Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznične poti skozi poletje

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 06. 2019 / 07:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2019 / 08:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznične poti skozi poletje

Praznične poti skozi poletje

V tokratni številki revije Praznična smo vam pripravili nekaj predlogov, kjer lahko doživite dotik svežine.
V tokratni številki revije Praznična smo vam pripravili nekaj predlogov, kjer lahko doživite dotik svežine, se naužijete čistega zraka, popijete kozarec umetnosti ali doživite praznovanje Marijinega praznika skupaj z več kot 10.000 romarji.

Varno v hribe

Če se odpravljate v gore, se dobro pripravite fizično in psihično, poglejte, kakšna je pot in kakšno je napovedano vreme. Na kaj je treba v gorah paziti in kaj v gorah početi, nam je povedal Pavle Podobnik, ki je že 40 let gorski reševalec. V gorah je treba uživati, ne hiteti. Še posebej pa ne smemo biti tekmovalni. »Obnašajmo se tako, kot pričakujemo, da bi se obnašali v dolini. Ne ogrožamo drugih. Ko se srečamo, se umaknemo na delu, kjer je varno za vse. Smeti nesemo v dolino, saj nam tudi doma ni všeč, če nam jih kdo pušča okrog doma.«

K Mariji v Turnišče

Kje bi letos lahko praznovali praznik Marijinega vnebovzetja? Mnogo cerkva je posvečenih Njej, tokrat vas v Praznični vabimo v Marijino romarsko središče v Turnišču, kjer že več kot 750 let sprejemajo utrujene romarje vsakokratnega časa, ki prihajajo k nebeški Materi po pomoč in tolažbo. Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, se jih tu sredi prekmurske ravnice zvrsti tudi po več kot 10.000. Nekateri priromajo že večer prej, na dan »velke meše« pa so že ob štirih zjutraj pred spovednicami vrste, nato sledijo maše in poseben blagoslov rož in prijetno druženje.

Aktivne počitnice v Etiopiji

Mnogi med počitnicami potujejo, le redki pa na potovanjih pomagajo drugim. Ana Dragar se je s prijatelji odločila za aktivne počitnice, daleč proč od udobja in brezskrbnosti. Na misijonu v Etiopiji je preživljala čas z revnimi otroki v salezijanskem centru v Mekanissi in se vrnila bogatejša za pristna doživetja, nova spoznanja in z drugačnim pogledom tudi na stiske ljudi blizu nas.

Umetnine vzdržujejo in ohranjajo

Umetnine nas očarajo in navdihujejo, morda pa ob tem pozabimo, da nas tudi potrebujejo. Tega se zavedajo konservatorji in restavratorji, ki jih skrbno obnavljajo in varujejo pred ostrim zobom časa, da jih lahko občudujemo v svoji, kolikor je mogoče prvotni obliki.

Kaj mora znati restavrator, kakšno je njegovo delo in tudi kako naj lastniki vzdržujejo dragocenosti, nam je razkrila mag. Martina Lesar Kikelj, predsednica Društva restavratorjev Slovenije in vodja Oddelka za stensko slikarstvo in mozaike Restavratorskega centra na Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Večinoma gre za umetnine v lasti Cerkve ali države, kot so poslikave v cerkvenih objektih in gradovih.

Ne bom več luzerka

Drugačno umetnost ustvarja Urša Menart, prodorna režiserka mlajše generacije. Da utripa z njo, kaže tudi film Ne bom več luzerka, za katerega je na portoroškem festivalu prejela vesno za najboljši film. Za seboj ima več dokumentarnih in kratkih filmov, med njimi film Kaj pa Mojca?, v katerem raziskuje razvoj ženskih likov v slovenskem filmu. Je tudi predsednica Društva slovenskih režiserjev. Z njo smo se pogovarjali – kje drugje kot v Kinu Šiška.

Cristina Battocletti, italijanska novinarka in pisateljica

Mnogi bomo poletne dni izkoristili za branje ali obiskali kakšno tuje mesto. L e streljaj od slovensko-italijanske meje leži Čedad, zgodovinsko, gospodarsko in kulturno središče Beneških Slovencev v Terski dolini. Tu se je rodila Cristina Battocletti, italijanska novinarka in pisateljica, hči odvetnika, ki je na sodišču pogosto zastopal predstavnike slovenske manjšine, in učiteljice, ki je bila tudi sama na pol Slovenka.

Če ne boste v prostih dneh in večerih obiskali kina, galerije ali gorskih lepot, se odpravite v rožnati Štanjel, na Bled, Sinji Vrh ali k izviru zelene Ljubljanice. V Praznični boste našli tudi nekaj predlogov za oskrbovanje domačega vrta. Če se odpravite na bližnji travnik in se od tam vrnete z naročjem bilk, pa si oglejte, kako nastane travniški ali zeliščni venček za poletni pogrinjek.


Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh