Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Postne jedi Mateje Reš iz fižola

Objava: 04. 03. 2020 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2020 / 14:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Postne jedi Mateje Reš iz fižola

Postne jedi Mateje Reš iz fižola

Mateja Reš v postu predlaga preprosto pecivo brez moke. Namesto nje uporabimo fižol in orehe.

Mateja Reš je v eni izmed postnih številk Družine predlagala preprosto pecivo brez moke. Namesto nje uporabimo fižol in orehe. Dobro, sočno in še kar nasitno.



Torej, skuhali smo lonec fižola. Za torto porabimo slab liter, za prebranec 2 litra fižola, torej bomo skuhali še pasulj, joto ali fižolovo juho, preostalo pa bo šlo v solato. In tako boste spet namočili nov fižol za naslednje dni.

Kako kuhate to ljubo, doma pridelano stročnico? Fižol smo tokrat postavili na piedestal prav zato, ker ga lahko pridelamo doma v večjih količinah. Grah smo verjetno že pojedli, torej moramo porabiti le zaloge fižola.

Kako ga kuhamo?

Namočimo ga čez noč, da se izloči fitinska kislina, ki semenu daje zaščito, nam pa lahko celo škodi. Najbolj občutljivi naj vodo, v kateri fižol zavre, odlijejo in prilijejo novo. Dodamo še lovor ali alge kombu ali vakame. Da se fižol laže prebavimo, pomagajo vrtna zelišča timijan, šetraj, majaron, koper. Tisti s težavami naj po uživanju stročnic pogrizejo malo janeža ali spijejo čaj. Zdaj je pravi čas, da naredite načrt, kateri fižol boste pridelali letos!

Fižolov biskvit

maslo za premaz modela (tortni ali pravokotni model)
orehi za posip modela

Biskvit:

6 jajc
150 g sladkorja (lahko tudi manj)
150 g mletih orehov
1 žlička pecilnega praška (vinski kamen)
500 g kuhanega pretlačenega fižola (ali soje)

Premaz:

1,5 dl marelične ali ribezove marmelade

Obliv:

100 g jedilne čokolade
60 g masla


Foto: Tatjana Splichal

Fižol zmeljemo v sekljalniku. Orehom primešamo pecilni prašek. Ni nujno, da ga uporabimo. Pecivo je okusnejše brez tega dodatka. Model namastimo in poprašimo z mletimi orehi.

Če imamo voljo, stepemo beljake v ne pretrd sneg, med mešanjem dodajamo sladkor in mešamo še toliko, da se raztopi. Dodamo rumenjake in mešamo še dve minuti.

Masi vmešamo fižol in orehe ter damo v namaščen model.

Postavimo v pečico, ogreto na 180 °C in pečemo 25 do 35 minut, odvisno od oblike modela. Če pečemo v tortnem modelu, bo čas peke daljši, če v večjem modelu, kjer je biskvit nižji, pa morda le 25 minut. Ko zobotrebec, ki ga zapičimo v testo, ostane čist, je biskvit pečen.

Ohlajeno pecivo prelijemo z ogreto (precejeno) marmelado in pustimo, da se spet utrdi. Nad paro segrejemo čokolado in maslo, premešamo in oblijemo pecivo.

Pecivo, lahko tudi torta, je izredno okusno, sočno in brez okusa po fižolu.

Prebranec po moje

2 veliki (rdeči) čebuli
pol dl oljčnega olja
2 l kuhanega fižola
2 žlički sladke paprike v prahu
čili (količina odvisna od jakosti)
pol žličke suhega šetraja
3 lovorjevi listi po želji
sol
1/4 žličke sode bikarbone
1 manjša čebula za prekrivanje
2 žlici olja za premaz čebule

Res je, da prebranec pripravimo bolj za piknike, a je zelo uporaben tudi v postnem času. Poleg postrežemo pečeno polento, kos kruha in skledo solate.

Čebulo olupimo in sesekljamo. Na ogretem olju jo opražimo, pravzaprav skoraj ocvremo. Dodamo papriko in čili ter pražimo kratko, da zadiši. Solimo, dodamo šetraj in sodo bikarbono. Premešamo, malce še pustimo na manjšem ognju, nato pa vmešamo fižol.

Preložimo v ognjevarno posodo. Manjšo čebulo olupimo, narežemo na rezine in prekrijemo fižol. Z oljem premažemo čebulo in postavimo v pečico, ogreto na 180 °C. Pečemo pol ure.

Namig: 
Če prebranca ne pojemo, ga lahko pretlačimo v fižolov namaz. Če nam prija, dodamo fileje inčunov, malo česna in peteršilja in namažemo na kruh.

Več receptov Mateje Reš in drugih nasvetov v zvezi s hrano najdete v knjiigi Kuhajmo z Matejo Reš, kjer lahko najdete tudi različne ribje jedi, priljubljene v postnem času.

Knjigo lahko kupite v sedmih Družininih knigarnah ali jo naročite v naši spletni knjigarni.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh