mleka in v vročega stresi 1/8 litra koruznega zdroba, malo osoli, pokrij in kuhaj 5 minut; potem ga med mešanjem kuhaj še 5 minut in postavi v stran, da se ohladi. Hladnemu primešaj par žlic sladke ali topljene smetane, 2 dag surovega masla, 2 rumenjaka, polno žlico sladkorja, žlico rozin in nekoliko drobno zrezanih limonovih olupkov; ko si nekaj časa mešala, prideni sneg 2 beljakov in stresi v pomazan visok model (najpripravnejši, ako ima v sredi cev, katero pa zamaši!). Postavi ta model v kozico, v kateri je vroče vode 2 do 3 prste na visoko, in postavi za 1/2 ure kozico s pudingom v vročo pečico, da se spodaj kuha in od zgoraj peče. Pripravljenega stresi v pomazan tortni model in peci v precej vroči pečici 1/2 ure. Pečenega oblij z odcedkom. (Za 4 osebe.)
Pomarančna solata
Sestavine: pomaranče, vino, brusnice
Pomaranče olupi, nareži jih z ostrim nožem na rezine, deni jih v skledo in polij z oslajenim vinom; ko se malo napoje, jih naloži v plitvo skledo ter deni na sredo vsakega koščka žličko vkuhanih brusnic (mokric).
Dober tek!
Izbor Mateja Reš, K. C. Fotografije Tatjana Splichal