Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Postajati vse bolj Slovenci«

Za vas piše:
Klara Marija Keršič
Objava: 30. 01. 2014 / 18:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Postajati vse bolj Slovenci«

Boris Pahor je obiskal Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Dijaki, ki so napolnili knjižnico, so bili nad pogovorom s stoletnikom zelo zadovoljni.

V sredo, 29. januarja, je Škofijska strela (družbeno-politični krožek Škofijske kalsične gimnazije) pripravila srečanje s stoletnikom Borisom Pahorjem. Knjižnica dr. Antona Breznika je bila nabito polna, srečanja so se udeležili sedanji in nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije, profesorji pa tudi nekateri zunanji obiskovalci.

Prostor so napolnile besede zavednega Tržačana in Slovenca, ki je na lastni koži izkusil vse tri oblike totalitarizma: fašizem, nacizem in komunizem. Skozi dolg pogovor in miselno potovanje skozi njegovo življenje, mimo krajev in ljudi, ki jih je srečeval na tej poti, smo prisotni zmogli začutiti neizmerno domovinsko ljubezen, dostojanstvo, zavest in ponos, ki so nekoč še mladega fanta, danes sivega modreca vodile naprej.

Razburkano življenje je iz njega ustvarilo svetovljana, misleca, ki s svojimi izkušnjami razstira zgodovino, hkrati pa se tam ne ustavlja, kaže naprej, v prihodnost, in nas uči, kaj naj storimo danes, da bo prihodnost svetla za nas in ljudi, ki bodo prišli za nami.

V nas – mlade polaga veliko (za)upanja. Ne dvomi, ve, da bomo zmogli, če bomo le imeli ljubezen do domovine in ponos, ki nam bo dala vedenje, da kar delamo ne delamo (zgolj) zase, temveč za skupnost, za Slovenijo, za Evropo. Pravi, da je v Slovenijo vredno verjeti, saj je tekom zgodovine večkrat pokazala na svojo edinstvenost. Slovenski človek je eden najbolj kulturnih in najprimernejših za evropskega človeka. Le bežen pogled nazaj nam pokaže na izjemne umetnike, kiparje, literate, na drugi strani pa se nam odpira množica znanstvenikom, izumiteljev, ki so s svojimi idejami spreminjali svet. Pahorju je posebej ljub pionir letalstva Edvard Rusjan, ki je dosegel nebo, ki je bilo za tiste čase nedosegljivo.

Boris Pahor nas opogumlja za Evropo, za sodelovanje v njej in grajenje prihodnosti, in v nasprotju z mnogimi, ki trdijo, da bomo zaradi Evrope izgubili domovinsko zavest, pravi, da naj bomo Evropejci, in le na tak način bomo ob srečanju in sodelovanju z drugimi narodi postali bolj Slovenci.

Množična udeležba je jasno pokazala, da je misel gospoda Pahorja živa, široka in se ne omejuje ne s časi ne s politiko.

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/0/4447C0D49611B75FC1257C7000666C4A/$FILE/pahor%20in%20rozica.jpg

Še nekaj vtisov:

• » Pogovor z Borisom Pahorjem je bil eden tistih, ko ima govornik premalo časa, da bi povedal vse. Včasih je bilo zaradi velike količine podatkov težko slediti, a sem kljub temu vesela, da sem se odločila priti. Bila je izkušnja, ki je ne bom pozabila.« Ula Gazvoda, 15 let

• »Odločitev, da prisluhnem pogovoru s človekom, ki ima za sabo približno sedemkrat daljše življenje, kot je moje, se je izkazala za več kot pravilno. Že sama zavest o njegovem življenju, polnem izzivov in ovir, mi je prebudila globoko spoštovanje. Njegova mnenja o različnih zadevah, ki sem jih izluščila iz dolgih pripovedi, so se mi zdela izredno dodelana in presenetljivo neomejena.« Lucija Čop, 15 let

• »Prišla sem brez pričakovanj. O zgodovini ne vem veliko, toda zgodbe, ki jih je z nami delil Boris Pahor so naslavljale in nagovarjale vsakogar. Bile so iskreno vabilo k ljubezni do naše države, ne glede na situacijo, v kateri se nahaja.« Ana Urh, 18 let

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh