Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potepuh: po poteh Vinske Gore [FOTO]

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 26. 05. 2024 / 07:11
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2024 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Potepuh: po poteh Vinske Gore [FOTO]
Pod nami je Vinska Gora z župnijsko cerkvijo in okoliškimi griči. FOTO: Andrej Praznik

Potepuh: po poteh Vinske Gore [FOTO]

Na jugovzhodu Mestne občine Velenje leži krajevna skupnost Vinska Gora. Vanjo je združenih sedem naselij (največje je Vinska Gora s 455 prebivalci), ki jih obdaja venec gozdnatih vzpetin.

Gonžarjeva peč in župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika na Vinski Gori. FOTO: Andrej Praznik

Po njih vijuga razgibana obhodnica Po poteh Vinske Gore. Dolga je 25 kilometrov, ob njej je 14 kontrolnih točk z žigom in vpisno knjigo. Prehodimo jo lahko v približno osmih urah, če si podrobneje ogledamo zanimivosti ob njej, pa traja izlet ves dan.

Slepec. FOTO: Andrej Praznik

Naselje Vinska Gora, ki je dobilo ime po vinski trti, se od ceste Arja vas–Velenje širi na južna pobočja Radojča (937 m). Spodaj sta osnovna šola in večnamenski dom, na zgornjem koncu vasi stoji župnijska cerkev sv. Janeza Krstnika. V apnenčasti skali pod njo, prekriti z debelo plastjo lehnjaka, je voda izdolbla dvajset metrov dolgo jamo.

Razgledišče na Gonžarjevi peči. FOTO: Andrej Praznik

Na križišču nad cerkvijo nas planinski kažipot usmeri proti Gonžarjevi peči. Čez njo pelje 70 metrov dolga plezalna ferata, mi pa gremo pod skalovjem do planinske obhodnice. Po njej se poženemo navkreber, prestopimo slepca, ki se greje na stezi, in ob ograji prisopihamo na Gonžarjevo peč. Z nje je lep razgled na Vinsko Goro in del vzpetin, po katerih bomo hodili v drugem delu izleta.

Ob razgibani poti je tudi vrsta klopi. FOTO: Andrej Praznik

Z razgledišča nadaljujemo do kmetije Gonžar, zavijemo po makadamu do vodohrana in se čez jaso vzpnemo na vrh Radojča (937 m). Ta je povezan s pol ure oddaljenim Ramšakovim vrhom (970 m), ki je najvišja točka naše poti. Vrh je v gozdu, s klopi pred njim pa vidimo Velenjsko in Šoštanjsko jezero, Peco, Uršljo goro, Paški Kozjak, Celjsko kotlino in Posavsko hribovje s Kumom.

Radojč (937 m). FOTO: Andrej Praznik

Z Ramšakovega vrha nadaljujemo na vzhod do stičišča s Šaleško planinsko potjo. Tam ostro zavijemo, se spustimo do samotne kmetije in gremo po cesti do koče na Lopatniku. Ko si ogledamo zanimivo kapelo sv. Huberta, nadaljujemo po novem odseku poti ob robu travnikov do gozda. Tam se poženemo na Temnjak (793 m) in petnajst minut oddaljeno Vinsko goro (806 m). 

Pot pod Ramšakovim vrhom. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha gremo navzdol do Temnjaškega potoka, ki je nekoč poganjal sedem mlinov. Najbolje ohranjen je tisti nad kmetijo Vovk. Ob potoku in čez nizek hrbet prispemo do domačije Lamperček, od koder se okrog ograde z divjadjo vzpnemo na Gorjak (452 m). Z vrha gremo navzdol do žage in znova navkreber na Dolino (507 m), od koder se spustimo do ceste Arja vas–Velenje. 

Kapela sv. Huberta pri koči na Lopatniku. FOTO: Andrej Praznik

Zadnji del spusta je strm in manj uhojen kot prejšnji odseki poti. Po previdnem prečkanju zelo prometne iz zato nevarne ceste se znajdemo pred novo oviro. Ker brvi čez potok Pirešica ni več, si sezujemo čevlje in ga prebredemo, potem se vzpnemo na Lipnik (486 m). 

Pot od koče na Lopatniku proti Temenjaku je na novo urejena. FOTO: Andrej Praznik

Z vrha pri antenskem stolpu hitro prispemo do asfaltne ceste, ki nas čez približno štiri kilometre (vmes se pri kmetiji Povh za nekaj časa umaknemo na gozdno stezo) pripelje do gostilne. Pri njej znova prečkamo cesto Arja vas–Velenje ter se mimo lepo urejene Grilove domačije, v muzej preurejene stare viničarije, vzpnemo do Gonžarjeve peči in cerkve sv. Janeza Krstnika. Nanjo že lega mrak, na nas pa utrujenost.

Po tej stezi smo prišli na Vinsko goro (806 m). FOTO: Andrej Praznik

Vovkov mlin. FOTO: Andrej Praznik


Po poteh Vinske Gore

Izhodišče: Cerkev sv. Janeza Krstnika na Vinski Gori.

Dostop: Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu Arja vas in nadaljujemo vožnjo proti Velenju. Pred njim zavijemo na Vinsko Goro, tam pa levo navkreber proti dva kilometra oddaljeni župnijski cerkvi, kjer je parkirišče.

Pogled nazaj proti Vinski gori in Gorjaku. FOTO: Andrej Praznik

Kratek opis poti: Od cerkve krenemo do Gonžarjeve peči, kjer se pridružimo obhodnici Po poteh Vinske Gore. Ta nas popelje na Radojč in Ramšakov vrh, do koče na Lopatniku, na Temnjak in Vinsko goro, do kmetije Vovk, na Gorjak in Dolino, čez cesto Arja vas–Velenje in potok Pirešica, na Lipnik, do gostilne na Hofu in mimo Grilove domačije do Gonžarjeve peči. Pot je dolga in naporna ter večinoma odlično označena z markacijami in kažipoti. Vmes je več možnosti, da se predčasno vrnemo na izhodišče.

Čez potok Pirešica ni brvi, zato bomo sezuli čevlje in ga prebredli. FOTO: Andrej Praznik

Dolžina krožne poti: 25 kilometrov (8 ur).

Zemljevid: na spletni strani PD Vinska Gora.

Vzpon proti Lipniku. FOTO: Andrej Praznik

Kartonček za žige: dobimo ga na sedežu PD Vinska Gora.

Nedeljska maša: V župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika na Vinski Gori je maša vsako nedeljo ob 9.30.

Grilova domačija. FOTO: Andrej Praznik

Kupi v trgovini

Planinski izleti za 4 letne čase (2)
Turistika
16,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh