Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznati Sveto Trojico pomeni najti sebe

Za vas piše:
Luka Mavrič
Objava: 20. 05. 2024 / 16:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 16:41
Poznati Sveto Trojico pomeni najti sebe
Luka Mavrič. FOTO: Tatjana Splichal

Poznati Sveto Trojico pomeni najti sebe

Od študija teologije se po dvajsetih letih ne spominjam veliko. Ostala pa so mi v spominu nekatera predavanja zdaj že pokojnega prof. dr. Cirila Sorča o trinitarični teologiji.

Ta me je zanimala še posebej z vidika, kaj lahko rečemo o človeku na osnovi tega, kar vemo o Bogu, če vemo, da si je Bog zamislil in ustvaril človeka po svoji podobi. Kdo ali kakšno bitje je torej človek v luči bogopodobnosti?

Današnji človek je malodane obseden s tem vprašanjem: Kdo sem!? Verjame, da bo našel odgovor, če bo dovolj dolgo brskal po sebi, po svojih potrebah, željah, vzgibih, hotenjih in nagnjenjih. Vsakič ko s tem brskanjem nekaj najde, že hoče to razglasiti kot ultimativno človekovo pravico, s čimer hoče predvsem utišati vse, ki razmišljajo drugače.

Sveto pismo praktično nikjer ne govori o človekovih pravicah, pač pa o dostojanstvu, ki ga ima prav vsak človek iz svoje podobnosti z Bogom. Zato se mi zdi spričo izgubljenosti sodobnega človeka vedno bolj aktualen prav trinitarični pogled. Človek nosi v svoji najgloblji naravi 'poteze Očeta', ki se neprestano daruje. Zato zares zaživi šele takrat, ko sebe prepozna kot najlepši dar za drugega in ko pre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh