Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požar v stolpiču rouenske katedrale

Objava: 11. 07. 2024 / 18:16
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2024 / 06:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požar v stolpiču rouenske katedrale
FOTO: Zajem zaslona/splet

Požar v stolpiču rouenske katedrale

V četrtek, 11. julija, je okoli poldneva zagorelo v stolpiču slovite gotske katedrale v Rouenu, ki ga prav zdaj obnavljajo. Po doslej znanih podatkih naj bi se vneli plastični deli delovišča.

Gasilci ukrotili ogenj

Gasilcem je malo pred 14. uro požar uspelo obvladati »vendar ga ne bodo razglasili za 'pogašenega', dokler gasilci ne bodo preverili vseh potencialnih žarišč,« je povedal poveljnik gasilske in reševalne službe tamkajšnjega departmaja Stéphane Gouezec in dodal, da pri gašenju sodeluje 70 gasilcev in 40 vozil. Katedralo so evakuirali in okoli nje vzpostavili varovano območje.


Kovinska konstrukcija

Delovišče na višini 120 metrov sicer poteka v kovinskem stolpiču, požar pa je izbruhnil »na mestu, kjer se delavci dekontaminirajo, ko pridejo z dela«, je povedal rouenski nadškof Dominique Lebrun, in izrazil »veliko pretresenost osebja nadškofije in prebivalstva«.

Stolpič so katedrali dozidali leta 1544, vendar ga je leta 1822 zadela strela. Konstrukcijo iz lesa in svinca so nadomestili z litoželeznim stolpičem, ki je bil dokončan 60 let pozneje. V času od 1876 do 1880 je bila katedrala s 151 metri najvišja stavba na svetu, navaja britanski BBC.

FOTO: Zajem zaslona/splet

Ni nevarnosti zrušenja

Na kraj dogodka se je nemudoma napotila skupina strokovnjakov za ohranjanje kulturne dediščine. S francoskega ministrstva za kulturo so sporočili, da »izključujejo nevarnost zrušenja«. Hkrati že poteka tudi ocenjevanje morebitne škode, ki jo je na dveh umetninah povzročila voda, uporabljena pri gašenju. Ali ju bo treba začasno premestiti ali ne, še ni znano.

Simbol Rouena

Gotska katedrala Naše ljube Gospe, ki so jo v središču Rouena začeli graditi sredi 12. stoletja, dokončali pa več stoletij pozneje, je simbol Rouena in ena najznamenitejših zgradb v Normandiji. K njeni prepoznavnosti je pomembno prispeval Claude Monet, ki jo je pogosto upodabljal na svojih platnih.

Današnji požar je obudil spomin na uničujoč požar v pariški Notre-Dame, ki je pretresel svetovno javnost. Tudi ta je aprila 2019 izbruhnil med obnovitvenimi deli. Pariško Notre-Dame bodo po petih letih intenzivnih del znova odprli za javnost decembra letos na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja.

Nalaganje
Nazaj na vrh