Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poznate Švicarijo?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 05. 2019 / 13:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2019 / 08:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Poznate Švicarijo?

Na robu največjega ljubljanskega parka Tivoli stoji čudovita zgradba Švicarija z bogato zgodovino.

Švicarija, foto: Katja Cingerle

Na robu največjega ljubljanskega parka Tivoli stoji čudovita zgradba Švicarija z bogato zgodovino. Prostor in lokacija je navdihovala umetnike, predvsem kiparje, ki so v njej ustvarjali, skozi zgodovino pa so v Švicariji debatirali tudi drugi umetniki, med njimi tudi Ivan Cankar, ki je lahko bil tudi neprijeten, kot so znali povedati njegovi sodobniki. Skozi čas so Švicarijo za svoj dom imeli različni ljudje, poleg umetnikov tudi razni boemi in izseljenci.

Vse te prebivalce razkriva dokumentarni film Amirja Muratovića Švicarija, ki bo na sporedu 14. maja na TV Slovenija.

Stanovalci Švicarije, nekdanji in sedanji, v filmu spregovorijo o posebni te zgradbe, življenja v njej, raznih zgodbah, ki so se v njej zgodile, umetnikih, ki so v njej ustvarjali in tistih, ki svoj čopič in dleto v Švicariji vrtijo še zdaj. Visoki prostori pritličja so bili zanimivi za kiparje in med prvimi si je tu našel prostore Ivan Zajec, za njim Zdenko Kalin in Karel Putrih. Ko so bili prostori še temačni in je bila stavba skrita nekje na koncu Tivolija, so tu ustvarjali Jakov Brdar, Dragica Čadež, Drago in Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Sergej Kapus … V Švicariji je nekaj časa ustvarjal tudi Stojan Batič, zato so v enega izmed prostorov preselili njegov atelje.


Pred obnovo je v Švicariji kiparila tudi Dragica Čadež, ki je svoja dela razstavljala tudi v Galeriji Družina. Foto: Amir Muratović.

Arhitektka Maruša Zorec je želela oživiti patino in dušo stavbe. Restavratorji so poskušali ohraniti in pokazati stropne poslikave, les v kavarniški dvorani je ostal skoraj nedotaknjen.

Pred obnovo so se morali prebivalci izseliti, dodelili so jim nove prostore, kljub temu pa je bila selitev težka in še dolgo se z njo niso sprijaznili.

Po prenovi so v Ustvarjalnem centru Švicarija ateljeje zasedli Silvester Plotajs Sicoe, Zora Stančič, Damijan Kracina, Miha Štrukelj, Silvan Omerzu, Tanja Pak in drugi sodobni umetniki.

V Švicariji so zdaj umetniški ateljeji, vse leto se vrstijo kulturni dogodki, dvorana v pritličju pa je namenjena gostinstvu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh