Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Potres nima zadnje besede«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 03. 2017 / 10:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Potres nima zadnje besede«

V Carpiju so odprli obnovljeno stolnico, močno poškodovano v potresu leta 2012.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je minuli konec tedna v italijanskem mestu Carpi, ki v nedeljo pričakuje obisk papeža Frančiška, slovesno odprl tamkajšnjo stolnico, obnovljeno po hudem potresu, ki je leta 2012 prizadel italijansko pokrajino Emilijo-Romanjo. V nagovoru med bogoslužjem je kardinal Parolin dejal: »Potres lahko prizadene in rani, ne more pa potolči in uničiti, lahko poškoduje in pretrese zemljo, ne more pa razkrojiti in razkropiti skupnosti, ki si prizadeva za preporod.« Potres z močjo 5,8 po Richterjevi lestvici pred petimi leti je zahteval dvajset smrtnih žrtev, poškodovanih pa je bilo na desetine kmetij, gradov in cerkva.

Kardinal Parolin je zatrdil, da potres, pa tudi druge družbene drame, skupaj z vsem žalovanjem in opustošenjem, nima zadnje besede. Z Gospodovo pomočjo in vztrajanjem v delavnosti in pogumu se življenje prerodi, rane se zacelijo, ljudje pa znova začnejo skupaj stopati po poti v prihodnost, upati, načrtovati in graditi. Vztrajati samo pri zlu in vsemu negativnemu je skušnjava, prav tako nas pogosto mika, da bi iz tragedije naredili »spektakel«. Vnovično odprtje »kamnitega svetišča«, je nadaljeval državni tajnik, je toliko bolj pomenljivo, kolikor bolj odpremo tudi srca in razum za Kristusa, njegovo sporočilo miru, zveličanja, veselja in resnične osvoboditve.

Slovesnosti v Carpiju se je udeležil tudi predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco. Dogodek je opredelil kot »svečan in ganljiv trenutek«, s katerim je okronano dolgo obdobje truda, upanja, bojazni in veliko dela. V človeški osebi seveda obstajajo mnoga protislovja, a tudi ta ukoreninjena zavest, ki pride na plan predvsem v težkih trenutkih – zavest o pripadnosti zgodovini, ki jo ustvarja evangelij. Kardinal Bagnasco je izpostavil še namen Cerkve v Italiji, da nadaljuje s svojim poslanstvom služenja ljudstvu, kar je tudi razlog njenega življenja: služiti ljudem kot duhovniki in pastirji je milost.

Vir: Radio Vatikan / Vatican Radio
Foto: RV

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh