Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Požar na Krasu: Ogenj ponoči omejili

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 07. 2024 / 08:46
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2024 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Požar na Krasu: Ogenj ponoči omejili
V največji meri sta za uspešno zamejitev ognja zaslužni letali air tractor. FOTO: FB Vlada Republike Slovenije

Požar na Krasu: Ogenj ponoči omejili

V kraju Škrbina proti hribu Trstelj na Krasu je v četrtek, 18. julija, malo pred 10. uro izbruhnil požar. Na teren so takoj prihiteli gasilci iz goriške in obalno-kraške regije, nekatere lokalne ceste so (bile) zaprte, lokalno električno omrežje je izklopljeno. Ognja do jutra še niso pogasili, so ga pa k sreči omejili in je pod nadzorom. Dogajanje spremljamo iz ure v uro.

Nočni vodja intervencije Boris Peternelj je za STA v petek zjutraj povedal, da ogenj sicer še ni pogašen, a je pod nadzorom: »Z ekipami smo požarišče obkrožili in zadeve spravili pod kontrolo, požar še ni pogašen, na določenih delih se še pojavlja tlenje materiala.« Izvedli so menjavo ekipe, ki je zadolžena za čiščenje robu požarišča in končno gašenje z upanjem, da uspejo požar danes do konca dne sanirati. Na terenu so tudi danes letalske sile, ki nadaljujejo gašenje.

Kot je še povedal Peternelj, trenutno ni videti odprtih žarišč in odprtih plamenov. Po njegovi oceni sicer trenutno gori še na okrog 100 hektarjih površin. Uspešnost gašenja bo sicer odvisna tudi od vremena, je opozoril. Težave namreč povzroča predvsem močan veter, ki razpihuje ogenj v nepredvidljive smeri. Glede na napovedi ARSO bo burja verjetno ponehala šele v soboto zvečer, nekaj padavin pa bi lahko na Krasu padlo v noči na soboto ali v soboto zjutraj.

Za gasilci je težka noč

Gasilci iz primorske regije so ob pomoči gasilcev z Gorenjske, Notranjske in osrednje Slovenije ponoči požar uspeli omejiti in ga zaustaviti. Skupno naj bi jih bilo na terenu okoli 420. Točen vzrok za nastali požar še ni znan.

Kako je gašenje potekalo včeraj, preberite TUKAJ.

Prispevek glede na razmere na terenu sproti dopolnjujemo in popravljamo.

Kupi v trgovini

Novo
Mulc, Gasilci in druge zgodbe
Za otroke
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh