Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praga: v evropski fazi vesoljne sinode le začasno sklepno besedilo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 02. 2023 / 10:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 11:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praga: v evropski fazi vesoljne sinode le začasno sklepno besedilo
V Pragi se je sinoči sklenila prva faza evropske skupščine. FOTO: arhiv Češke škofovske konference

Praga: v evropski fazi vesoljne sinode le začasno sklepno besedilo

Prva vseevropska skupščina Katoliške cerkve v Pragi se je včeraj zaključila z branjem osnutka sklepnega dokumenta.

V prihodnjih tednih naj bi uredniška skupina pripravila končno obliko dvajset strani dolgega besedila. Po navedbah avstrijskega Kathpressa bo 39 sodelujočih delegacij iz vseh delov Evrope do takrat imelo možnost podati predloge za dopolnitev dokumenta.

Obstaja široko soglasje o tem, da je treba sinodalno obliko posvetovanja in odločanja v Cerkvi še naprej razvijati.

Začasni osnutek, ki še ni bil razširjen v pisni obliki, vsebuje zelo različne prispevke iz več kot 40 držav. Napetosti med »konservativnimi« in »progresivnimi« tokovi so odkrito poimenovane kot take, prav tako tudi škoda in posledice, ki jih je povzročil škandal spolnih zlorab v evropski Cerkvi. Vključeni so tudi različni pogledi na teme, kot so mašniško posvečevanje žensk ali vključevanje različnih ljubezenskih zvez in spolnosti, ki niso v skladu z moralnim naukom Cerkve.

Konkretni predlogi za odpravo teh protislovij v besedilu niso podani, vendar pa dokument ugotavlja, da obstaja široko soglasje o tem, da je treba sinodalno obliko posvetovanja in odločanja v Cerkvi še naprej razvijati.

Želja po rednih srečanjih na evropski ravni

V Pragi se je sinoči sklenila prva faza evropske skupščine, ki se je je v živo udeležilo okoli dvesto delegatov ljudi, 390 pa jih je sodelovalo na daljavo. 39 predsednikov vseh evropskih škofovskih konferenc bo nato zasedalo do nedelje. Slovenijo so v Pragi zastopali soboški škof dr. Peter Štumpf, celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, s. Anja Kastelic in profesor dr. Igor Bahovec.

Skupna pot je že obrodila sadove.

Predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc in vilenski nadškof Gintaras Grusas je po sklepu zasedanja dejal, da je začasni dokument kljub nekaterim pomanjkljivostim močno presegel njegova osebna pričakovanja, kar po njegovih besedah kaže, da je skupna pot že obrodila sadove. Glavni referent vesoljne sinode, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, je potrdil, da bo prispevke, ki so nastali v Pragi, predstavil na oktobrski vesoljni sinodi v Rimu.

Večkrat je bila izražena želja, da bi v prihodnosti redno ponavljali sinodalno zasedanje vseh evropskih Cerkva. Odprto je ostalo vprašanje, ali bo na naslednjem srečanju predsednikov evropskih škofovskih konferenc, ki do sobote zvečer zasedajo v Pragi, predstavljeno lastno sklepno besedilo.

Nalaganje
Nazaj na vrh