Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvečenih osem novih diakonov

Za vas piše:
B. Š.
Objava: 29. 10. 2012 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Posvečenih osem novih diakonov

V Novem mestu je bilo po štiri letih spet diakonsko posvečenje; slovesno tudi v Šmartnem pri Litiji, Logu pri Vipavi in pri Sv. Mariji v Puščavi na Pohorju

Novomeška stolnica sv. Nikolaja je bila v soboto, 27. oktobra, skorajda premajhna za vse, ki so želeli z molitvijo pospremiti Mitjo Buliča iz župnije Črmošnjice in Dejana Pavlina iz župnije Šentjernej pri posvetitvi na prvo stopnjo duhovništva. Veliko simbolike je bilo v tem diakonskem posvečenju: bilo je prvo po dolgih štirih letih; to sta tudi prva fanta, ki sta stopila v semenišče kot bogoslovca nove novomeške škofije. Razumljivo je bilo zato veselje škofa Andreja Glavana, ob katerem se je zbralo več kot 50 duhovnikov.

Novomeški ordinarij je v mašnem nagovoru diakona spodbujal k zavzetemu izpolnjevanju njunega poslanstva: kot diakona in bodoča duhovnika morata biti moža molitve; skrbno se morata pripravljati za oznanjevalno službo, kar je posebej pomembno v današnjem času, “ko si ljudje skoraj zatiskajo ušesa pred resnico, ko so izredno kritični do vsake napake in so pripravljeni prisluhniti le oznanjevalcem, ki so hkrati pričevalci, pa še to ne vedno”; požrtvovalno naj uresničujeta bistvo diakonske službe, ki je služenje Bogu in ljudem, zlasti vsem duhovno in telesno ubogim; ko sta bila izbrana za to nalogo, sta svobodno sprejela še en nujni pogoj zanjo – da bosta za vedno vztrajala in živela v celibatu, ki je “v naših dneh morda mnogim, še bolj kot v preteklosti, nerazumljiv in celo kamen spotike, po drugi strani pa pomeni iskreno pričevanje božje ljubezni in njegove moči, da izpolni najgloblje želje in hrepenenje človekovega srca”.

V imenu obeh novoposvečenih diakonov se je staršem, sorodnikom, domačim župnikom, prijateljem bogoslovcem, semeniškemu vodstvu, škofu, pa tudi vsem, ki so pripravili lepo sobotno slovesnost – ta se je nadaljevala s pogostitvijo za vse udeležence pred stolnico – zahvalil Mitja Bulič.

Celotna pridiga škofa Andreja Glavana je dosegljiva na spletni strani novomeške škofije http://www.skofija-novomesto.si/article/2012/oct/27/diakonsko-posvecenje-mitja-bulica-dejana-pavlina/.

O vseh diakonskih posvečenjih (v nedeljo, 28. oktobra, so bila za ljubljansko naškofijo v Šmartnem pri Litiji, za mariborsko nadškofijo v župniji sv. Lovrenc na Pohorju, za koprsko škofijo pa v Logu pri Vipavi) bomo poročali v 45. številki Družine, ki izide v sredo, 7. novembra.

Na fotografiji: novoposvečena diakona Mitja Bulič in Dejan Pavlin v “špalirju” bogoslovcev in diakonov (foto: Bogomir Štefanič)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh