Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Pravica do otroka«?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 04. 2014 / 07:04
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Pravica do otroka«?

»Pravica do otroka«?

Kardinal Ruini kritično ocenjuje odločitev italijanskega sodišča.

Italijansko ustavno sodišče je ta teden umaknilo prepoved umetnega oplojevanja z darovanim semenom in jajčnimi celicami. Vrhovni sodnik je zakon iz leta 2004, ki je prepovedoval t.i. heterologno umetno oplojevanje, označil za protiustavnega. Tri sodišča so zaradi dvomov o ustavnosti zakonodajo predložila v preverjanje ustavnim sodnikom, pred tem pa je pritožbo zoper omenjeno odredbo vložilo več prizadetih parov.


Italijanski katoliški časnik »Avvenire« je odločitev rimskega sodišča v kratkem sporočilu na socialnem omrežju Twitter ocenil kot »šokantno«. Umik prepovedi oplojevanja z darovanim semenom in jajčnimi celicami je kritično ocenil tudi nekdanji predsednik Italijanske škofovske konference, 83-letni kardinal Camillo Ruini. Odločitev ustavnega sodišča odreja, da imajo ljudje »pravico do otroka«, je italijanski časnik »La Stampa« včeraj navedel kardinalove besede. Takšna pravica pa ne obstaja. Vsak otrok je samostojna oseba in nihče ne bi smel imeti pravice razpolaganja z drugo osebo, je poudaril kardinal.

Za dokončno razsodbo je potrebno še počakati na utemeljitev ustavnih sodnikov, je pojasnil nekdanji vikar rimske škofije. Italijanska škofovska konferenca uradnega stališča glede tega vprašanja zaenkrat še ni predstavila.

Leta 2005 je kardinal Ruini kot predsednik škofovske konference pozval Italijane, naj se ne udeležijo referenduma, ki naj bi odločal o dopustnosti umetnega oplojevanja z darovanim semenom in jajčnimi celicami. Njegov poziv so tedaj označili kot glavni razlog za resnično nizko volilno udeležbo.


Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (O. N.)

Kupi v trgovini

Če bi poznali Božji dar
Duhovna rast
13,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh