Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvečenje treh novih diakonov v Šmartnem pri Litiji [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 20. 10. 2024 / 20:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2024 / 20:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvečenje treh novih diakonov v Šmartnem pri Litiji [FOTO]
V diakone so bili posvečeni (z desne proti levi) Alojzij Štefan iz Moravč, Edvard Šnajder iz Ihana in Matija Golob iz Šmartnega pri Litiji. FOTO: Jožef Pavlič

Posvečenje treh novih diakonov v Šmartnem pri Litiji [FOTO]

Ljubljanski nadškof Zore je na misijonsko nedeljo popoldne v mogočni župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji posvetil v diakone domačega bogoslovca Matija Goloba, nečaka ljubljanskega pomožnega škofa dr. Francija Šuštarja in brata grosupeljskega župnika Martina Goloba, ter družinska očeta Alojzija Štefana iz župnije Moravče in Edvarda Šnajderja iz župnije Ihan. Prvega tik pred mašniškim posvečenjem, druga dva pa kot stalna diakona.

Mogočno župnijsko cerkev v Šmartnem pri Litiji so napolnili številni duhovniki (vsi niso mogli v prezbiterij) in verniki. FOTO: Jožef Pavlič

Že v uvodu v mašo je povedal, da se je Bog posebej ozrl na te tri svoje prihodnje služabnike: Matija Goloba na zadnji stopnji pred mašniškim posvečenjem, Alojzija Štefana in Edvarda Šnajderja pa, da bosta širila njegovo besedo in pričevala zanj kot poročena moža v službi Cerkve.

Novi diakoni so pred posvečenjem leže v znamenju ponižnosti prosili Boga za obilje milosti in moči, da bodo dobro opravljali pomembno cerkveno službo. FOTO: Jožef Pavlič

Nadškofa Zoreta, pomožnega škofa Šuštarja, vodstvo Bogoslovnega semenišča v Ljubljani, kjer so se kalili in v sodelovanju z njim na novo službo v Cerkvi pripravljali novi diakoni, ter desetine duhovnikov in zelo številne obiskovalce slovesnosti je na začetku maše pozdravil izredni delivec obhajila Borut Dacar. Povedal je, da je v župniji Šmartno pri Litiji doslej vzniknilo kar 33 duhovnih poklicev.

Nadškofa Zoreta, pomožnega škofa Šuštarja, vodstvo semenišča, številne druge duhovnike in vernike je na začetku maše pozdravil Borut Dacar. FOTO: Jožef Pavlič

V nagovoru med mašo je nadškof Stanislav Zore dejal, da Bog ne kliče v svojo službo popolnih ljudi, kot tudi niso bili popolni njegovi učenci, od njih pa pričakuje predanost in zvesto služenje. Jemlje jih izmed ljudi in pošilja nazaj k njim. Opogumlja jih: »Ne bojte se, jaz sem z vami, s teboj!« Božje ljudstvo – vernike pa vabi: »Nikoli naj ne pojenja vaša molitev zanje!«

Nadškof je nove diakone v govoru med mašo povabil k zvesti hoji po Jezusovi poti. FOTO: Jožef Pavlič

Novoposvečene Gospodove služabnike je nadškof Zore pozval: Dajajte se na voljo Gospodu, delajte, kar bo hotel Bog, izpolnjujte Božjo voljo v Cerkvi. Vaša pot služenja naj bo znotraj Jezusove poti. S svojim življenjem po evangeljskem nauku dajajte zgled ljudem. Delajte vedno z Gospodom in v njegovi moči. Nikoli ne pozabite živeti v Božji bližini, vedno se ozirajte na Gospoda, iščite njegov usmiljeni pogled. Tudi vi z usmiljenjem glejte na ljudi; takšno naj bo vse vaše življenje in delovanje.

Nadškofov bratski objem in čestitke novim diakonom. FOTO: Jožef Pavlič

Pred koncem maše je v imenu zbranega župnijskega občestva, skavtov, narodnih noš, domačih cerkvenih sodelavcev, pevcev in drugih novim posvečenim Božjim služabnikom čestitala Ana Avbelj.

Ana Avbelj, čestitke iz vrst laikov. FOTO: Jožef Pavlič

Vsem »zaslužnim« za posvečenje v diakona in stalna diakona se je v imenu vseh treh diakonov zahvalil Alojzij Štefan, čisto na koncu pa še domači diakon Matija Golob.

Besede zahvale je povedal tudi domači diakon Matija Golob. FOTO: Jožef Pavlič

Alojzij Štefan se je posebej zahvalil svoji ženi Majdi, da je pristala na to, da bo stalni diakon, pa tudi Edvardovi ženi Nataliji za enako dejanje.

Stalni diakon Alojzij Štefan se zahvaljuje svoji ženi Majdi. FOTO: Jožef Pavlič

Veliko je k izredno lepi slovesnosti pripomoglo ubrano petje domačega mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom Jožeta Vidica ob spremljavi na orgle Urške Vidic.

Domači župnik Marko Mohor Stegnar se zahvaljuje vsem, ki so pripravili lepo slovesnost in pogostitev. FOTO: Jožef Pavlič

Po maši so številne obiskovalce iz domače župnije, moravške in ihanske ter od drugod obilno pogostili župljani in župljanke župnije gostiteljice slovesnosti.

Še več fotoutrinkov si oglejte v galeriji Jožefa Pavliča:

Nalaganje
Nazaj na vrh