Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Pravično in mirno’ določanje slovensko-hrvaške meje?

Objava: 03. 11. 2009 / 08:32
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Pravično in mirno’ določanje slovensko-hrvaške meje?

Odziv Komisije ‘Pravičnost in mir’ pri Slovenski škofovski konferenci na stališče istoimenske komisije pri Hrvaški škofovski konferenci o arbitražnem sporazumu glede določanja meje med Slovenijo in Hrvaško

Komisija ‘Iustitia et Pax’ Hrvaške škofovske konference (ne pa tudi sama Hrvaška škofovska konferenca) je v soboto, 31. oktobra 2009, objavila izjavo v zvezi z arbitražnim sporazumom glede določanja meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Ko je ta izjava prišla v javnost, je predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK mariborski nadškof koadjutor dr. Anton Stres še istega dne poslal predsedniku hrvaške komisije ‘Iustitia et Pax’ pismo, v katerem je izrazil obžalovanje, da je bila ta izjava objavljena.

Predsednik slovenske KPM je poudaril veljavo načela pravičnosti, ki je nad ‘črko zakona’ in navedel govor papeža Benedikta XVI. v OZN 18. aprila 2008, kjer je papež jasno opozoril na spornost ‘prevlade legalnosti nad pravičnostjo’. Predvsem pa je nadškof Stres podaril, da v zvezi z mejnim sporom slovenska KPM ‘meni, da ni v njeni pristojnosti, da se neposredno vključi v reševanje tega spora in zavzema konkretna stališča do tega, kje in na kakšen način naj bo določena meja med državama’. Izrazil je pričakovanje in zahtevo, naj bo meddržavna meja pravična in naj v prihodnosti ne bo več povod za medsebojne spore, temveč osnova za nadaljnjo krepitev prijateljskega sožitja, sodelovanja in sosedstva.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh