Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Potrpežljivo moramo nadaljevati s setvijo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2014 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Potrpežljivo moramo nadaljevati s setvijo«

Med bogoslužjem ob sklepu sinode beatifikacija Pavla VI., Frančišek pohvalno o »konstruktivnem duhu« sinodalnih razprav.

Papež Frančišek je izrekel pohvalo »konstruktivnemu duhu« škofovske sinode, katere zasedanje so v Vatikanu slovesno zaključili z včerajšnjim bogoslužjem. Sinoda je bila »pomembna izkušnja, med katero smo živeli sinodalnost in občutili moč delovanja Svetega Duha«, je sveti oče dejal med nedeljsko sveto mašo na Trgu sv. Petra v Vatikanu.



Papež je v nagovoru poudaril, da se morajo posvetovanja o zakonu in družini nedvomno nadaljevati tudi po zaključku sinode. »Zasejali smo seme in potrpežljivo bomo nadaljevali s setvijo, vedoč, da je Gospod tisti, ki bo pustil rasti to, kar smo zasejali«, je dejal Frančišek. Ob tem je opozoril na drugo, redno škofovsko sinodo prihodnjo jesen, ki se bo ukvarjala z isto tematiko.

Pred začetkom bogoslužja je sveti oče za blaženega razglasil svojega predhodnika papeža Pavla VI. (1963-1978), ki velja za ustanovitelja stalne škofovske sinode. Frančišek je ob koncu še dejal, da je bila tokratna škofovska sinoda zahvaljujoč Svetemu Duhu »velikodušna v pravi resnici in dejavna v ponižni ustvarjalnosti«. God blaženega Pavla VI. bomo v katoliški Cerkvi obhajali 26. septembra.

Ob včerajšnji beatifikaciji Pavla VI. pa je na oči javnosti znova stopil upokojeni papež Benedikt XVI. Na Trg sv. Petra je prišel v spremstvu svojega osebnega tajnika nadškofa Georga Gänsweina, zbrani romarji pred Petrovo baziliko pa so obiskovalca navdušeno pozdravili z bučnim aplavzom. Med slovesnostjo beatifikacije in bogoslužjem, ki je sledilo, je Benedikt XVI. v belih oblačilih sedel na sedežu v prvi vrsti med zbranimi kardinali. Frančišek je svojega predhodnika prisrčno pozdravil s stiskom roke.

Upokojeni papež je eden izmed treh še živečih cerkvenih dostojanstvenikov, ki jih je Pavel VI. sprejel v kardinalski kolegij. Tedanjemu münchenskemu nadškofu Josephu Ratzingerju je kardinalski naziv podelil 27. junija 1977.

Benedikt XVI. je že v letošnjem aprilu prisostvoval kanonizaciji obeh papežev, Janeza XXIII. (1958-1963) in Janeza Pavla II. (1978-2005). Nazadnje se je v javnosti pojavil septembra, ko se je udeležil srečanja papeža Frančiška z upokojenci na Trgu sv. Petra. Ob odstopu s papeškega položaja februarja 2013 je Benedikt XVI. napovedal, da želi odtlej živeti v Vatikanu, umaknjen od oči javnosti.

Italijanski časnik La Repubblica je v teh dneh poročal, da naj bi v času sinodalnega zasedanja skupina konservativnih škofov pri Benediktu XVI. iskala podporo za svoja stališča. Upokojeni papež naj bi po navedbah omenjenega časnika njihovo prošnjo zavrnil, La Repubblica pa ob tem ne navaja nobenih virov. Poleg tega naj bi po obisku škofov Benedikt Frančišku poslal sporočilo, pri časniku pa domnevajo, da je z njim svojega naslednika obvestil o dogajanju. Iz Vatikana je bilo tudi sicer slišati, da je v zadnjih dveh tednih več škofov obiskalo Benedikta XVI. v njegovem domovanju v vatikanskih vrtovih.

Vir: Kathpress
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
6 skritih ravnanj, ki uničujejo družine
Medosebni odnosi
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh