Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznate zavetnike športnih panog, v katerih bodo tekmovali slovenski olimpijci?

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 27. 07. 2024 / 05:05
Oznake: Molitev, Svetniki, Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2024 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poznate zavetnike športnih panog, v katerih bodo tekmovali slovenski olimpijci?
Katerim svetnikom lahko priporočimo slovenske olimpijce? FOTO: Arhiv Družine

Poznate zavetnike športnih panog, v katerih bodo tekmovali slovenski olimpijci?

Med olimpijskimi igrami, ki jih do 11. avgusta gosti Pariz, lahko slovenske športnike priporočimo dobremu Bogu, njihovim angelom varuhom, pa tudi »dežurnim zavetnikom« posameznih športov. Kateri svetniki bodo še posebej prosili za slovenske olimpijce in paraolimpijce?

Atletika

Sv. Jožef Mukasa Balikuddembe je bil nadarjen tekač in tudi navdušen rokoborec. Ta ugandski katoliški mučenec visoke rasti ni bil le hiter, pač pa tudi močan, zato se mu lahko priporočajo prav vsi atleti. Poleg njega je pravšnji priprošnjik za atlete tudi bl. Lojze Grozde, ki je poleg razvijanja vseh ostalih talentov tudi tekel na dolge proge, izvrstno metal kopje in skakal v višino.

Bl. Lojze Grozde je bil tudi športnik. FOTO: Arhiv Škofije Novo mesto

Golf

Za zavetnika golfistov velja sv. apostol Andrej. Zakaj? Sam verjetno ni bil golfist, vendar so ga kot velikega zavetnika Škotske, ki velja za domovino golfa, za svojega vzeli tudi golfisti. Eno najbolj spektakularnih golf igrišč na svetu je poimenovano prav po njem.

Judo

Božji služabnik Andrew Bertie (1929–2008) sicer še nima naziva »sveti« ali »blaženi«, vendar je postopek za njegovo kanonizacijo v teku že od leta 2015. Bil je učitelj jezikov in predan član malteškega viteškega reda, poleg tega pa tudi judoist s črnim pasom, zaradi česar si gotovo zasluži naziv zavetnika judoistov.

Božji služabnik Andrew Bertie. FOTO: Wikimedia Commons

Jadranje, kajak kanu in veslanje

Priprošnjik proti vodnim nevarnostim je sv. Nikolaj – Miklavž. Legenda namreč pravi, da je rešil mornarje nevarnosti na morju. Podal naj bi se na krov, umiril vihar in ladjo varno pripeljal v pristanišče.

Tekmovalci v vodnih športih pa se lahko priporočijo tudi irskemu svetniku sv. Brendanu, legendarnemu popotniku iz časa, ko se je potovalo predvsem s čolni.

Kolesarstvo

Vzpetina Madonna del Ghisallo v italijanski Lombardiji je ime dobila po domnevnem Marijinem prikazovanju. Na vrhu je Marijina cerkev, strma pot, ki vodi do tja, pa je v 20. stoletju postala del kolesarskih dirk Giro di Lombardia in Giro d'Italia. Zato je tamkajšnji duhovnik Ermelindo Vigano predlagal, da se »La Madonna del Ghisallo« razglasi za zavetnico kolesarjev. To je leta 1949 potrdil papež Pij XII. Danes je v svetišču majhen kolesarski muzej, ki hrani številna kolesa in drese znanih kolesarjev, tam gori tudi večni ogenj za umrle kolesarje. Zato, kolesarji, izbira zavetnice je jasna! Bonus: Kolesarji se lahko priporočijo tudi sv. Janezu Pavlu II., ki mu kolo nikakor ni bilo tuje.

Majhen, a bogat kolesarski muzej pri Madonni del Ghisallo. FOTO: Wikimedia Commons

Lokostrelstvo in športno strelstvo

(Loko)strelci se lahko priporočijo sv. Sebastijanu, ki velja za glavnega zavetnika športnikov. Ne vemo, ali je bil ta mučenec iz 3. stoletja kot vojak tudi sam športnik, je pa izkazal veliko moči in poguma. Zavetnik (loko)strelcev je zaradi svoje mučeniške smrti – ko so odkrili, da je kristjan, so ga ukazali ubiti s puščicami. Strelci naj bi ga pustili mrtvega, vendar ga je neka krščanska vdova ozdravila. Nato je stopil pred cesarja Dioklecijana, ki ga je obsodil na smrt s pretepanjem.

Namizni tenis

Igralci namiznega tenisa lahko svojega zaveznika najdejo v francoskem mučencu druge svetovne vojne bl. Marcelu Callu, fantu z odličnim smislom za humor, ki je tudi sam rad igral pingpong.

Bl. Marcel Callo. FOTO: Arhiv Družine

Odbojka

Dolgoletni papež sv. Janez Pavel II. je bil navdušen športnik. Spodbujal je povezovanje športa in duhovnosti. Med drugim je igral tudi odbojko, zato ne bo napak, če se mu bodo priporočili naši odlični odbojkarji.

Poleg njega sta njihova zaveznika tudi bl. Lojze Grozde, ki je rad igral odbojko, in bl. Benedikt Daswa, južnoafriški učitelj, ravnatelj, mož, oče osmih otrok in nogometaš. Bil je zagrizen zagovornik športa, saj je bil prepričan, da je šport dobra preventiva za mlade, da ne zabredejo v težave. Kolege je učil, kako trenirati nogomet, odbojko in hokej.

Plavanje

Plavalci se lahko pred tekmami priporočijo mladima bl. Chiari Badano in karmeličanki sv. Tereziji Jezusovi Andski, ki sta v prostem času radi plavali. No, med zagrete plavalce vsekakor lahko prištejemo tudi sv. Janeza Pavla II.

Bl. Chiara Badano je bila sicer tudi odlična tenisačica. FOTO: Arhiv Družine

Športno plezanje

Mladi italijanski skoraj-že-svetnik bl. Pier Giorgio Frassatti na več fotografijah pleza v gorah, saj je bil odličen alpinist. Poleg tega je bil navdušen pohodnik, smučar in jezdec.

Pier Giorgio Frassatti v akciji. FOTO: Wikipedija

Taekwondo

Borilne veščine uradno (še) nimajo zavetnika, vendar taekwondoisti ne bodo zgrešili, če se priporočijo kateremu od svetniških bojevnikov. Prvi med njimi je gotovo nadangel Mihael, zanimiva izbira bi lahko bil očak Jakob, ki se je boril celo z Bogom, ali pa kdo od vitezov, kot so bili sv. Jurij, sv. Martin in sv. Ivana Orleanska. Mimogrede, ni ravno taekwondo, je pa bl. Lojze Grozde imel veliko veselje do boksa.

Nalaganje
Nazaj na vrh