Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznični pohod po Slomškovi romarski poti

Za vas piše:
Viljem Kaučič
Objava: 03. 07. 2020 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2020 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznični pohod po Slomškovi romarski poti

Praznični pohod po Slomškovi romarski poti

Pohoda je kljub slabšemu vremenu udeležilo okrog 30 pohodnikov.

Foto: Viljem Kaučič



Na dan državnosti, 25. junija, je pod okriljem društva Slomškova romarska pot in v soorganizaciji občine Vojnik in župnije Nova Cerkev potekal pohod ob dnevu državnosti po Slomškovi romarski poti, ki se ga je kljub slabšemu vremenu udeležilo okrog 30 pohodnikov.

Ker je naš čas zaznamovan s pandemijo koronavirusa, je letošnji pohod potekal drugače, kot smo ga bili vajeni pretekla leta, ko sta ga sklenila zaključna slovesnost z mašo in pogostitev. Tokrat smo pohodnikom zaradi varnosti predlagali tri smeri poti do cilja v Novi Cerkvi, po kateri so se lahko odpravili sami ali v manjših skupinah s pomočjo sledi GPS: iz Sloma, Celja in Gore Oljke.


Foto: Viljem Kaučič


Večina se nas je na pot odpravila iz Sloma – izpred rojstne hiše bl. Antona Martina Slomška. Tam smo prejeli tudi blagoslov za na pot, ki nam ga je podelil župnik Ponikve Alojz Kačičnik. On nas je po poti tudi vodil in razlagal povezanost Slomška s posameznimi točkami poti do Nove Cerkve. Pot nas je vodila od Sloma najprej po sadovnjaku do Ponikve, nato skozi podhod pod avtocesto do sv. Uršule nad Dramljami. Tam smo si ogledali cerkev in si privoščili prvo malico iz nahrbtnika pod streho nekdanje mežnarije, preurejene v planinsko postojanko Planinskega društva Dramlje. Nadaljevali smo do Žičke kartuzije in bili dvakrat presenečeni nad gostoljubnostjo domačinov, ki so nam postregli domače dobrote in žlahtno kapljico. Po Žički kartuziji je sledil vzpon do naselja Sojek, nato prek Brdc, kjer na mestu rojstne hiše Slomškove matere Marije Zorko stoji spominski kozolec, do Črešnjic. Že v Brdcih in še posebej na Črešnjicah smo spet doživeli gostoljubno postrežbo za vse pohodnike. Prek Frankolovega nas je pot vodila do cilja – Nove Cerkve, kjer nas je z zvonjenjem sprejel župnik Alojz Vicman in so nam postregli malico, ki jo je vsem pohodnikom podarila občina Vojnik. Kljub nekoliko slabšemu vremenu, ko je po vseh bližnjih krajih deževalo, smo imeli vso pot Slomškov blagoslov, saj smo v Novo Cerkev prišli suhi.


Foto: Viljem Kaučič


Zahvala vsem pohodnikom, ki ste se tudi letos kljub spremenjenim razmeram zaradi pandemije ob dnevu državnosti odpravili na pot po Slomškovi romarski poti, kakor tudi vsem, ki so nas na poti postregli, nas vodili in krepili z dobro voljo, ki je ni zmanjkalo do konca poti. Posebej zahvala Alojzu Kačičniku, našemu vodiču na poti, župniku Nove Cerkve Alojzu Vicmanu za pomoč pri organizaciji in županu občine Vojnik Branku Petretu, ki nam je pomagal, da smo kljub kriznim razmeram našli sprejemljiv način pohoda in nismo prekinili tradicije. Naj priprošnja bl. Antona Martina Slomška v teh kriznih časih varuje našo domovino in vse njene otroke!

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh