Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požar v iraški bolnišnici »narodna katastrofa«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 04. 2021 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2021 / 13:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požar v iraški bolnišnici »narodna katastrofa«

Požar v iraški bolnišnici »narodna katastrofa«

Cerkev v Iraku osupla nad tragedijo, ki je zahtevala najmanj 82 življenj.

Prebivalci Bagdada pred gorečo bolnišnico FOTO: Vatican Media

Cerkev v Iraku je osupla nad hudo tragedijo, ki je prizadela to bližnjevzhodno državo. V bolnišnici za zdravljenje bolnikov s koronavirusno boleznijo v prestolnici Bagdad je v sobotnem požaru življenje izgubilo najmanj 82 oseb, več kot sto pa je huje poškodovanih.

Kaldejski katoliški patriarh kardinal Louis Raphael Sako je po navedbah spletnega portala Vatican News ob tem spregovoril o »humanitarni in narodni katastrofi«; včeraj popoldne je v bolnišnici Ibn-al-Khatib prižgal sveče v spomin na umrle in poudaril, da se »tako sramotna nesreča« ne sme nikoli več ponoviti.

Iraški premier razglasil tridnevno žalovanje v državi

Žrtvam ognjene katastrofe in njihovim družinam je med včerajšnjo opoldansko molitvijo svojo bližino izrazil tudi papež Frančišek. Mnogi, ki so v nesreči izgubili življenje, so ob izbruhu požara ležali na oddelku za intenzivno nego. Požar je izbruhnil po eksploziji v skladišču jeklenk s kisikom. Predsednik iraške vlade Mustafa Khadimi je razglasil tridnevno žalovanje v državi, po navedbah STA pa je tudi začasno odstavil ministra za zdravje Hasana al Tamimija. Požar se je hitro razširil, saj bolnišnica, kot so pojasnili predstavniki civilne zaščite, ni imela protipožarnega sistema, zaradi visečih stropov pa so se ognjeni zublji razširili na vnetljive stvari.

Veliko žrtev je po navedbah civilne zaščite umrlo, ker so jih morali premestiti in so jih odklopili z ventilatorjev za predihavanje, drugi pa so umrli zaradi vdihavanja dima.


Pokop žrtev požara FOTO: Vatican Media

Cerkev bo prizadetim družinam tudi finančno priskočila na pomoč

Kardinal Sako je v izjavi patriarhata zapisal: »Kot Cerkev izrekamo svojo podporo prizadevanjem vlade, varnostnih sil in vseh Iračanov dobre volje, da v državi vzpostavijo mir in stabilnost ter pomagajo ljudem v stiski.« Cerkev bo prizadetim družinam tudi finančno priskočila na pomoč.

Irak je med arabskimi državami trenutno najbolj prizadet zaradi koronaepidemije. Od izbruha epidemije februarja lani je po uradnih navedbah življenje zaradi okužbe z novim virusom izgubilo okoli 15.000 ljudi. Cepivo je doslej prejelo 300.000 Iračanov, cepljenje pa so omogočili predvsem darovi in mednarodni program Covax.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh